SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
zeptám se čistě jako laik,vlastním cočko z roku 97 od elektrotechnických produktů EP Compact 230 pro občasné svařování kolem domu,při posledním svařování jeklů se ze spodní větrací mřížky vyvalil bílý dým,prsklo ve svářečce a dál jsem to už nepokoušel,je mi jasné,že se takto nedá identifikovat v čem by mohl být problém a zda to dát do servisu,otázka tedy zní,zda je to dobrý stroj a vyplatí se to nechat prohlédnout nebo se poohlédnout už po něčem jiném novějším.
díky za odpověď
Co jsem párkrát svařoval mašinkami ETP Compact, i když myslím s jiným označením, tak mě se zdály výborné. Krásný jemný zvuk, svařovaly nádherně i tenší materiály. Za mě určitě oprava. Zkusil bych nejdříve sundat kryt a mrknout dovnitř. SAMOZŘEJMĚ VYTÁHNOUT ZÁSTRČKU ZE ZÁSUVKY!!!
Mne sa stalo niečo podobné na compact 250. Keď som ju dostal tak stala hadam aj 10 rokov bez používania . Po chvíli keď som zapol sa tiež zadymilo ,keď som ju otvoril tak bol zhoreny jeden z kondenzatorov čo slúži na odrusenie tv a radio signálu. Takže porucha takmer žiadna
No, v případě odrušovacího kondenzátoru na vstupu do svářečky není podle mne žádný problém s identifikací poruchy a i s opravou i pro elektronického neznalce. Tam se zřejmě stalo, že to byl kondenzátor s takzvaným metalizovaným papírem, obal kondenzátoru časem zřejmě praskl nebo byl za ty roky bez provozu prostupný pro vlhkost a papír navlhnul...
Jinde aspoň půjde poznat, která součástka shořela a podle toho se zařídit. Problém je ale v tom, že uprostřed elektroniky jedna shořelá součástka znamená, že problém může být v kterékoliv součástce z takových 10 - 20 dalších v okolí a zničených může být dalších několik součástek, na kterých to ale není vidět. Bez podrobnější znalosti v oboru elektroniky to bývá neopravitelné.
Zdravím pánové,
chtěl bych vás požádat o názor k této svářečce EP Compact 230,před dvěma lety jsem ji nechal opravit a teď bych ji chtěl nabídnout na bazaru,jakou to má prosím v současnosti hodnotu ? svářečka,zemnící kabel,hořák,redukční ventil.cívka drátu cca 15 kg 1 mm.
děkuji
Editoval mamut (11-02-2024 18:52:16)
Zkuste mrknout na různé inzeráty, třeba avízo, bazoš, sbazar apod. Ale jestli vše funguje jak má, tak podle mě 15000 dostanete. A co s ní nakonec bylo, jestli se můžu zeptat?
Zdravím,
je to stroj z roku 97,takto vysoká částka mi přijde nereálná ale pohledám bazary,jestli je tam něco podobného.
Dle servisního technika se měnilo toto:Vstupní odrušovací modul,Silový usměrňovač 240A.
Je to starší kousek, ale kvalitní, pěkně svařuje. V inzercích někteří prodávají třeba za 10 tisíc nějaké šroty, které ani pořádně nesvařují. Tahle mašina podle mě vydrží ještě spoustu let. Ale záleží na vás.
Ak je to tá skutočne tá stará varianta z 97 roku, tak 15000Kč za komplet dostaneš - toho by som sa nebál...
Je to síce stará krava, ale s poctivým plne medeným trafom a preto má aj patričnú hmotnosť, predpokladám niekde okolo 100kg (starý ETP Compact 250 má 106kg).
Tie novšie ETP Compact už majú trafo kombinácia Al/Cu, miesto seriozneho trafa tam pridali čidlo teploty a ventilátor aby sa to stíhalo uchladiť - nový ETP Compact 269 váži iba 75kg
Komu sa nepáči, nech si ide kúpiť do obchodu. Môže si kúpiť nový pochybný odbočkový šunt, alebo nejakú invertorovú, kde to síce funguje, ale väčšina je na 230V čo je dosť o ničom a ked sa pokazí, tak je niekedy trošku problém s opravou, pretože sú to často klony klonov a to spracovanie nie je vždy výhra
Editoval ivko (13-02-2024 16:18:55)
Tak bohužel podle štítku to má 78 kg,asi to tedy bude mít ošizené trafo,v příštím týdnu to odstrojím a nafotím vnitřek.
PS:tedy pokud jsem dobře pochopil výrobní číslo - AL štíttek kde na konci za lomítkem je 97,pokud to nemá s rokem výroby nic společného,tak by to dávalo smysl,že je to o něco mladší a tím i lehčí.
Editoval mamut (13-02-2024 19:33:30)
Ty starší verze měly bílé přední a zadní čela, boční kryt byl takový světle tyrkysový? Pak byly typy se žlutým předním a zadním panelem, boční krytí zhruba stejný barva.
Dávno v prvom zamestnaní sme mali tiež tyrkysovú 160ku v podstate aj iné modely som videl v tej kombinácií z bielou. Musel by som pozrieť na svoju z akého roku je ale moja 250ka ma zelený panel a boky červené.
Normalne to prdni na Bazos za 15 tisic. Treba to chvilku potrva, ale pujde. Ja jsem ted nedavno dal tak na bazos obdobnou svarecku. Sice silnejsi, ale mene znama znacka. Ve stejne konfiguraci, jen bez dratu a sla za 10 tisic za 30 minut po zverejneni inzeratu a dalsi mi volali. Kdybych ji dal za 13 tisic, tak by urcite sla taky, jen by to treba trvalo o neco dele. ETP Compact jsou zname svarecky a jsou fakt dobre. Jednu jsem doma taky chvilku mel. Jen jsem ji daval dohromady pro kamarada. Mimochodem tak tam strelili kondenzatory. Na funkci zadny vliv a oprava za hubicku.