SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Jakým přídavným materiálem metodou TIG svařit dva celkem malé kousky, z nichž jeden je pravděpodobně ocelolitina a druhý ocel? Mohl bych použít i odříznutý kosek té ocelolitiny, ale tvarem to přídavný drát nepřipomíná.
Je to ocelolitina? tady na fóru to bývá zaměňováno s litinou. Ocelolitina je ocel na odlitky - může být i legovaná. proto by se mělo vědět co je to zač. Při nejistotě bych raději použil přechodový drát. Já jsem jednou dělal na odlitek z oceli návarky pro vyrovnání úkosu a ztvrdlo to tak, že se toho vrták nechytl. Dej pak vědět jak to dopadlo.
No, je to odlitek, ale při testu vrtáním to nedělá klasický litinový špony, ale typický ocelový. A tvrdý je to dost.
Co je přechodovej drát? Znám je přechod litina-litina (niklová)
Famater napsal(a):
tady na fóru to bývá zaměňováno s litinou.
nejen tady, lidi vidí tvar (dělící rovinu) a je to litina. Může to být ocelový odlitek ale mnohem častější případ je zápustkové kování.
Ohřátý kus železa se lisem zatlačí do formy - vypadá to jak odlitek. Může to být z libovolného materiálu, klidně dobře svařitelného.
Třeba ramena přední nápravy u osobáku.
Ocelolitin jsou desítky ne-li stovky druhů odlevaji se treba i 12050 a i jine oceli.Každopádně co pamatuji některé dobře svařitelné ocelolitiny jsou eqivalentem bezne svarovanych konstrukcních ocelí třeba na některých vzv jsou svarovane lily z litych a kovaných dílců stejne tak jako na autech. Kazdopadne bez znalosti konkretniho slozeni je to alchymie.Třeba některé těhlice aut jsou odlitky.
Přechodové materiály se poměrně nedávno řešily-například typ 307,309 lsi,nebo 312
Honza 007:právě proto přechodový materiál,sice si bez znalosti materiálu nespočítáš uhlíkový ekvivalent,nestanovíš přesnou teplotu předehřevu,ale ohřevem na 200-300° nic zásadního nezkazíš.Důležitější tady z mého pohledu je pomalé chlazení v izolačním zábalu(za předpokladu že už to není trhlý)
Editoval Ládes (20-04-2021 17:31:04)
S pomalým ochlazením počítám. S předehřevem, ne, má to průřez cca 30x8 mm, to ohřeje v pohodě hořák.
Další důvod, proč si myslím, že to není klasická ocel je, jak se to ulomilo. Pokud tam nebyla nějaká vada materiálu, tak ocel běžně neulítne, ale ohne se.
to zas budou vášně stačila by fotka nebo odborný popis - oč se jedná!
Třeba je to zakalený...
Famater napsal(a):
Je to ocelolitina? tady na fóru to bývá zaměňováno s litinou. Ocelolitina je ocel na odlitky - může být i legovaná. proto by se mělo vědět co je to zač. Při nejistotě bych raději použil přechodový drát. Já jsem jednou dělal na odlitek z oceli návarky pro vyrovnání úkosu a ztvrdlo to tak, že se toho vrták nechytl. Dej pak vědět jak to dopadlo.
Přesně tak. Bez znalosti chem. složení ocelolitiny nelze dělat fundovaný závěr pro určení přídavného materiálu pro svaření. Pokud je to obyčejná ocelolitina, např tato https://www.castingquality.com/castings … al-WCB.pdf tak lze použít i běžný přídavný mat. např. ER 70S 3, ER 70S 2. Pokud je neznámého složení, tak chybu neuděláte použitím přechodových materiálů, jak už zde bylo zmíněno.
Editoval Frank (20-04-2021 16:07:07)
pafik1605 napsal(a):
S pomalým ochlazením počítám. S předehřevem, ne, má to průřez cca 30x8 mm, to ohřeje v pohodě hořák.
Další důvod, proč si myslím, že to není klasická ocel je, jak se to ulomilo. Pokud tam nebyla nějaká vada materiálu, tak ocel běžně neulítne, ale ohne se.
jestli to nebude tím že litá struktura je sice o něco pevnější ale mnohem míň pružná-v podstatě bez kluzu praskne......
Editoval Ládes (20-04-2021 17:30:10)
Frank napsal(a):
Famater napsal(a):
Přesně tak. Bez znalosti chem. složení ocelolitiny nelze dělat fundovaný závěr pro určení přídavného materiálu pro svaření. Pokud je to obyčejná ocelolitina, např tato https://www.castingquality.com/castings … al-WCB.pdf tak lze použít i běžný přídavný mat. např. ER 70S 3, ER 70S 2. Pokud je neznámého složení, tak chybu neuděláte použitím přechodových materiálů, jak už zde bylo zmíněno.
Přesně, neznámého složení, a dost starého. Fotku dám zítra. A přesně takovouhle radu jsem potřeboval. Myslím tím přechodovej materiál.
Ládes: i tím by to mohlo být.
tak toto není výkovek do zápustky, je to odlitek.
Před 100lety ještě nebyly takové znalosti o funkci jednotlivých legur jako dnes. Materiál tedy buhvíjaký.
Jsem zvědav jak se s tím popasuješ.
Psal jsi že můžeš použít stejný matroš jako přídavný - nevím kolik toho máš, nešlo by nějaký zkušební sváry na něčem nedůležitém?
pafik1605 napsal(a):
Tak, obrázek. Je to kus historickýho bicyklu, tak 100 let starýho.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 180404.jpg
Chci ufiknout celej třmen a navařit to na krku, bude tam větší plocha sváru.
Zkuste bruskou jaký typ jisker to dělá a porovnejte s pokusem na uhlíkové oceli a litině. Opticky porovnejte čemu se to blíží... To zhruba může pomoci identifikovat materiál. Lepší by bylo někoho ze spectrometrem. Přechodovky by měly být OK. Pokud je to litina, tak Nikl.
Pokud je to tak staré, tak to spíš bude litina. Když jsi do toho zavrtal, jaké to dělalo špony?
Famater napsal(a):
Pokud je to tak staré, tak to spíš bude litina. Když jsi do toho zavrtal, jaké to dělalo špony?
Nečteš, viz #3 Litina to není, ta při vrtání dělá černej prach, tohle dělá normální ocelový šponky. Proto mě napadla ocelolitina.
Materiál, kterým bych to mohl svařit, bude to uříznutý oko. Tím se ale bude blbě vařit, v takovém kuse. Mohl bych zkusit nařezat na plátky, ale přechodovej drát by asi byl lepší. Neznám ani druh té oceli, z které jsem udělal novej půltřmen . Ale je podobně tvrdej.
Já už jsem dělal pro kamaráda několik dílčích renovací podobných strojů, (nesvařoval, obráběl) a ty materiály se vyznačujou především nehomogenitou. Chvilku je to tvrdý a kousek vedle měkký. Něco jako ocel ČSN 10xxx, ta kromě nezaručených vlastností chemických má i nezaručené vlastnosti mechanické a chová se podobně. Jedna vrtaná díra v pohodě a na další o centimetr vedle člověk ztupí vrták a musí ho dvakrát přebrušovat.
Editoval pafik1605 (21-04-2021 09:01:50)
Vidíš tady příspěvky přibývají tak rychle že jsem to ani nepstřehl.
Pak se jedná o materiál podobný tomu, z čeho byl vyrobený TITANIK. Ze železa. Uělej to tou přechodovkou Zkus to na tom zbylém kousku, jak se to taví a p.
Jo, přechodovkou. Koukal jsem, nejlepší by byla 312. Problém je, že jí nikde v okolí nemaj, abych je ukecal na jeden-dva dráty. Ale můžu jich koupit balení za pětikilo.
Není někde v okolí Prahy někdo, kdo je má jednotlivě?
Ta 308 LSi má podobný složení, ale u 312 vyloženě ESAB udává pro svařování neznámých ocelí....
Editoval pafik1605 (21-04-2021 09:45:19)
pafik1605 napsal(a):
Jo, přechodovkou. Koukal jsem, nejlepší by byla 312. Problém je, že jí nikde v okolí nemaj, abych je ukecal na jeden-dva dráty. Ale můžu jich koupit balení za pětikilo.
Není někde v okolí Prahy někdo, kdo je má jednotlivě?
Ta 308 LSi má podobný složení, ale u 312 vyloženě ESAB udává pro svařování neznámých ocelí....
Kouknul jsem na český prodejce a jednotlivě po kusech snad někteří prodávají... zkuste něco zde:
https://www.svarecky-elektrody.cz/esab- … us/d-13223
https://www.akros.cz/elektroda-e-312-17 … 1600-e29-9
https://www.welco.cz/cs/welco-1660s
https://castolin-distributor.cz/ruznoro … 5-elektrod
https://www.rulik.cz/elektrody-na-nerez … a-baleni-/
Editoval Frank (21-04-2021 12:09:39)
Zkus Chobolu, prodává na kusovky a 0K 68.81 nebo OK 68.82 má běžně. Drát 312 by mohl mít taky, případně bych zkusil ER 307.
Chobola na webu nic nemá, tam jsem koukal. Osobně jsem u něj nikdy nebyl. Podle eshopu skoro nic nevede
Frank: díky za linky, ale to jsou elektrody. U některejch je obal jen ochrana a stabilizace oblouku, ale u některejch jsou v něm i legovací přísady. Netuším, jak je to u těhle. Když omlátím obal, můžu je znehodnotit.
Koupil jsem u Sadílka dvě Esab 309 LSi, ale zatím ještě budu shánět bližší té 312.
Chobola, eshop stoji za prd, ale na krame toho ma spoustu. Ale zadnou "specialku" jsem u nej neshanel.
pafik1605 napsal(a):
Chobola na webu nic nemá, tam jsem koukal. Osobně jsem u něj nikdy nebyl. Podle eshopu skoro nic nevede
Frank: díky za linky, ale to jsou elektrody. U některejch je obal jen ochrana a stabilizace oblouku, ale u některejch jsou v něm i legovací přísady. Netuším, jak je to u těhle. Když omlátím obal, můžu je znehodnotit.
Koupil jsem u Sadílka dvě Esab 309 LSi, ale zatím ještě budu shánět bližší té 312.
Ty elektrody jak E 312-16, tak E 312-17 mají obal rutilový, takže je to čistě bez dolegování z obalu... Složení jádra je totožné s TIG drátem. Ale ta ER 309 LSi by měla být OK. Lepší by tedy byla ER 309 LMo.
Editoval Frank (21-04-2021 13:23:02)
Frank napsal(a):
pafik1605 napsal(a):
Koupil jsem u Sadílka dvě Esab 309 LSi, ale zatím ještě budu shánět bližší té 312.Ty elektrody jak E 312-16, tak E 312-17 mají obal rutilový, takže je to čistě bez dolegování z obalu... Složení jádra je totožné s TIG drátem. Ale ta ER 309 LSi by měla být OK. Lepší by tedy byla ER 309 LMo.
309LMo jsem neviděl, ale po těch elektrodách se ještě podívám. Díky.
Tak Sadílek má ty 68.82. Tak je vyzkouším.
Editoval pafik1605 (21-04-2021 13:48:59)
Chobola nemá žádný eshop nemá, zato má kamenné obchody plné všeho, včetně speciálek. elektrody i tigové dráty prodává po kusech, nebo na váhu.