SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, kde sehnat relatko JQX-29F-A, nebo cim ho nahradit? Diky za rady.
Zkuste např. e-bay. Zde jsou výsledky pro JQX-29F - bez "A".
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R … ;_osacat=0
Těžko říct, jak moc se budou lišit. Navíc jste nezveřejnil ani parametry, ani fotku. Pokud budete chtít nahrazovat a budete znát parametry (ovládací napětí+příkon a ovládané napětí a proud), pak stačí projít katalog výrobce relé (např.Finder) a pokusit se najít typ s odpovídající konfigurací vývodů. Další možností je oslovit se stejným dotazem opravnu svářeček.
Také by pomohla informace, z jaké svářečky relé pochází. Třeba s ní někdo ze zdejších uživatelů bude mít zkušenosti.
Editoval davidma (08-07-2021 08:30:31)
Davidma: Však v nadpisu má Güde 155/6W
Varok: nějak jsem to ve spěchu přehlédl, pak moji poznámku přehlédněte také
Bohužel odkazy na ebay a podobné odejdou k čertu , pokud nebydlíš blízko celní pošty . Protože již nyní objednané zboží bude procleno a dodaněno ....
Já bych tam dal jakékoliv relé, které bude vyhovovat hodnotami a jestli nebudou sedět vývody, tak pospojovak kouskami drátu.
Pokud jit touhle cestou, nedelal bych to uplne na prasaka, prece jen rele je pomerne tezka soucastka a navic sebou pri spinani mlati.
Nevim okdud jsi, ale kdyz zajdes s tim chciplym rele do GM nebo neceho podobneho, tak ti na 90% z police vylovi funkcni ekvivalent.
Editoval E-Ryc (09-07-2021 09:59:19)
Není to tak jednoznačné, pod stejným označením jsou i relé na 40A, např. https://ivymetering.en.made-in-china.co … ation.html
@Zdenek11 kazdopadne to bude na tom rele napsane (predpokladam, ze ho puvodni tazatel fyzicky ma k dispozici).
Co je na tom na prasáka . Když to relé stykač upevní na rám , není se čeho bát a nic neporušuje .
Presne to, co jsi napsal. Kdyz se to poradne udela a upevni, tak je to v pohode. Ovsem kdyz jsou vyvody nastavene ustrihanymi nohami od rezistoru (bez jakekoliv izolace) a cele to levituje par centimetru nad deskou (ktera u svarecky byva velmi casto nastojato)...
Neni to teoreticka konstrukce, takovouhle "opravu" jsem pred lety v jednom kousku domaci elektroniky skutecne videl (fotku bohuzel nemam).
A já někde psal, že to má nechat viset v luftě a jen na vývodech nadstavených třeba vývody z rezistorů? Na místo po původním relé upevnit buď přilepením nebo jiným způsobem nové relé a vývody pokud budou umístěny jinde(což na 85% budou) spojit kousky izolovaných vodičů. Vývody k cívce stačí klidně i zvonkový drát, ty silové alespoň 1,5mm2 káblík.
Relátka většinou mívají rozteče přípojů patice standartizované. Takže se dá čekat, že podobné relé stejného rozměrového typu do toho plošného spoje sedne bez problémů. Maximálně se může stát, pokud bude mít nové relé víc kontaktů, že pro jejich vývody nebudou v plošném spojis dírky. A to by se pak muselo řešit, nejspíš ustřihnutím nebo možná ohnutím přebytečných vývodů relátka. Do plošného spoje vyvrtáním dalších dírek bych nezasahoval, protože může být vícevrstvý a vyvrtaná dírka by mohla uvnitř něco přerušit.
datasheet relé je přístupný třeba tady:
https://www.datasheet4u.com/datasheet-p … ?id=853673
https://datasheetspdf.com/pdf/853673/EC21/JQX-29F/1
od oka se mně zdá, že by do plošňáku mohlo pasovat třeba relé z tady této řady:
https://www.gme.cz/rele-s-dc-civkou-24v … 9-024-0040
datasheet je tady:
https://www.gme.cz/data/attachments/dsh.634-538.1.pdf
Editoval Radim (11-07-2021 17:01:21)
Nevím jestli je to i tenhle případ, ale takové svářečky mívají relé naopak mimo nějakou normu a náhrada nelze sehnat. Už jsem jednu takovou desku upravoval a relé nesehnatelné.
varok napsal(a):
Nevím jestli je to i tenhle případ, ale takové svářečky mívají relé naopak mimo nějakou normu a náhrada nelze sehnat. Už jsem jednu takovou desku upravoval a relé nesehnatelné.
No, možné to je, že kvůli kostování klidně může výrobce použít levné no name relé od jakéhosi pokoutního výrobce, který nedodrží ty normy. Stát se může všelicos.
Už nevím co to bylo přesně za svářečku, jestli Einhel, Gude nebo něco úplně jiného. Hlavní spínací relé mělo takový divný tvar, jakoby T. Z jedné strany byly širší vývody, podobné jako u Faston konektorů samci a na druhé byly 2 vývody klasické drátové, odhadem 0,5mm průměr. Tehdá jsem sháněl náhradu po běžných obchoděch jako GME, GES, Hadex, Elfax a nevím kde ještě a nic. Tak jsem nakonec koupil úplně jiné, mechanicky upevnil k desce a kousky IZOLOVANÝCH drátků spojil s deskou DPS. Tazatel nedal obrázek jak ta deska vypadá, nebo alespoň relé, tak těžko hádat.
varok napsal(a):
A já někde psal, že to má nechat viset v luftě...
To nebylo mineno na nikoho osobne, ale vzhledem k sikulum, co se neumi predstavit ani vygooglit, jak vypada operka k brusce, mi to prislo vhodne zduraznit.
Aha. Osobně si myslím že nějaké trošku slušnější relé Omron nebo Finder by mohlo pár let vydržet.
A co vlastně má to relé spínat? Je to do sotstartu nebo to spíná ovládání ventilu plynu (proč potom tak velký proud?) nebo co?
Ne, to relé spíná přímo hlavní sv. trafo na primáru. Ventil plynu tyhle svářečky mívají mechanický v rukojeti hořàku a softstart to taky nemá. Prostě zmáčknete spínač na hořáku, tím sepne to relé hlavní trafo, které zároveň napájí i desku regulace posuvu. Tím zmáčknutím spínače na hořáku se spustí rovnou i ochranný plyn.
Takže to se jedná o odbočkové svářečky, ne invertorové?
Ano, tohle jsou ty nejjednodušší odbočkové mašiny.
Tak to potom jsou tyto relátka beznadějně přetěžována, protože spínají a hlavně vypínají AC proud 10 - 20 ampér od indukční zátěže. Možná se nějakými ochrannými obvody pro snižování zákmitů podaří zatížení relátek nějak snížit, ale asi to nic moc nebude.
A nejvíce trpí když někdo dělá karosařinu a jen boduje jeden bodík za druhým. Výrobci tam dají relé třeba i relé 16A, ale při zapínání tam jsou tak velké špičky, že to relé prostě trpí.