SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den,
chci se zeptat, jestli někdo nemá zkušenost s elektrodou Oerlikon overcord E.
Na netu jsem toho o ní moc nenašel. Děkuji
Tak overcord je univerzalna elektroda s rutil-celulozovym obalom,urcena pre zvaranie nelegovanych a nizko legovanych oceli vo vsetkych polohach.Zvara cez hrdzu aj zinok.
Hm, rutilcelulózové elektrody mi padly pod ruku, když jsem začínal svařovat, takže jsem je používal i něco o nich vyčetl. Celulóza v obalu má hlavně ten vliv, že způsobuje řidší svarovou lázeň. A masivnější plynný ochranný obal kolem oblouku. Jako začátečníkovi mně s touto elektrodou vycházely svary lépe než s normální rutilkou, na mém trafu se zapalovala stejně dobře jako rutilky, ale díky řidšímu kovu lépe provařovala víc do hloubky, svary byly vzhlednější a nezůstávala v nich struska. Méně citlivé na rez a obecně nečistoty ve svaru budou díky té celulóze a řidšímu kovu ve svaru, ale určitě v žádném případě jejich použití neznamená, že místo svaru není třeba čistit od rzi a špíny.
Mám ale trochu pochybnosti o tom svařování ve všech polohách, právě díky tomu řidšímu svarovému kovu proti rutilce..., ale na to já nejsem odborník.
A je možno s těmito elektrodami svařovat invertorem? V návodu k invertoru jsou uvedeny všechny kromě celulózových. Děkuji
Některé invertory mají přepínání charakteristiky na celulózu, ale určitě s tím nebude problém.
nie som zvárač, ale viem že zvárať s celulozkami pri nižších prúdoch je dosť veliký problem pre obyčajné inevrtory, treba si prečítať návod či invertor dokáže zvárať, alebo pozriet označenie a hladať nejaký prepínač na inberore
Vůbec to nemusíte řešit. Neznám sice Oerlikon overcord E, ale je to jako Böhler FOX 6013, kterou znám. Nejedná se o spádovou celulózovou elektrodu, na kterou se svářeč musí zacvičit a musí na to být vhodná svářečka s vyšším napětím a jinou charakteristikou, ale o rutilku s podílem celulózy. Nedělá sice tak krásné hladné svary jako třeba FOX ETI, ale velmi dobře se ovládá ve všech polohách a i ty svary v poloze spádové jsou dostatečně kvalitní. Osobně ji pro amatérské použití upřednostňuji před čistou rutilkou. Je třeba ale dodržet předepsané připojení, např. ta Böhler FOX 6013 má mínus nebo střídavý proud.
Stránky: 1