SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den. Pořídil jsem si svářečku Einhell BT-GW 150 Blue (http://www.vltava2000.cz/svarpraktikhs/ … =15.749.70). Strčil jsem do toho 0.8mm drát, ze začátku to vařilo dobře, ale potom začal nějak váznout posuv. Vypadá to, jako by to někde dřelo, ale na nic jsem nepřišel. Nevíte někdo, čím by to mohlo být? Mohlo by to být třeba tím drátem? Děkuji
teoreticky mohlo, skúste vyšrobovat špičku na horáku a tak vyskúšajte. Môže to byť aj podávačom,aj bovdenom. Skúste spustiť podávač bez drátu, ale zacvaknite prítlak a zašrobujte to na maximum. Sledujte či je chod podávača konštantný, t.j. pravidelný. Môže to byť aj tým ženapájanie motorčeka je z výstupu zváracieho obvodu, a ak zvárate tak toto napatie kolíše, ale v dôsledku nejakej poruchy sa to prejavý aj na motorčeku. Záver: Zistite či je to mechanická alebo elektrická chyba a potom postúpime ďalej
Možná by to mohl dělat bowden já mám EINHELL SGA 190/3 a tam to dělá to stejný. Možná pomůže když bude bowden natažený
bez nějaké smičky a pod a nebo skuste změnit na podavači sílu přítlačného kolečka to by taky možná mohlo pomoct a by neprokluzoval ale žádná sláva to asi nebude, tady ty bowdeny co bývají přidělaný na pevno jsou podle mě na nic býva tam venkovní tzv. hadica z nějakýho měkého materiálu a ten bowden uvnitř se kroutí nejlepší jsou bowdeny s EURO koncovkou ty bývají pevný a jsou i lepší.
Mám na ní jestě rok záruku až bymě skončila tak bych si ju upravil dal bych tam EURO koncovku, elektro ventyl a novej hořák.
tak jsem to všechno vyzkoušel a došel jsem k závěru, že to bude asi bovden..protože z něho lezl bordel a železné špony.
Pokud to nekde soustruzi drat tak je to potreba odstranit, bude se vam zadirat pruvlak a zanaset bowden.
Jednou jsem se u Einhella setkal s "kulhajícím" podavačem. Bylo nutné rozdělat převodovku a pomocí podložek vymezit správné vůle mezi ozubenými koly, aby to šlo zlehka. Ale to není tento případ. Pokud lezou železné špony z bovdenu, bude chyba asi v tom bovdenu, nebo v navádění drátu do bovdenu (trubička v eurozásuvce, apod.)
a jak budu ten bovden menit, muzu tam dat pevnejsi bovden z zeleznym vnitrkem? napr. takovy, jaky se dava na kolo? dekuji
V podstatě je to nejlepší možnost, hojně se vyskytuje ve velkovýrobách. ale pokud je chlazeny vodou dává se holý bowden a pokud plynem dává se s izolací. tedy jako na kolo:)
pokud je hrot vybaven kónusem je dobré bovden zabrousit. a hlavně!!!!!!!!!!!!!! odstranit tak 15 cm izolace od průvlaku ať se nezapeče. s průměrem si hlavu nelamte jestli vaříte 0,8 tak prům. bowdenu na kolo je 1,2. ještě to přilepší.
přeji Vám housenky, že když je natřete na zeleno tak se zvednou a utečou!!!!!
Zalezi na tom jakej tam je horak a prumer dratu, je potreba dat tam spravny bowden. Znam jen Binzela a predpokladam ze by tam pasoval cernej na 0,6 pripadne 0,8. Hlavne bowden musi vest az k pruvlaku takze horak narovnat zasunout bowden, ustipnout. Zase vytahnout a jak tu bylo spravne receno tak zabrousit do konusu aby pekne zapadl do pruvlaku. Tan konec toho bowdenu odstipnout tak aby ten odstepek nekoukal do diry - to vetsinou zpusobuje soustruzeni dratu a zatemovani pruvlaku. No a pokud to nebude ten problem tak je to nekde v podavacim ustroji.
Editoval killer (20-01-2009 19:32:32)
killer napsal(a):
Zalezi na tom jakej tam je horak a prumer dratu, je potreba dat tam spravny bowden. Znam jen Binzela a predpokladam ze by tam pasoval cernej na 0,6 pripadne 0,8. Hlavne bowden musi vest az k pruvlaku takze horak narovnat zasunout bowden, ustipnout. Zase vytahnout a jak tu bylo spravne receno tak zabrousit do konusu aby pekne zapadl do pruvlaku. Tan konec toho bowdenu odstipnout tak aby ten odstepek nekoukal do diry - to vetsinou zpusobuje soustruzeni dratu a zatemovani pruvlaku. No a pokud to nebude ten problem tak je to nekde v podavacim ustroji.
Správně. Jen bych doplnil pár postřehů z profesionální praxe. Je dobré udržovat všechny součásti hořáku dobře dotažené, někdy dokonce je vhodné použít silikonovou vaselínu mezi závitem kontaktní špičky (průvlaku) a difusorem. Značně se tím zlepší odvod tepla z průvlaku. Toto je zejména důležité při svařování proudem kolem 300A i více sprayovým obloukem a provádění dlouhých svarů. Když je závit volný, odvod tepla je nedostatečný, na špičce vzniká obrovské množství tepla které není dokonale odvedeno, měď se přehřívá, stává se lepivou a posuv drátu je nepravidelný až může dojít k jeho zatavení do průvlaku. Dalším dobrým tipem je použití vhodných lubrikačních polštářků. Tím lze omezit tření v bowdenu na zlomek původního v suchhém bowdenu. Je však třeba dodržet pravidlo, že nesmí být použito příliš velké množství lubrikantu. (Sledovat a dodržet návod k použití, pokud byste se rozhodli toto používat)
Dobre ale kdyz ma ta svarecka 10% zatezovatel 120 A a je na 230 V tak s tim nebude svarovat 300 A. A u tak male svarecky s malou civkou a malym prumerem dratu bych asi lubrikaci neresil, predpokladam ze s tim nejezdi po montazich a ta masina nejede 8 h denne. Jinak souhlas s dotazenim dilu... Zvlaste kdyz jsem se ted koukal ze je to jednofazova svarecka, tak je dost dulezity aby byl pruvlak v perfektnim stavu, pruvlak vlastne predava svarovaci proud, takze musi byt maximalne dotazeny a cisty.
Editoval killer (21-01-2009 16:49:00)
mám dotaz chci si udělat vlastní bowden na 0,6 a na 0,8 drát jaký je nato nejlepší rozměz bowdenu vnitřní průměr
díky
svarovani napsal(a):
mám dotaz chci si udělat vlastní bowden na 0,6 a na 0,8 drát jaký je nato nejlepší rozměz bowdenu vnitřní průměr
díky
nevim jak, ale v praci jsem mel bovden na drat 1.0-1.2 v hořaku jsem ty prehodky na začatku a nakonci hořaku projel zavitníkem aby tam bovden vlezl byl bez izolace uplne pak jsem mohl delat z hořakem uplne psí kusy a svařečka vařila uplne bez problemu.