SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chtěl bych prosím radu, jestli můžu zavařit HEB profil 100 mm na roznášecí desku 25 x 25 cm x 14 mm silnou. Moje svářečka umožňuje nastavit pro 0,8 drát pouze 6mm tlustý materiál. Dotaz je jestli zavařit jedním koutovým svárem nebo je možné/nutné v tomto případě sváry překrýt. Případně použít raději elektrodu nebo koupit 1 drát. Díky za rady
V každém případě bude lepší použít obalovanou elektrodu, v daném případě maximální, kterou svářečka spolehlivě "utáhne". Mně by stačila i 3,2 mm a stvořit svár cca a8 - a10. Šudlat to MAGem 0,8 mm drátem nebo 1 mm se taky dá, ale zde elektroda je elektroda.
Stejně si to uděláš nakonec podle své momentální finanční situace a nálady.
Ni to samé (deska 12mm) svařoval známý elektrodou... na druhou stranu pokud to je něco jako podpěra krovu (jako u mne), tak tam bude zatížení převážně svislé a svár tam je hlavně pro fixaci té desky a svár není namáhán a stačilo by to i tím MAGem nabodovat.
RHtronix napsal(a):
Ni to samé (deska 12mm) svařoval známý elektrodou... na druhou stranu pokud to je něco jako podpěra krovu (jako u mne), tak tam bude zatížení převážně svislé a svár tam je hlavně pro fixaci té desky a svár není namáhán a stačilo by to i tím MAGem nabodovat.
přesně jak píšete je to podpěra, takže převážně svislé zatížení, elektrody 3,2 myslím mám, tak to zkusím těmi, díky
jirkati napsal(a):
V každém případě bude lepší použít obalovanou elektrodu, v daném případě maximální, kterou svářečka spolehlivě "utáhne". Mně by stačila i 3,2 mm a stvořit svár cca a8 - a10. Šudlat to MAGem 0,8 mm drátem nebo 1 mm se taky dá, ale zde elektroda je elektroda.
svár a8 - a10 je řekněme výška sváru v mm (od rohu směrem ven po konec sváru) chápu to dobře? díky
v4s1m4 napsal(a):
jirkati napsal(a):
Stejně si to uděláš nakonec podle své momentální finanční situace a nálady.svár a8 - a10 je řekněme výška sváru v mm (od rohu směrem ven po konec sváru) chápu to dobře? díky
To je "jirkotivština" ; řeč, které my amatéři nerozumíme a proto si vždycky musíme otevřít google a najít si význam
Taky co bys chtěl od asi největšího odborníka na svařování tady na fóru, že?
Editoval pafik1605 (03-03-2021 10:30:43)
Pafiku1605, vím, že si děláš srandu, protože každý svářeč na světě ví, co znamená označení koutového sváru a8. Ale pro naprosto neznalé dané problematiky, a pro nesvářeče, je to výška pravoúhlého trojúheníka vepsaného do kolmého řezu koutovým svárem, přičemž odvěsny leží na svařovaném materiálu. Průvar kořene se nezapočítává, ale natavený být musí. Stačí taková definice, nebo to mám zase kreslit?
V daném případě, kdy se jedná jen o statické zatížení, stačí i koutový svár o velikosti a6.
Né, nemusíš nic kreslit. Jako nesvářeč jsem si to kdysi našel na googlu .
Akorát se vždycky musím podívat, jak se to liší písmenama, A a Z.
Vymyslel jsem si taky mnemotechnickou pomůcku, abych na ten google nemusel lézt tak často. Z jako rozměr Základny .
Editoval pafik1605 (03-03-2021 11:52:03)
jirkati napsal(a):
Pafiku1605, vím, že si děláš srandu, protože každý svářeč na světě ví, co znamená označení koutového sváru a8. Ale pro naprosto neznalé dané problematiky, a pro nesvářeče, je to výška pravoúhlého trojúheníka vepsaného do kolmého řezu koutovým svárem, přičemž odvěsny leží na svařovaném materiálu. Průvar kořene se nezapočítává, ale natavený být musí. Stačí taková definice, nebo to mám zase kreslit?
V daném případě, kdy se jedná jen o statické zatížení, stačí i koutový svár o velikosti a6.
měl jsem dát obrázek, který jsem našel. Potřeboval jsem jen potvrdit, že jsem našel správně. Díky moc.
Je to výška trojúhelníku od středu základny k vrcholu , jako je ryska pro kolmici na trojúhelníku do školy
a to "z" vypocitas jednoducho - krat priblizne 1,41
inak suhlasim s moderatorom jirkati, podla CSN 05 0120 by som volil na takyto spoj pre S235 a6 a pre S355 a8.
Editoval 780622 (03-03-2021 12:35:45)
jirkati napsal(a):
a toto radí největší tady odborník??? 😬
jak mužete radit na koutový svár co největší elektrodu, to nevíte že na kořen koutového svaru z důvodů provaření se má používat maximální průměr 4mm, někdo může vaši radu vzít doslovně a vzít si na to elektrodu když to vezmu ze sortimentu který se dnes vyrábí tak průměr 6,3 nebo sáhne do starých zásob a vezme si 8mm protože třeba vlastní svářečku WTS600 a takový průměr se pro kořenovou vrstvu koutového svaru používat nemá
když se svařuje takto:
vznikne toto:
nebo teda aspoň to tak vznikalo dřív jestli se teď svařuje elektrodama jinak než před padesáti lety kdy byla kniha vydána to už posoudit nemohu nejsem zkušebna
Kramlik napsal(a):
jirkati napsal(a):
Stejně si to uděláš nakonec podle své momentální finanční situace a nálady.a toto radí největší tady odborník??? 😬
jak mužete radit na koutový svár co největší elektrodu, to nevíte že na kořen koutového svaru z důvodů provaření se má používat maximální průměr 4mm, někdo může vaši radu vzít doslovně a vzít si na to elektrodu když to vezmu ze sortimentu který se dnes vyrábí tak průměr 6,3 nebo sáhne do starých zásob a vezme si 8mm protože třeba vlastní svářečku WTS600 a takový průměr se pro kořenovou vrstvu koutového svaru používat nemá
když se svařuje takto:
https://i.postimg.cc/Cz3TGy8t/DSC_0417.jpg
vznikne toto:
https://i.postimg.cc/JG4tfkdm/DSC_0416.jpg
nebo teda aspoň to tak vznikalo dřív jestli se teď svařuje elektrodama jinak než před padesáti lety kdy byla kniha vydána to už posoudit nemohu nejsem zkušebna
To je jednoduchý; jirkati kromě zkušeností taky ještě čte, co tazatel píše, a přemýšlí svojí hlavou. Takže si přečte, že když má tazatel svářečku, která dá maximálně 200A, tak s ní bude svařovat maximálně 4 mm elektrodou. Ale pravděpodobně si vezme elektrodu 3,2 která je běžnější. Což splňuje požadavek na vaření kořene sváru.
Je to tak prosté milý Watsone
Pánové, poradíte prosím nějakou dobrou knihu, kde bych toto všechno našel, knih je spousta, ale třeba existuje nějáká "nejlepší".
Nejlepší kniha je youtube, má mnoho kapitol a navíc je vizuální.
Bohužel je často napsána cizí řečí.
Kramlik napsal(a):
posoudit nemohu nejsem zkušebna
no já zkušebna jsem, 8mm elektrodu jsem nikdy v životě (za 50let ekonomicky produkčního života) neviděl.
Nějaký 6 doma mám, nepoužívám.
Kromě vlastností dnešních elektrod je velmi důležitý proud, jemné nastavení klidně po 1A (to jde obtížně) takže po 2A!!!
jak píšu jsem zkušebna, vařil jsem elektrodama právě vytaženýma z kýble s vodou. Zkus si to - je to zajímavé a o vodíkové křehkosti nic nepiš.
K úvodnímu tématu - já bych si to nastehoval 2,5 bazikou, (Oerlikon) obvařil všude - s polohováním. Potom bych 3,15 Všechno objel znovu, s rozkyvem.
A na HEBku pořádné úkosy!!.
Knihy jsou dobré ale nestačí, jak je zde již mnohokrát uvedeno svařování je tvůrčí proces, vpodstatě druh umění, to se vyčíst nedá.
Dá se to naučit, pokud má člověk vlohy. Pokud je nemá, čtením návodů to nezachrání. smile
Editoval bourač (04-03-2021 15:23:31)
v4s1m4 - nejlepší kniha se jmenuje Svářečská škola. To je totiž nejlevnější způsob, jak přijít jak k informacím, tak k základům skutečné práce s elektrickým obloukem při různých metodách svařování. A taky k velice důležitému dokumentu. Představa, že si pořídím svářečku, nějakou tlakovou láhev, nějakou knížku, něco pokoukám na internetu a budu umět svařovat je zcela zcestná.
Jak píše bourač, je svařování tvůrčí proces! Já bych tvrdil, že je to často i umění. Neznám nikoho, kdo by se podle knížky a internetu naučil malovat či sochat. O složitějších věcech nemluvě.
Zrovna tak se člověk koukáním do schématu a na internet nenaučí opravit rádio, televizi či počítač.
Kramliku, opravdu si myslíš, že jsem takový tupec, abych nevěděl co a jakými průměry se má svařovat? Četl jsi vůbec aspoň základní dotaz na začátku vlákna? Usoudil jsi z toho, že tazatel jako hobby svářeč má k dispozici elektrodovou svářečku aspoň 300 A a ptá se jen tak pro plezír, aby nás tu vyzkoušel? Když už jsi přiložil můj příspěvek, četl jsi všechna písmenka? Proč jsi nevypíchnul mé "šudlání drátem 0,8 nebo 1 mm"? To by asi nebylo tak atraktivní, že?
Nemám vůbec nic proti konstruktivní kritice.
Dokonce mně nerozčílí, když mně někdo nazve hlupákem, protože vím, že nikdy nebudu vědět všechno.
Pro Bourace, jestli chceš nápis mi adresu do mailu , já ti par 8cek elektrod poslu
jirkati napsal(a):
v4s1m4 - nejlepší kniha se jmenuje Svářečská škola. To je totiž nejlevnější způsob, jak přijít jak k informacím, tak k základům skutečné práce s elektrickým obloukem při různých metodách svařování. A taky k velice důležitému dokumentu. Představa, že si pořídím svářečku, nějakou tlakovou láhev, nějakou knížku, něco pokoukám na internetu a budu umět svařovat je zcela zcestná.
Jak píše bourač, je svařování tvůrčí proces! Já bych tvrdil, že je to často i umění. Neznám nikoho, kdo by se podle knížky a internetu naučil malovat či sochat. O složitějších věcech nemluvě.
Zrovna tak se člověk koukáním do schématu a na internet nenaučí opravit rádio, televizi či počítač.
No, on se to člověk naučí i koukáním do schématu nebo koukáním do knih. Koukáním na internet je horší verze, protože internet nestaví žádné zábrany nezkušenému a neznalému jedinci zveřejnit co se povedlo třeba obrovskou náhodou nebo i zveřejnit to, co se spíš nepovedlo a označit to jako povedené. Takového balastu bývá o dané věci na internetu často většina tématu. A neznalý člověk často balast nepozná a neodliší ho od správných rad a postupů
Ale neexistuje, aby si člověk vzal knihu, schéma nebo povedené video, přečetl to nebo zkouknul a za půl hodinky nebo dvě hodinky to uměl. Musí to číst nebo se na to koukat mnohokrát, přemýšlet nad tím, pokaždé třeba i víc než hodinu nebo dvě, hledat všemožné informace a souvislosti a potom, když nad tím stráví celkem třeba až několik set hodin, tak často může říct, že se to podle té knihy nebo schématu naučil. Přirozeně pokud se spolehne na rady zkušených, případně se jich přímo zeptá, tak spoustu těch hodin může ušetřit a přitom toho umět stejně.
Ale stejně tak neexistuje, že se nezkušený člověk zeptá zkušených, ti mu poradí i správně, člověk si za pár minut přečte a potom to umí. To je nesmysl. Nezkušený člověk si musí sám spostu věcí nastudovat, aby rada zkušeného mu byla co kčemu. Jinak by totiž ta rada nezkušenému by musela být rozsahem čtvrtiny, poloviny tluštší bichle neboli by to musel být obsáhlý manuál, který stejně musí ten nezkušený přečíst a zvládnout, aby se mu ta věc povedla.
U svařování to tak vidět není, ale krásně to je vidět tady na fóru, pokud nějaký člověk nezkušený v elektronice žádá nějakou radu, jak najít na svářečce závadu a opravit ji, aniž by musel svářečku dát do drahého servisu.
Editoval Radim (06-03-2021 06:18:02)