SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Warlockvw : keď ti ten ventil nenatočia v jednej firme , navštiv druhu .
Aj za cenu , žeby si mal isť do susedného mesta
Lenže problem je,ze ten dotyčný Pan v predajni hasiacej techniky mi povedal,ze to nikto nespravi,ze je to na odobratie licencie a bla bla bla...
crosby napsal(a):
To Discovera: Trubku mám z hasičáku vyndanou, neb jsem je používal dřív na CO2. Navíc u toho argonu by ani nevadila (viz výše). Při přepouštění hlídám tlak na šneku a nedávám do lahve více jak 90-100 bar takže pojistka je o.k. Zbytek z velké lahve, který nepřeteče samospádem přetlačím kompresorem a mastím s lahví z5 do technoplynů. Zaplatím nájem za jeden, dva dny a mám na rok vystaráno. Nerez a hliník vařím jen občas...
Dobry den, me by zajimal ten kompresor ktery jste pouzil, mužete sem dat foto?
Dobry den opytam sa skusenejsich. Mam doma flasu 20l s takymto ventilom problem je ze sa asi neda rgulovat tlak pri prepustani..proste otvara sa skokom, mozem mat flasu na argon 8l, otazka znie ci mi staci trubka na prepustanie bez manometra ked vo velkej 20l flasi bude 200bar a mala flasa je na prevasszdkovy tlak 150bar. Prepustal uz niekto plyn z flase kde je takyto ventil ? dasa to ? dakujem
Editoval Atlan (12-07-2012 11:28:50)
Jasne ze sa to da. Tiez beriem plyn od AirLiquide. Teda hlavne argon a helium. Prepustam o 106. :-) Podmienka je, ze druha flasa musi mat klasicky ventil ktory sa otaca a nie je skokovy. Ja po montazi prepustacej trubky s manometrom medzi touto flasou so skokovym ventilom a flasou s klasickym ventilom, najprv otvaram skokovy ventil. Potom mierne povolim jeden sroub na prepustacej trubke aby sa mi nedostal pri prepustani vzduch z trubky do este prazdnej flase. Ale povolim to len tak maaaalicko lebo je tam 200 atmosfer. To len tak na prefuknutie. Potom pomalicky otvaram ventil na flasi kam chcem prepustat plyn. To je ten otocny ventil. No a sledujem zmeny teplot obidvoch flasi. Jedna sa mi schladi teraz v lete kludne na 8 st. C. a druha sa zohreje aj na 40 st. C. Prepustam plyn kludne aj 5 minut.
vsade pisu opacne otvarat ....ok dik, tak zadovazim trubku a pustim sa do toho....
ja mam jeste na prepoustaku přidělany odvzdusnovaci šroubek jako je u aut na brzdach kvuli tomu odfouknuti vzduchu před prepoustenim a pak je to tam jeste dobre když už jsou láhve přepuštene,tak jim odpustim tlak z trubky a nemorduju závity jak na lahvích, tak ani na přepouštaku
Atlan napsal(a):
vsade pisu opacne otvarat ....ok dik, tak zadovazim trubku a pustim sa do toho....
ja viem ze sa to ma otvarat opacne, ale v tomto pripade sa to inak neda...
Tak dnes som to prepustil a na podiv troska regulovat to ide.... Tak ze obavy boli zbytocne, na druhej strane mi nejde redukcak....
Dobry den
Šla by použit na Argon lahev propan-butan 12 kg
lubkup napsal(a):
Dobry den
Paklize vas prestal bavit zivot na tomhle svete pak ji pouzijte
lubkup napsal(a):
Dobry den
Určitě, ale jenom jednou. Nevím, jak vypadá ta na 12kg, já znám na 10kg- to je ta co se používá v domácnostech ke sporáku. Jsou to vlastně dvě vypouklá dna z hlubokotažného plechu svařená k sobě. Tloušťka materiálu cca 2-3mm. Provozní tlak zkapalněného PB je v jednotkách atm (barů), na to bomba stačí. Argon bude mít v plné lahvi nějakých cca 200atm (barů), takže i při přepuštění části plynu do jiné lahve zůstane dost tlaku na to, aby se desetikilovka spolehlivě roztrhla a zabila všechny kolem sebe.
Editoval JARDA V (21-07-2012 09:43:06)
kdesi v paměti mám poznámku, že PB lahev je dělána na maximální tlak nějak 18 nebo 25 barr. Je to konstrukční rezerva pro případ, že někdo naplněnou flašku nechá uvnitř auta na letním slunci nebo když hoří a hasiči z ohně vynášejí horké láhve. Ale odkud jsem to vzal, už nevím.
Maximální provozní tlak PB lahve bude daný tlakem kapalného propanu při horní hranici provozní teploty.
ohledně toho vakuování prázdné lahve, nezkoušel někdo připojit běžný ledničkový kompresor ? nebo musí být vývěva, jedno/ dvoustupňová?
hubi: ono to není při výměně ventilu nějak moc řešit... Stačí tam vrazit hadičku, pustit tam argon, který je těžší než vzduch a tím se ta flaška víceméně vyvákuuje... Udělal jsem tak několik flašek z hasičáků a není problém. Hliník paráda a to u hliníku jde vidět i malá kontaminace nějakým jiným "plynem"...
Mám dotaz - závit na ventilech Argonových ,CO starých hasičáků a Kyslíkových lahvích je podle tabulek stejný. Nějak se mě to nezdá ,jestli nemám staré údaje. Nechci použít kysl. láhev na Argon , ale při přepouštění Argonu do CO hasičáku použít zařízení na přepouštění kyslíku a pro první zkoušky použít provizorně kyslíkový redukční ventil. Mám pro rozjezd práce možnost si Argon přepustit ale Argonovou láhev jsem ještě neviděl a nemohu potom moc váhat a teprve hledat nebo vyrábět nějaké zařízení ,nabídka je časově omezená na několik týdnů. S přepouštěním kyslíku zkušenosti mám ,vím co se může při přepouštění stát.
Starší hasičáky CO a kyslík mají stejnej závit, Argon a směsi mají jinej.
Takže metodou pokus omyl zjištěno že.... .Starý hasičák má závit 3/4" ("vodovodní tříčtvrťák") a kyslík závit 21,8 mm . Ale platí že na Argonové flašce je tedy také závit 21,8 mm ? Narazil jsem že některá firma používá spešl závit aby člověk byl nucen plnit jen u ní,nějak se mě to nezdá. Na to bývaly normy i když vím že slavná EU některé normy zrušila je jen doporučení.
Starý typ ventilu CO2 byl jak píšete 3/4". Nové prý už mají taky 21,8mm, myslím že to tady psal p. Rellík. Argon i směsi mají taky ten 21,8.
Nesvářeč napsal(a):
Takže metodou pokus omyl zjištěno že....
Přímo zde: Svarinfo
Redukční ventily a jejich parametry.
trosku vam pokazim radost z badania - airproducts ponuka aj 300Bar flase, a napr. argon 300Bar resp. zmeska300Bar nemaju napr. zavit W21.8, ale W30x2
aby nedoslo k zamene redukcneho ventilu
tabulka z roku 2008 uz asi nebude uplne to prave-orechove......
Editoval rcp (31-03-2021 20:14:08)
Nesvářeč napsal(a):
.... Na to bývaly normy i když vím že slavná EU některé normy zrušila je jen doporučení.
Slavná EU normy nezrušila. Pouze ČSN nejsou závazné. V celé EU platí evropské normy (ENxxxxxx).
Pokračování -existují redukce ze závitu 3/4 to je CO2 na 21,8/1,8 -kyslík /argon cena 199 Kč. Takže se našroubují na cílovou láhev a potom použít pro Argon přepouštěcí přípravek na kyslík a i kyslíkové hodiny. Firma Sifos Chrast u Chrudimi.
díky pane Rellik, a když budu chtít použít bývalou kyslíkovou lahev a nebudu vytahovat ventil, předpokládám stačí vyšroubovat vřeteno a prostrčit tenkou hadičku dovnitř , spočítat průtok a nechat to příslušné minuty foukat dovnitř.
Já jsem došel do firmy Vebo a říkám mu to s tím kyslíkem. On proč bych to dělal at mu dovezu flašku kyslíkovou a on mi dá argonovou ale jen 50 za 50 já chtěl 20l ale nechtěl to. i když je 20 levnější. Je poptávka po dvacítkách. Kurde jako u bab