SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj, mozna blba otazka.
Mam lestenou zulovou desku na grilovani a chci na ni spichnout ramecek s nozickami. Nedelal uz jste to nekdo - nevite, jestli je lepsi to udelat na tesno (ocel se rozpina teplem vic - muj odhad) nebo na volno (zula se rozpina vic a ramecek natesno by roztrhla)?
Predem dik
Offline
Žula má tepelnou roztažnost 7,9 (10-6m/mK), ocel podle druhu asi 13-17, tedy o hodně větší. (Google, asi 1 minuta hledání).
Taky ale záleží na místech ohřevu, aby se deska neohřála rychleji, než rám. Úplně natěsno bych to nedělal.
Editoval Zdenek11 (17-02-2021 11:10:54)
Offline
E-Ryc napsal(a):
Ahoj, mozna blba otazka.
Mam lestenou zulovou desku na grilovani a chci na ni spichnout ramecek s nozickami. Nedelal uz jste to nekdo - nevite, jestli je lepsi to udelat na tesno (ocel se rozpina teplem vic - muj odhad) nebo na volno (zula se rozpina vic a ramecek natesno by roztrhla)?
Predem dik
Mám ten samej "problém". V létě mě to čeká. A nechci to dělat z černý, ale z nerezu. Takže: za normální teploty s mírnou vůlí, teplem se to roztahne, ale tuším nebezpečí, že se díky pnutí při výrobě nerez stáhne víc, než byla před prvním použitím. Takže uvažuju o částečně posuvném spojení. Ještě jsem to nedomýšlel. Taky je varianta hodit ty profily před svařením do táboráku, pak to obrousit a svařit. Úhelníky chci dělat z pásků, elka maj uvnitř radius, deska má hrany ostré. Na druhou stranu by to mohla být výhoda, při chladnutí by se mohla chovat jako led v konvexní nádobě.
Offline
@Zdenek11 - jj, to si najit umim, proto to beru jako intuitivni variantu - "muj odhad". Jsem se mozna blbe vyjadril - vubec si neumim predstavit, co to treba bude delat pri zahrivani / ochlazovani, Treba jestli zelezo na kraji uz nebude diky male tepelne kapacite "studene" (male) zatimco vetsina desky jeste zhava (vetsi). Proto se ptam na zkusenost. I proto, ze mi jeden clovek rikal, ze ten ramecek se dela hlavne proto, aby se ten kamen neroztrhnul (coz by navadelo k tomu tesnemu provedeni a jde proti tomu vetsimu rozpinani oceli).
@pafik1605 - to asi bude snazsi tu spodni hranu liznout diamantovym brusnym kotoucem.
Offline
1m černé oceli se při zvýšení teploty o 100°C roztáhne o 1,3 mm, závislost je lineární.
Doufám, že se nepletu...
Offline
e-ryc: já mám čedičovou, ty prej nepraskaj. Jestli je to pravda, to se teprve zjistí...
zdenek: nerez má dvojnásobnou roztažnost, takže 2,5 mm na 100 stupnů. Maso se dělá při cca 250 stupních, nějaká rezerva; viděl bych to na 10 mm. Kámen 6 mm, takže rozdíl od oka 4 mm?
Offline
Já to mám už pár let v klasickém rámečku z "černého" vinklu 30x30x3 a pohoda... Je to s vůlí cca 2mm. Jinak je důležité dát tu desku do grilu a pak zatopit aby se to všechno nahřívalo postupně. Pokud by se deska dala už nad rozpálené topeniště, tak je velká šance, že praskne...
Offline
Spíš se dělá rámeček proto, aby si deska postupně neotloukla hrany. A když kamenná deska praskne a člověk není Ročild nebo aspoň ajťák, aby hned kupoval novou, tak aby tu desku nějakou dobu rámeček držel pohromadě a omezeně šla i tak používat.
Offline
Rellik napsal(a):
Já to mám už pár let v klasickém rámečku z "černého" vinklu 30x30x3 a pohoda... Je to s vůlí cca 2mm. Jinak je důležité dát tu desku do grilu a pak zatopit aby se to všechno nahřívalo postupně. Pokud by se deska dala už nad rozpálené topeniště, tak je velká šance, že praskne...
Když na tom uděláš pár kousků masa, tak už je pak jedno, že ten rámeček může reznout. Teoreticky ...
Postupné ohřívání je důležité, to jo. Teplotní šoky snáší málokterej kamennej materiál.
Offline