SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravym všetkých. Som tu nový. Neviem či sa tu niečo spomínalo, ale mam problem zo zvaranim z CO2. Používam plyn argon/co2 82/18. Rozhodol som sa kupit ciste CO2 kvôli cene. Problem je že nemôžem urobit ziadny zvar. Pripajam fotky. Jedna je zmes argon/co2 a druha čisté co2. Nevie mi niekto poradiť prečo to zvara tak zle? Brat používa CO2 a nema ziadne problemi. Používam zvaracku Sherman DIGimig 200x. Dakujem pekne za každú radu
No,na tom druhým sváru je vidno,že nemá dostatečnou ochranu.Zkus přidat na průtoku plynu,mělo by stačit 8l/min.Případně hubici řádně vyčistit a délku oblouku se snažit držet 8-10mm.
Ty póry na povrchu sváru vždy znamenají vzduch, tedy špatnou ochranu. Takže kontrolovat celý systém spouštění ochranného plynu od redukčáku přes hadice a solenoid až po skutečný průchod plynu na hubici. Samozřejmě platí příspěvek #2.
Není problém už někde u láhve? To máte novou nebo starší? Není tam nějaká ucpávka?
Skúšal som zmenit prietok na 15 litrov a nič. Ci bolo 8 alebo 15 litrov za minutu vysledok rovnaky. Keďže mam len jeden regulator tak so prehodil naspäť na mix argon/co2 a bez problemov. Keby tam prudi vzduch tak by malo zle zvaralo aj mixom, či mylim sa? Zvaracka je skoro nova tak nemyslím že by tam mohlo byť niečo upchate. Fľašu mi zohnal svokor od kamarata co ma pivovar. Da sa nieako zistiť že problem je vo fľaši?
A neni mozne, ze je to jiny vycepni plyn? Ma lahev nejakou nalepku? Jakou ma barvu? Co ukazuje tlakomer na redukcaku?
Editoval E-Ryc (06-07-2021 22:20:42)
Myslim že nie. Nemam to teraz ako pozriet. Ale čo sim teraz pozeral na internete tak na vycap sa pouzova zmes 89,2%N2 + 10%CO2 + 0,8%O2 a flasa co mam ja je tusim 12 kg a na etikete je tusim Carbon dioxide. Co je co2. Zajtra to este pozriem poriadne. Nejde mi do hlavy čím to môže byť
Nemyslel jsem ucpávku ve svářečce ale ve ventilu láhve. U nových je občas krytka v té dírce ventilu kde se šroubuje redukční ventil. A nebo to nemáte CO2 jak už psali jiní. Zkuste pustit plyn z láhve bez redukčního ventilu. Opatrně! Jestli bude normálně fučet, tak je nejspíše špatný plyn.
Varoku. Už ti viacerí dohovárali, aby si sa nevyjadroval k veciam, o ktorých nemáš páru. Škodíš tým len sebe, lebo ťa potom nikto nebude brať vážne.
senior: a v čem? Když jsem koupil novou láhev, tak byl celý ventil zatáhnutý nějakou folií a ve ventilu byla taková myslím červená plastová krytka. Co jiného píšu špatně?
Ako môžeš predpokladať, že cez nejakú, akúkoľvek dierku na ventile sa môže kontaminovať plyn atmosferickým vzduchom, keď vo fľaši je cca 50 bar a atmosféra je 1 bar. Nikde v týchto miestách nie je tryska, kde by sa podstatne znižoval tlak a zvyšovala rýchlosť toku ani tam nie je žiadny difúzor, tak ako sa môže dostať vzduch o tlaku 1 bar do zariadenia o tlaku 50 bar?
Né, jste to špatně pochopil. Normálně jak je šroubení ventilu, kde se šroubuje redukční ventil, tak jestli tam není nějaká folie apod., tedy jestli láhev kupoval novou. Chápeme?
Editoval varok (07-07-2021 12:04:01)
E-Ryc napsal(a):
A neni mozne, ze je to jiny vycepni plyn? Ma lahev nejakou nalepku? Jakou ma barvu? Co ukazuje tlakomer na redukcaku?
No, jestli to byl svár směsným plynem s obsahem dusíku, tak ta fotka s tou porositou by tomu odpovídala!
tomo2221:Pokud to zas svařuje ve směsi M21 v pohodě bude problém v tom plynu z pivovaru(něčím kontaminovaný,nebo bůhví co to je-biogon?),ale na plyn v potravinářské kvalitě už jsem slyšel vícero stížností podobného charakteru.U redukčáku přehazujete matici?
Ládes - Dospěl jsem ke stejnému názoru. Jestli byl použit plyn 89,2%N2 + 10%CO2 + 0,8%O2, tak je to jasný. Ta fotka s tou porositou je typická pro - buď nedostatečnou ochranu, kde se dostává k tavné lázni vzduch, nebo na směs s příměsí dusíku. Přesně takto jak na té fotce vypadal svár, když jsem dělal pokus pro demonstraci svářní v ochranné atmosféře dusíku.
Frank: Občas tohle dělá i velké množství přípravku proti rozstřiku. Ale tohle nebude ten případ.
Frank:Je vidět že "zkušenostě"sezbírané při pracovních "eskapádách" jsou nenahraditelné.Taky jsem kdysi půjčoval známému flašku céóčka na karosařinu a on mi za pár týdnů vrátil plnou co mu prej brácha z hospody sehnal(chtěl se odvděčit v dobré víře).No jak já kurvoval.Nicméně zajímavý jev dusík se používá jako plnící médium do kalících pecí s ochrannou atmosférou,tak by jeden řekl že to může fungovat i na svařování
Tak ono je asi rozdíl, když je ta ocel ohřátá na pár stovek stupňů v kalicí peci a když je tekutá při pár tisících stupních v oblouku a nitridy železa se tak míchají přímo do celé lázně tekutého kovu.
tomo2221 napsal(a):
Tak pozeral som tu flasu dnes a vyzera ze to nieje čisté CO2. Ale mix CO2 s dusikom. V plynoch sa nevyznam tak myslite že to je ten problem?
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 150424.jpg
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 150442.jpg
Zcela určitě!!! To je přímo typická porosita pro přítomnost N2 ve směsi. Mnohokrát se mně ptali žáci při praktické výuce ve Svářečské škole, zda je možno použít dusík jako inertní plyn jak pro TIG, tak MIG... tak jsem jim demonstrativně předvedl, že to nelze...
Editoval Frank (07-07-2021 18:49:59)
Ládes napsal(a):
Frank:Je vidět že "zkušenostě"sezbírané při pracovních "eskapádách" jsou nenahraditelné.Taky jsem kdysi půjčoval známému flašku céóčka na karosařinu a on mi za pár týdnů vrátil plnou co mu prej brácha z hospody sehnal(chtěl se odvděčit v dobré víře).No jak já kurvoval.Nicméně zajímavý jev dusík se používá jako plnící médium do kalících pecí s ochrannou atmosférou,tak by jeden řekl že to může fungovat i na svařování
To chápu, že tě to naštvalo... Ona se používá směs pro svařování některých duplex nerezů Ar/N2, ale tam je asi jen 2% dusíku. Jinak je to tak, jak poznamenal Radim. Za extrémně vysokých teplot reaguje dusík se železem a zpětně zase se ty nitridy rozkládají a vytváří tu porositu mj.
No to sem pekne teda dopadol 😜 a teraz to vysvetlit svokrovy ze ten plyn je mi na nič. Len pre upresnenie. Vsetky plyny čo idu z pivovovaru nie su čisté CO2? Aby som mal aspoň argument ze svokrov kamos nam dal zly plyn a vyskúšal nech nam to vymeni.
V pivovaru by měli mít i CO2 v potravinářské kvalitě, minimálně na protláčení tanků. Boigon by na to byl hodně drahý.
Kamarád ti chtěl dopřát a dal ti nejlepší tlačný plyn pro výčepy. Nejradši mám pivo tlačené vzduchem, ale musí se rychle vypít, jinak oxiduje. CO2 po čase do piva více proniká a pak to nadýmá a nutí krkat. Směsný plyn je více inertní, do piva tolik neproniká a přitom ho chrání před oxidací.
Svařovat potravinářským CO2 jde bez problémů, na Tecmonigu 212 nepoznám rozdíl mezi potravinářským CO2 a technickým. Ale asi taky záleží, kde plní láhev. Pokud láhev před tebou někdo dojel do prázdna tak, že se do ní dostal vzduch, musí se před plněním odsát a to né každý dělá...
Na láhvích bývá napsáno, že se má nechávat 3-5% obsahu plynu, ale někteří jedou až do konce až jim to dělá tu sodovku.