SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Rusky makin https://www.youtube.com/watch?v=tD9kmKue85g
senior napsal(a):
Vďaka za nový poznatok. Do základnej som nikdy nechodil, vtedy to bola OSŠ a ZDŠ bola vymyslená, keď som už bol na SPŠ. No o usporiadané magn. domén som vedel aj z OSŠ ale o nárazovom nabúdení magnetu, resp. demagnetizácii taký spôsobom som netušil až doteraz. Inakšie s magnetickým poľom pracujem celý život. Pri zváraní VTL potrubia Ø 500 mm v r 1974, kde som robil stavebný dozor sa vyskytol problém. Pri napájaní nového potrubia na existujúce sa zistilo, že rúry sú silne zmagnetizované a zvárači dodávateľského národného podniku (alebo už ŠP?) prišli po radu. Dal som navínuť 2 závity zváracieho kábla od triodyny a naregulovaním správneho prúdu sa nežiaduci magnetizmus eliminoval. Striedavým magnetickým poľom odmagnetovávam dodnes šubléru. V časoch CRT televízorov som odmagnetovával mriežky farebných obrazoviek, ešte predtým u ČB obrázoviek so 70° vyhyľovaním som nastavoval iontové pasce. U novších 90° - ňových sa pomocou permanentných magnetov nastavovala geometria a u farebných aj čistota farieb aj konvergencie. Za celý čas, sa mi nestalo, žeby sa mi odmagnetizovala šubléra tým, že spadla na zem. Keď je takáto informácia o správaní sa magnetických domén aj učebniciach, tak samozrejme to musí byť pravda, ale podmienky na tento jav sú mi zatiaľ utajené. No nič, možno strejda google dačo prezradí.
Odmagnetování úderem je opravdu popsané,ssem tam ho použiju u sekáče nebo"chlupatého šroubováku".Rána musí být relativně velká a nemá nějaký extra účinek.Mlátit o kovadlinu Mitutoyem by mně ve snu nenapadlo,ani u vrtáků a obráběcích nástrojů to není to pravé ořechové.
Ládes napsal(a):
Odmagnetování úderem je opravdu popsané,ssem tam ho použiju u sekáče nebo"chlupatého šroubováku".Rána musí být relativně velká a nemá nějaký extra účinek.Mlátit o kovadlinu Mitutoyem by mně ve snu nenapadlo,ani u vrtáků a obráběcích nástrojů to není to pravé ořechové.
Ja na odmagnetovanie šubléri, sekáča či vrtáka mám v dielni trafo 24V na ktoré je napojená cievka bez Fe jadra z nejakého trafa či tlmivky. Keď do tejto cievky strčím predmet určený na odmagnetovanie a tento predmet pomaly vytiahnem z cievky a zariadenie vypnem, keď už predmet je dostatočne vzdialený od cievky, tak je to takmer dokonale odmagnetované. Trvá to len pár sekúnd.
senior napsal(a):
Ládes napsal(a):
Ja na odmagnetovanie šubléri, sekáča či vrtáka mám v dielni trafo 24V na ktoré je napojená cievka bez Fe jadra z nejakého trafa či tlmivky. Keď do tejto cievky strčím predmet určený na odmagnetovanie a tento predmet pomaly vytiahnem z cievky a zariadenie vypnem, keď už predmet je dostatočne vzdialený od cievky, tak je to takmer dokonale odmagnetované. Trvá to len pár sekúnd.
Mám 67 rokov a ešte z čias mojej mladosti (základná škola) si pamätám, že otec môjho spolužiaka - hodinár mal presne takéto zariadenie doma a používal ho na odmagnetovanie náradia pred opravou hodiniek. Vtedy, ako chlapec som na to pozeral, ako na zjavenie.
Takhle jsme také odmagnetovávali megnetofonové hlavy.
jasně,ale když při práci potřebuju rychle odmagnetovat břit sekáče(aby nebyl chlupatej a dal se jistě nasadit tam kam potřebuju)tak než to odmagnetuju trafem(vytáhnout aparát ze skříně,natáhnout mu prodlužku) je železo studený.Takhle třísknu sekáčem o nos kovadliny,chlupy z břitu opadají a můžu pokračovat v krasojízdě.....
No a hned je tam máš zase .... Ano na odmagnetování hlav jsem si vyrobil i tlumivku , takže používám na vše rozměrově "rozumné" .
Famater napsal(a):
Takhle jsme také odmagnetovávali megnetofonové hlavy.
Také jsem tak činil. A dokonce staré barevné televizory, občas potřebovaly odmagnetovat obrazovku... Takže pojezdit obrazovku sem - tam tlumivkou, napájenou střídavým proudem s otevřeným jádrem a postupně vzdalovat... A byly duhy v rozích obrazovky pryč.
bobobo napsal(a):
No a hned je tam máš zase .... Ano na odmagnetování hlav jsem si vyrobil i tlumivku , takže používám na vše rozměrově "rozumné" .
To sice jo,sekanec dva tři to vydrží bez chlupů,ale třísknu tím znovu a zas to na té funkční části opadá a mám na chvilku pokoj
Jo takovouto tlumivkou dost amatérských takyopravářů zohýbali masku a zničili tím obrazovku .....
vlákno má název: Zvary maju malu pevnost
na fotce je svár od certifikovaného, zkušeného svářeče. V zadání měl uvedeno a14. Vytvořil a8 - a10.
Normálně se na to v.ysral a zavařil to podle sebe. Nebyl čas zahnat ho to opravit. Dle seriozního svědka který mu asistoval nedělal 5 housenek dle WPS ale jen 4.
a14 si vymyslel projektant,
jak píšu nebyl čas to opravit,
šel jsem za projektantem a zeptal se ho jak přišel na tuto velikost a zda by to mohl přepočítat.
Po delší diskuzi na téma mez kluzu, průřez materiálu, plasticita materiálu před roztržením a podobná školní témata jsme se domluvili že a8 vyhoví.
Břemeno mělo 35tun. Nechali jsme ho připojené k zeměkouli a jeřábem ho napli na 40 tun. Takto jsme to nechali 15 minut a z uctivé vzdálenosti sledovali chování spoje a okolního matroše. Nedělo se nic. Tak jsme to povolili, odpojili od terénu a úspěšně odjeřábovali.
Druhá nejsložitější akce mojí bouračské kariéry.
Bořku nenadávej mi, břemeno nejde do šrotu, po renovaci půjde zpět!
Bourači, takže ten zvar zjavne nemá malú pevnosť
no nemá, vono je všeobecně zažité jak u projektantů tak u domácích kutilů udělat svár hodně velkej, čím větší tím líp
Navalit tam housenek co se vejde. Vono to pak neupadne.
Přitom stačí udělat poctivý svár velikost a = polovina tloušťky svařovaného dílu.
Bouraci, no to je ten problem, my kutili si nemozeme byt isti, ze doma spravime poctivy zvar po celej dlzke....
Editoval jean (24-09-2021 08:43:53)
pri výpočtoch zvaru sa použivaju koeficienty bezpečnosti v rozsahu 2-6, nie je tajomstvom že skor 6 než 2, pretože vždy sa najde niekto kto povie "to musí vydržať" alebo vpyv prostredia a výroby a defektov materiálu, takže ak sa nahradí A14 A10kou nič by sa nemalo stať, v pripade zlyhania prúser (hlavne od poisťovne ked ide o prachy). Ked to a prdne hned sa ide po odchýlkach oproti dokumentácii.
Editoval AndyS (24-09-2021 10:40:40)
Jsou prostě i takoví mistři svářeči, kteří umí sváry jak vzhledově tak funkčně na 1.