SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
dede, nabodovať na krajoch pásoviny a potom to vyplniť k roxoru.
Vďaka za nový poznatok. Do základnej som nikdy nechodil, vtedy to bola OSŠ a ZDŠ bola vymyslená, keď som už bol na SPŠ. No o usporiadané magn. domén som vedel aj z OSŠ ale o nárazovom nabúdení magnetu, resp. demagnetizácii taký spôsobom som netušil až doteraz. Inakšie s magnetickým poľom pracujem celý život. Pri zváraní VTL potrubia Ø 500 mm v r 1974, kde som robil stavebný dozor sa vyskytol problém. Pri napájaní nového potrubia na existujúce sa zistilo, že rúry sú silne zmagnetizované a zvárači dodávateľského národného podniku (alebo už ŠP?) prišli po radu. Dal som navínuť 2 závity zváracieho kábla od triodyny a naregulovaním správneho prúdu sa nežiaduci magnetizmus eliminoval. Striedavým magnetickým poľom odmagnetovávam dodnes šubléru. V časoch CRT televízorov som odmagnetovával mriežky farebných obrazoviek, ešte predtým u ČB obrázoviek so 70° vyhyľovaním som nastavoval iontové pasce. U novších 90° - ňových sa pomocou permanentných magnetov nastavovala geometria a u farebných aj čistota farieb aj konvergencie. Za celý čas, sa mi nestalo, žeby sa mi odmagnetizovala šubléra tým, že spadla na zem. Keď je takáto informácia o správaní sa magnetických domén aj učebniciach, tak samozrejme to musí byť pravda, ale podmienky na tento jav sú mi zatiaľ utajené. No nič, možno strejda google dačo prezradí.
Editoval senior (14-04-2021 18:22:02)
Vďaka jao za vysvetlenie. Ja kým som naďatloval predchádzajúci príspevok tvoje vysvetlenie už bolo up.
Ale ne Jiří , to bylo před 40ti lety . Proto píšu skla ! No já jsem si právě i tehdá dával skla s číslem tak o 3 menším . TEHDÁ již jsem nechápal co vidí , já byl mlaďoch a on zkušený . Proto jsem si říkal , že někdo znalý mne bude přesvědčovat , proč tomu tak bylo . Jestli na to byl např. zdravotní předpis na dobu sváření vs povinné zatmavění .
Dede - je na to celkem jednoduchý trik. Před svařováním pevně přitáhneš díly svěrkou k sobě. A samozřejmě se nesvařuje roxor na plochu plocháče, ale na hranu. Je to mnohem pevnější a prakticky vždy provařené.
NA hranu to chytám jenom na kraji. Jinak roxor navařuju do poloviny výšky plocháče v ploše, aby nebyl vidět.
senior,
magnetické domény to boli dovtedy, kým múdre hlavy nezistili rozdiely medzi fero a ferrimagnetmi. Potom to začali nazývať magnetické ionty, aby sa to neplietlo . A presne. Striedavé magnetické pole je to, čo zničilo vašu práčku, teda v Tvojom prípade magnetizmus toho VTL-ka. Veľmi dobrý nápad s tou Triodynou. Inak, bol som pri odmagnetizovávaní spojky a brzdy na veľkých rotačných strojoch, kde chlap pobehoval s merákom a chodil okolo veľkého rotujúceho kolesa ako kňaz vyháňajúci démonov s demagom. Nebyť tejto skúsenosti, neveril by som, že pár Weberov dokáže zblbnúť celý mechanizmus brzdenia točivého stroja.
Zdenek11 napsal(a):
Magnetické domény se nárazem nebo ohřevem natočí chaoticky každá jinam a navenek pak materiál ztratí svoje magnetické vlastnosti.
dík za objasnění, potvrzuju že teplem to opravdu funguje.
Ten roxor 14 - zatlučenej do země, položenej plocháč na zemi tedy tvořit v terénu svár - stoupačku - to je neproveditelný minimálně ze 2 důvodů:
1. nevejdu se elektrodou do mezery plocháč/roxor (malý průměr roxoru) oblouk tedy nedosahne "až dolů" a lepí to jen na kraje.
2. nemůžu příslušně natočit kleště s elektrodou pro správný úhel - musel bych si do země vyhrabat díru 30x30cm aby se mi tam vešla ruka.
Zavaření "jen" z čela roxoru na hranu plocháče musí pro účel obrubník vyhovět s rezervou. Nezbytná je svěrka jak píše už moderátor.
Jinak se plocháč chladnutím sváru odklopí. Svěrku ponechat cca 1minutu, to postačí.
to si taky myslím skoro celou svařečskou kariéru, uvidíme zda to teoretici požehnají
jinak chápeš Joe nie? když mám plocháč položenej na zemi tak těžko můžu udělat steh nahoře a dole a pak to vyvařit.
Co kdyby sis vedle vykopal díru aby ses do ní vešel a viděl na to zespodu?
Ten plocháč neleží na zemi..je cca 10cm nad.
Jinak konce naprosto nestačí, protože to vařím v 6m kusech a fidlat to kvůli svaru nebudu. Spíš mě štve, že se to teplem vlní potvora.
dede napsal(a):
Nakýbluju se sem.
Dělám ztoho obrubník, takže verikální svar, těsně u země.
sorry pochopil jsem tak že máš plocháč 10cm (přiklad) širokej, roxory zatlučený do země tak že koukají 5cm a jsou nějak metr od sebe.
tak to asi nebude obrubník když je to nad zemí, to bude nejspíš nějaký plůtek.
Editoval bourač (16-04-2021 16:44:05)
Když je to asi 100mm nad zemí, tak to není těsně u země ne?
Je to 1 decimeter, tak je to tesne.
Ak by to tvoj zámer dovolil, dal by som roxor aj z druhej strany.
Ale ak to má byť na estetiku, aby to bolo rovné, treba materiál dať do tenzie.
Dá sa natiahnuť ocelový drôt, našponovať a priheftovať na pásovinu.
Ten roxor by ale musel ísť do betónu.
Aha, já si představoval že je ten plocháč třeba 1 maximálně 3cm nad zemí.
varok,
dede písal, že to má 10 cm na zemí. Možno si prehliadol, že ja som písal DECImeter, čo je rovnako vysoko.
Tieto dĺžkové jednotky sa ľahko prehliadnu a potom to dopadne tak, že špenát má veľa železa
Jao: Už jsem odpovídal jednou. Jen že dede psal celou dobu že je to těsně nad zemí a až nakonec dopsal 100mm. To není těsně nad zemí. Tam se krásně elektrodou dostanete.
Ano, to je pravda.
cafte chlapi, potrebujem pozvarat konstrukcne konzoly z 8mm cierneho plechu, bude na to 2.5 E121B stacit, alebo na prevarenie radsej vacsiu hrubku elektrody?
Dělal bych to určitě s mezerou a úkos. Kořen možná i tou 2,5mm elektrodou, ale krycí minimálně 3,2mm ale raději 4mm elektrodu.
tak ako pise varok na ukos aby si to nemusel prevarat ale len plnit materialom elektrody,zvar to tym co mas prave po ruke 2,5kami to bude dlhsie trvat...idealne 3,15ky
Všechny rady mají racionální jádro, ale nevíme v jaké poloze se bude svařovat ani jak je martin55 zručný svářeč. To jsou dvě velmi důležité informace a tím, že se ptá zde, tak si svými znalostmi není jistý a žádá o radu. A to je dobře.
Pokud se díly budou svařovat v poloze PB a je možné udělat mezeru tak 3 mm a lze svařovat z obou stran, tak není problém to svařit elektrodou 3,2 mm. Pokud se bude svařovat v PF, tak určitě mezeru a elektrodu 2,5 mm aspoň do kořene. Krycí svár - druhá vrstva - už může být podle zručnosti i elektrodou 3,2 mm.
Editoval jirkati (11-05-2021 20:32:17)
varoku ty vaříš 4 elektrodou?
Co naposledy?
Dík.
Bourači: 4 elektrodu už hodně dlouho ne, napsledy před několika lety nějaký velký rám v jedné firmě. Byly to H profily ale rozměr už nevím. A na základním kurzu na učňáku. Jinak používám jen 2,5mm a semtam 3,2mm na větší věci. Na drobnosti jsem zkoušel i 2mm a taky se ještě dá. Ty teňoučké 1,6mm mi nějak nejdou. A jestli tazatel chce svařovat delší sváry, tak bych na krycí vrstvu použil raději ty 4mm eldy.