SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj píšu tu znovu. Chtěl bych se zeptat co je to zaškolení svařování a zda můžu svářet někde na veřejnosti nebo nemohu. A nebo zda bych měl požádat o Základní kurz sváření.
Zetor341 napsal(a):
.... a zda můžu svářet někde na veřejnosti ........
To je jako jestli můžeš krást na veřejnosti. Můžeš, když tě nikdo neuvidí
Teď vážně, nejde o to kde, ale co, respektive pro koho. Když si budeš pro sebe svařovat bránu a kolem budou chodit sousedi, je to OK. Pokud tě nekdo nepráskne, že to děláš na kšeft, ale pak bys měl problém s finančákem, a ne kvůli samotnému svařování.
O smyslu kurzů tady psalo víc lidí, nejlíp asi jirkati. Najdi si to.
zaškolit se můžeš i sám nebo manželka. Třeba studiem Svarfóra.
Kurz ti může poskytnout jen školitel registrovaný u nějaké svářečské společnosti, třeba ANB.
Ve všech případech je dobré (i na to zaškolení) mít nějakou průkazku - čím barevnější tím lépe. Kontrolní orgány budou spokojeny.
Možná se pletu, pak prosím moderátora aby mne usměrnil.
Ach jo, proč každý nový příchozí kašle na tisíce zdejších informací na každé možné téma z oboru svařování. No, proč ne. Vždycky se najde ochotný trouba, který mu to vyhledá, případně znovu vysvětlí.
Tak po tisícíprvé:
V ČR (ale i SR) stále ještě existují dva zcela nekompatibilní systémy svařovacích předpisů.
1, Svařování s doklady podle ČSN 050705. Tento reziduální systém má dvě možné varianty podle původního určení.
a, Zaškolení, které původně používaly firmy pro pracovníky vykonávající zcela jednoduché svářečské činnosti. Dokument o zaškolení v takovém případě platí jen pro firmu a ve firmě. Po převratu se svařování díky větší dostupnosti svářeček stalo pro mnoho lidí koníčkem. Proto se začala tahle nejjednodušší kvalifikace pořizovat i na doma. Je to z toho důvodu, že svařování patří mezi procesy se zvýšeným nebezpečím požáru a pojišťovny, ale i hasiči, požadují v případě průšvihu dokument o tom, že se uživatel nechal vyškolit z bezpečnostních předpisů pro tu kterou svařovací metodu. Nejjednodušší a také nejlevnější je tedy získání potřebného osvědčení je Z A Š K O L E N Í podle ČSN 050705. Je vydán úřední dokument, který je pak pojišťovnou i hasiči uznaný za dostačující.
b, Základní kurz svařování je dalším reziduem, které přináší řadu problémů. Mnoho absolventů takového kurzu si totiž myslí, že mají svářečské oprávnění a mohou začít svařovat. Jenže to není pravda. Ony se totiž masivně změnily výrobní a provozní předpisy a svářeč se Základním kurzem může svařovat jen ve velmi omezeném rozsahu. Tedy například jen netlakovou topenařinu, jen minimum statických konstrukcí a pod. Nesmí svařovat nic, co má jakoukoliv bezpečnostní funkci, např. zábradlí kolem hřiště, schody atd.
Svářečské oprávnění podle ČSN 050705 platí jen v ČR a po ověření i na Slovensku.
Firmy certifikované v oboru svařování svářeče se Základním kurzem (nebo jen Zaškolením) nevyužijí, protože podle norem nemohou.
2, Svařování s Oprávněním, resp. s Certifikátem podle ČSN EN ISO 9606.xx. Tento svařovací systém je celoevropsky uznávaný (navíc platí i v Austrálii, Mexiku, v Indii i jinde) a tam všude jsou uznávány Certifikáty vydané v ČR. Oprávnění podle daných norem je ale poměrně úzce definované na materiály a jejich rozměry, takže jen vyjímečně stačí jedna zkouška.
Jen pro informaci uvádím přehled poskytovaných zkoušek v jedné z desítek Svářečských škol http://www.evig.cz/prehled-zkousek/
Editoval jirkati (06-02-2021 18:18:34)
Nojo, ale proč to dělat, když tam píšou, že platnost je jen dva roky, občas tři roky. Neboli když periodicky co ty dva roky nenakrmím tu školu nějakou tisícovkou, tak stejně jako bych ten kurz nikdy nedělal. Za ty trvalé poplatky to nestojí, pokud se tím neživím. To už je znatelně výhodnější si sjednat třeba lepší pojištění na blbost.
Vždyť jo, na domácí "žvýkání" ti stačí Zaškolení a systém prodlužování platnosti jen přezkoušením z bezpečnostních předpisů jednou za dva roky.
Pojištění na blbost bohužel potřebu jakéhokoliv Oprávnění (svářečské, řidičák, VZV, a mnoho dalších) nenahrazuje. A mám tu blbou zkušenost, že "pojištění na blbost" má tak velké množství výluk, že je jeho existence velmi diskutabilní.
No dobře a kolik obvykle to přezkoušení stojí?
V ceníku, co jsem viděl, je uvedeno, že to trvá tři dny, žádná menší hodnota nikde není. A u solidní nedotované školy jeden den školení pod 600 - 800 Kč nejde. Za tři dny to je tak 2000 a víc a nekupoval jsem invertor za 2000 a nějaké drobné, abych stejné peníze vyplazoval opakovaně každé dva roky. A to jen proto, že občas potřebuji zavařit upadlou nohu od stojanu nebo prasklý rám od plotu, či v budoucnu možná slepit i něco nového.
Zas takovéhle rýžování klientů těch svářečských škol podporovat nemusím.
Editoval Radim (08-02-2021 09:02:54)
Přezkoušení z bezpečnostích předpisů trvá asi 3hodiny a stojí zhruba 500Kč.
Je dobré si uvědomit, že dva tisíce dnešních korun má obecně hodnotu cca 150 kč před rokem 89. Porovnáme-li průměrné mzdy.
ZDENÁL napsal(a):
Je dobré si uvědomit, že dva tisíce dnešních korun má obecně hodnotu cca 150 kč před rokem 89. Porovnáme-li průměrné mzdy.
nepodceňoval bych se tak. Porovnáme li českou a československou průměrnou mzdu.
Ale když si porovnáme dnešní českou průměrnou mzdu a tehdejší západoněmeckou průměrnou mzdu, je 2000 Kč už takových 60 - 80 tehdejších marek. A 60 - 80 tehdejších západoněmeckých marek je v přepočtu kurzu nějak 1000 - 1400 tehdejších Kčs. A v přepočtu na tehdejší průměrné československé zboží 60 - 80 marek zhruba odpovídá tehdejšímu nákupu za 500 - 800 korun československých. Což byl tehdy zhruba půlměsíční až měsíční nákup potravin pro jednu velkou rodinu. Takže 2000 dnešních Kč zas tak málo není.
ZDENÁL napsal(a):
A co tim chce basnik rict, ze jsem tak zvedavy?
Mimochodem, ty 2000 jsou porad jeste treba mesic obedu v praci.
A i pokud je to "jen" za 500 (+500 za vydani prukazky, pocitam), tak to bude stat den dovolene, nemluve o tom. ze dneska mi to nejspis stejne nikdo neudela...
Nějak nechápu proč porovnávat tehdejší západoněmeckou mzdu s dnešní českou. Já vím, že v roce 1987 jsem nastoupil po vysoké jako projektant s platem 1450 kč hrubého a dnes mám cca 35 000 hrubého. Průmyslové zboží stálo totéž co dnes, máslo deset korun.
Radim - těch cca 500 Kč každé dva roky za přezkoušení skutečně není horentní suma.
O hrátkách pojišťovny a hasičů s jedním spolupracovníkem z firmy jsem tu už kdysi psal. Jen stručně - půjčil si v práci oficiálně MAG svářečku s plnou lahví směsi s tím, že mu kámoš s papírama něco zavaří na baráku. Ve skutečnosti pak sám lepil v dřevěné garáži u baráku své auto. Shořela garáž, auto a nová Froniuska a střecha na baráku. Hasiči jako první požadovali Oprávnění ke svařování a protože ho neměl, naúčtovali mu skoro celý zásah. Pojišťovna vyžadovala také nějaký doklad, že může svařovat. Nakonec mu i po soudním odvolání zaplatila jen 15% škody. V práci zaplatil novou Froniusku i s tlakovou lahví. Naštěstí tam nebylo žádné zranění!
Myslím, že porovnání ceny i toho nejdražšího kurzu s přezkušováním na 50 let by to bylo mnohonásobně levnější, než sebemenší průser.
Básník tím chtěl říci, že mu tento přepočet velmi pomáhá, když je mu líto za celkem rozumnou a užitečnou věc pustit pár tisíc. To se netýká pouze zaškolení svařeče, ale i mnoha dalších věcí.
Porovnávat to přes průměrné mzdy je trochu laciné, protože hlavně věci každodenní spotřeby byly za socíku k tehdejší nízké průměrné mzdě i příslušně levné. Takže za stejný podíl průměrné mzdy se tehdy pořídilo řekněme 3/4, polovinu věcí než by se pořídilo dnes. Rozhodně ne desetinam, dvacetina toho, co by se pořídilo dnes.
A co se týká kurzů, v ceníkách svářečských škol, které jsem viděl, jsem žádné přezkoušení za 500 nenašel. Všude je minimální "kurs" třídenní školicí kurs, kde těch 2000 za jeden kurz je dost reálná cena. Pravda, uhradit toto v jednom případě není problém. Kdyby ale takhle člověk přistupoval ke všemu, co si pořizuje, brzy by i v případě nadprůměrného platu platu byl v minusu.
Těch 500 korun je za přezkoušení z bezpečnostních předpisů po dvou letech od kurzu.
jole napsal(a):
Přezkoušení z bezpečnostích předpisů trvá asi 3hodiny a stojí zhruba 500Kč.
ten test se da napsat za 15 min a ano, stoji to 500kc +- asi vsude.
jirkati napsal(a):
mám tu blbou zkušenost, že "pojištění na blbost" má tak velké množství výluk, že je jeho existence velmi diskutabilní.
potvrzuju, teprve když dojde ke škodě a ty výluky si pojištěnec důkladně nastuduje tak zjistí že pojistka je vlastně uplně na nic.
Normální člověk - neprávník - si ty výluky sice může přečíst před podpisem smlouvy ale nemá šanci je napasovat na případný budoucí průšvih.
Smlouva bez výluk je za takovou raketu že je lepší si částku měsíčně odkládat na spořící účet a případnou škodu zaplatit ze svého.
Všechny pojistné smlouvy jsou postavené tak že pojišťovna nikdy plnit nemusí, pojišťovny ale platí protože by brzy nikdo nic nepojišťoval.
Tak občas pustí chlup.
Vono je nejlepší se do obtížných věcí nepouštět.
Když mám praxi, zkušenosti a zdravý rozum a dojde ke škodě - není to moje vina = nikdo po mě nic chtít nemůže.
Zrovna teď jsem řešil pojištění baráku. Pojišťovna odhadla cenu baráku na úsměvnou částku, za kterou je neprodejný. Cenu určuje pojišťovna, s prodejní nemá co do činění. Chtěl jsem pojistit jen na polovinu této výše. Bylo mi sděleno, že pokud dojde ke škodní události a pojišťovna zjistí, že byl dům podpojištěn např.na 50% ceny domu, pokrátí mi plnění o 50%. Takže např.cena domu čtyři mega, pojistím na dvě, při škodě dvě mega dostanu jen jedno mega. Tak jsem pojišťováka vypakoval. Jak napsal Bourač, výhodnější je spořit do prasátka.
No, 500 kč je trochu něco jiného než 2000 kč.
Co se týká pojištění, ono bývá obvykle dobré si ty pojistné podmínky přečíst předtím než se podepisuje smlouva. Ne potom, když se uplatňuje nějaká pojistná událost. Většina výluk je jednoznačných, existují ale některé výluky, které se dají vykládat nejednoznačně a tudíž příslušné plnění může pojišťovna snadno odmítnout nebo zkrátit.
Že při podpojištění pojišťovna pokrátí škodu, je jaksi logické. Kdyby tomu tak nebylo, tak by se objevilo plno vykuků, kteří by se nechávali pojišťovat jen na polovinu, čtvrtinu nebo ještě menší cenu baráku a kalkulovali by s tím, že větší škoda na baráku než ta polovina, čtvrtina atd ceny baráku nikdy nebude, takže ve výsledku by získali stejné pojištění za výrazně menší platby pojistného. A kromě toho je u nás ze zákona zakázáno uzavírat takové materiálové pojištění, jehož výsledkem by mohlo být to, že by pojištěnec získal větší částku než by byla výše škody neboli by měl z té škodní události zisk.
Asi nebylo pochopeno. Pokud si pojistím, resp.podpojistím na dvě mega, očekávám plnění do dvou mega, nikoliv jedno mega, jak si určí pojišťovna, protože barák má cenu čtyři mega. To, že je škoda vyšší, je pak už můj problém, zbytek si musím řešit sám.
zahajskej napsal(a):
Asi nebylo pochopeno. Pokud si pojistím, resp.podpojistím na dvě mega, očekávám plnění do dvou mega, nikoliv jedno mega, jak si určí pojišťovna, protože barák má cenu čtyři mega. To, že je škoda vyšší, je pak už můj problém, zbytek si musím řešit sám.
To je tvoje logické uvažování. Logické uvažování pojišťovny je, že barák má cenu 4 mega, a tys ho pojistil jen na dvě. Ergo jen na polovinu jeho hodnoty. Takže při hrazení škody dostaneš jen polovinu "skutečné" škody. Skutečné je v uvozovkách, protože se k ní dá dostat různými způsoby
S tvojí logikou bys musel pojištovat způsobem "obývák je za 500, pojištuji na 500. Kuchyň je za 300, pojištuji na 300. Sklep je za 400, pojištuji na 200 ....."
Což ti takhle ale nikdo nepojistí, a nebo ti to spočítá, že to bude za víc, než kdybys pojistil celek na 4 mega.
Editoval pafik1605 (10-02-2021 11:59:06)
zahajskej napsal(a):
Ale bylo. Prostě ale je podpojištovat zakázáno. Něco jiného je, když se pojistí na plnou cenu a ty si k baráku přistavíš nějakou přístavbu a "zapomeneš" tu přístavbu promítnout do zvýšené ceny pojištění, výsledek je tentýž, ale přímo ve smlouvě to prostě nejde.
Dobrý den chtěl bych se zeptat ze když zkouším vařit nerez trubku Tigem tak se mě stane že keramika sklouzne během svařování děkuju za odp.
Nemuže sklouznout. Je tam na závit. Tož tak.