SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj všem,
chci se zeptat, zda neznáte nějaký dokument (ideálně DP) popisující teorii nastavení parametrů pro pulsní svařování (parametry pulzní proud a frekvcence). Obecně o této metodě pouze vím to, že je vhodná pro tenké materiály s ovlivněním charakteristiky průřezu svaru. Překvapujeme mě, že se o této problematice nepíše ani v základním kurzu od Ing. Baleje (základní kurz svařování metodou 141). Vím že se na to dá přijít hodinami zkoušení ale něco bych o tom rád věděl předem. Neřadím se už mezi nováčky s TIGEM ale až teď jsem si koupil modernější svářečku, která tyto volitelné parametry má. Děkuji všem kteří mají přidat co do diskuze. Honza
Já jsem tady jen začátečník s TIG svařovánim ale odkazu s puls je plno.
https://www.youtube.com/watch?v=VaOTJ6R0PgU
Da se tim prsknout i 0,8 drátek .Já si vařím i knoflíky u monterek
Odkazů je možná plno, ale skutečných použitelných informací rozhodně plno není.
Snažil jsme se najít nějaké přehledné tabulky, v kterých by byly uvedeny například proudy, délky pulsů pro jednotlivé materiály a velikosti .
Stáhl jsem si několik knih o TIG prodávaných na Amazonu, a kupodivu jsem v nich tuto informaci nenašel.
Je jasné, že jde o energii dodanou do místa "svaru" jeji hustotu v čase a naopak schopnost materiálu ji v čase odvést, ale nějaké exaktní informace tak, aby člověk nemusel vše dělat metodou pokus omyl, ale dopředu věděl +- jak by top mělo vypadat těch se mi moc najít nepodařilo.
Pokud nepočítám tento obrázek, který je sice hrubě orientační a na nic, ale aspoň poskytuje nějakou představu
zamysli se nad tím, kolik parametrů je při pulsním svařování ve vzájemném vztahu. Takovou tabulklu si nedovedu představit. Je potřeba začít a postupně zkoušet a hodnotit výsledek. Možná, by pomohlo pro začátek, kdybys napsal co chceš svářet pulsem a co od toho očekáváš. Rozhodně nečekej, že někde najdeš úplně obecný a vyčerpávající návod.
Víš ty tabulky jsou jako se státním PSEM , je pro stát , ale pro přemýšlejícího člověka je k ničemu . Má tolik vstupních dat , že nelze dopředu napsat reálný výsledek . Tabulka ještě , věř , nikoho svářet nenaučila .