SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Zdravím, mam otvor do stodoly šíře 270 a výška 260cm. A rad bych vytvořil vrata na stodolu ale posuvné (jednalo by se o jeden velký dil. Do věnce který prochází nad vraty bych pridelal pásovinu a použil pojezdy viz odkaz, které bych Navaril na svareny ram vrat. Další možnost je pridelat ,,i” profil z vrchní části do věnce a svarti dvě kola z každé strany profilu jedno a ty by jezdili v tom íčku... má někdo zkušenost s takto udelanymi vraty? Prosím l případně připomínky či inspiraci děkuji
Tak za prvé jaký odkaz? Nedal jsi ho do textu. Za druhé podobné vrata mám jen širší a nižší. Jezdí na vinklu 50x50x5mm. Kolečka připomínají "řemenici" - prostě kroužek s drážkou. Ta drážka je širší než ten vinkl, jelikož proti vypadnutí je tam zespodu pásovina (pod těmi kolečky). Vrata jdou vysadit pouze po jejich vyklonění spodní hranou. To samé i nasazení. Už tak fungují cca 35let (možná víc). Kdybych to četl dřív, tak bych to vyfotil. Mám to na chalupě, kde jsem zrovna dnes byl... Nicméně zítra tam pojedu znovu, tak pokud si vzpomenu, tak vyfotím... Moje vrata mají cca 3.2m na délku a 2.1m na výšku. Drží na dvou těch kladkách a ještě na sobě mají dveře...
Tady mám jednu starší fotku jak to cca vypadá... "Vchod" (vjezd) je jasný - to hnědé vedle jsou ty vrata... Za tím vlnitým azbestem to tmavší jsou klasické dveře... Jinak je to trubkový rám (ø33mm) a na něm pozink plechy... Vrata byly původně vyšší - je to odpad z nějaké tehdy inovované firmy.... Myslím, že se zkracovaly o cca 1/3... Takže to byl původně asi čtverec...
Takže bohužel dnes jsem tam nejel a už dnes nepojedu. Udělal jsem aspoň náčrt jak to je. Pokud brána normálně vysí, není možné ji "vykolejit", což zamezuje ta dolní pásovina pod kolečkem. Nasazení a vysazení je možné pokud se to odklopí mimo tuto pásovinu a zvedne z kolečka. Jednoduché a funkční.
Editoval Rellik (31-01-2021 17:40:12)
V podstate rovnako máme riešenú bránu na hale kde máme sklad. Rozdiel je len v tom ,že na spodnej strane je ešte vodiaci plocháč na bráne v U profile (je to vlastne ochrana pred odvesením) keď ju chceme dať dole musíme plocháč odmontovať)
Paráda. Děkuji za inspiraci tohle by taky šlo.
Tak jsem sehnal ocelové rolny viz odkaz, tam jsou i rozměry drážek, a řeším zda bude stačit L profil 6mm když Drazka má šířku 8mm a hloubka drážky je 11 mm nebo spíše shánět L profil o stěně 7mm, případně 8mm a cely ho mírně obrousit aby to nemělo tendenci se vyklanet, rolna bude zavěšena pouze na jedné straně podobne jako na obrázku od Rellika
https://www.zabi.cz/kladka-kovova-rjpm-89-22
Editoval Silverrrr (06-02-2021 13:10:43)
https://www.umakov.cz/zavesne-brany/c-1993/
Že by to bylo lepší?
Obrázek ber orientačně... Pokud uděláš tu kladku hned u té pásoviny. můžeš i bránu navařit do osy s kladkou.
Taková rychlý náčrt...
klidně bych nechal axiální vůli 2mm, menší to bude drhnout...
Kladky s ložisky jezdí znatelně lehčeji, to otevře i dítě. Pak je dobrý nějaký gumový doraz pro krajní polohy. Klidně někde dole u země.
Taky je dobré nad vrata kousek stříšky. Celá vrata +pojezd budou chráněné proti dešti.
Ty komponenty od pata jsou pro interiérová vrata a dveře.
Bude to cele pod střechou, přesah střechy bude cca 50cm, v ose vrata mít budu.
Bourači dělal jsem dvoje vrata venku a pohoda . Podobný sistem používá i Spedos vrata, je to i spešl profil nedá se to srovnat s nějakýma plocháčema
Proč musí ta kladka vrat jezdit na hraně nosníku, proč nemůže třeba jezdit v účku? Vedení je jistější a dá se tam použít obyčejná kupovaná běžná kolečka třeba s ložisky, nemusí se dělat kladky s drážkou.
V U -čku se drží brdel a led . Jinak proik by to dělal s toho sistému co jsem posílal.
Radim, kolecka s drazkou sa daju kupit v beznom bauhause, volaju to kladka. Ma to aj lozisko, vyzera to byt liatinove
No nevím. Google našel jen kladky s V drážkou. To je jaksi dost rozdílné od nákresů tady.
Co se týká bordelu a ledu, vrata mají být pod střechou, takže led se nekoná. Co se týká bordelu, asi tam nikdo nebude schválně dovnitř házet kameny. A ostatní bordel se vytlačí kolečky, pokud se s vraty pravidelně hýbe a zbytek se jednou za pár let vyčistí.
vítr - prach, živočichové...
vono se to nashromáždí poměrně rychle. Vrata pak musí otevírat dva pořádný chlapi. Nebo auto+lano.
Kladka jezdící po hraně vinglu, má podstatně menší odpor. A když má ložisko tak tuplem.
Nemám ponětí o povrchových úpravách a barvách - tak se k nim nevyjadřuju.
Kolečka s V proilem jsou asi na posuvné brány je to V a takovou malou drážkou. A ten brdel jso ruzna hnízda vlhkosti prach. Pořád mám pocit ,že by se měli vyjadřovat lidé co už aková vrata mají x krát za sebou a jsou plně funkční . Úvahy co by, kdy by nejsou nějak na místě.Opravdu se dělá specialni sistem C profilu s vozíčkem co je dotáhnutý k dokonalosti a každá cesta jinam je ustupek k problémum. To jak to popisuje Rellik se to dělalo za komanče když nic nebylo . Tedy ve světě bylo ale u nás směrem na východ se to dělalo tak to.
Bourači dik za to že to s tím bordelem rzí a podobně vidíš stejně.
Já si ještě pamatuji na vrata ve Firmě Masag. Tam byl rozměr asi 10 na 4m musely být protipožárni. Jsou mezi halami . Asi by koukali kdy by se tam začlo dávat nějaké L či dokonce U. Ano U je dole a vněm roka. Jako pohony jsou tam obyčejné Came BX78 jako dvě posuvky proti sobě . Dříve tam byly nějaké motory s převodovkou a řetězy s kladkama
Ne jsou kolecka přímo s srážkou ne do V ale do u viz obrázek
obrázek
https://ibb.co/9ZG8cmr
Editoval Silverrrr (07-02-2021 17:48:37)
No a není Ti podezřelé to zavěšení ,že to asi nebude určeno na závěsná vrata?
Nosnost to má 200kg, nemyslím si ze by to nemohlo fungovat když bude zaves jen z jedné strany viz nákresy výše..
Pat, boháááá, sYstém, to sa nedá čítať. A ozaj neviem, čo by tak mohlo NEfungovať na nákrese vyššie, používa sa to x rokov. Ešte aj vstavané skrine používajú tieto závesy (okrem mnohých iných).
ty vozejky co propaguje pat jsou prima, ovšem nikoliv na vrata. Já jsem je použil pro celkem 4 posuvné dveře v bytě který jsem budoval.
Lámal jsem si hlavu jaké dveře zvolit (kam se budou otvírat) až sem to zavrhnul a udělal posuvný. Úspěšně jsem je nacpal do sádrošových příček o celkové tloušťce 10cm. Když jsou v poloze otevřeno nejsou vůbec vidět, jen dřevěná futra.
Bouračka tady má bordel, jestli jí ukecám aby uklidila můžu nafotit.
Editoval bourač (07-02-2021 23:09:50)
Ono bude fungovat asi obojí. Pokud to bude rozumně zkonstruované a dobře svařené. Co jsem viděl, tak za socíku pokud vrata byla čistě závěsná, jezdila nahoře obvykle v účku. Pokud vrata jezdila dole v drážce, obvykle taky účku, váhu vrat nesl spodek a nahoře bylo jen v podstatě nenosné vedení, mohlo to být na vinglu. Rozdíl vidím akorát v tom, že to kolečko na vingl má zahloubení asi 12mm, tudíž když se vrata z nějakých důvodů o těch 12 mm nadzvihnou, kolečko z toho vinglu vypadne a vrata se vyvěsí. Běžné účko má hloubku 2 - 3 cm, větší či speciální i víc a to už je rozdíl. Když se vrata musí nazdvihnout o ty 3 centimetry, aby vypadla. To už jde o dost hůř.
Editoval Radim (08-02-2021 08:48:04)
Stránky: 1 2