SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
U ložisek pro vysoké obrátky se používá jiné mazivo a obvyklé jsou i plastové klícky na kuličky, které jsou přesnější a tišší. Co se počtu obrátek rotorů u komutátorových motorků týká, tak např. rozbrušovačky Narex s průměrem kotoučů 115 až 150 mm mají na prázdno na rotoru kolem 30 000n/min.
Vyvažování rotorů komutátorových motorků je nutné kvůli tomu, že při navíjení vinutí jsou jednotlivé cívky s různě dlouhými smyčkami vodiče a dále záleží na způsobu ukládání vinutí. Vyvážení se provádí vybrušováním jádra rotoru nebo nalepováním vyvažovací hmoty do vinutí. Vyvážení je nutné, pokud není provedeno, stroj nic nevydrží - to se týká výrobků z akcí typu vrtačka za 249,- a pod. Vyvažování po výměně ložisek je zbytečné. Zařízení na dynamické vyvažování rotorů není zrovna levná záležitost a mimo výrobců je témeř nikdo nemá. Proto také běžné firmy převíjející motory nechtějí tento typ motorů převíjet, protože při opravách motorů asynchronních (s kotvou na krátko) není třeba do rotoru zasahovat a tudíž ho ani vyvažovat - pokud nebyl mechanicky poškozen. V tom případě se obvykle u typizovaných motorů rotor vyměňuje za nový a neopravuje.
Dneska se převíjení rotorů komutátorových motorů nemůže vyplatit. Kdysi se to u vysavačů dělaloé. Já jsem, už je to hodně dávno, převinul ručně dvě kotvy. Hrozná práce a výsledek nic moc, rozvážilo se to.
Převinout rotor - kotvu je hodně pracná a piplavá práce, ale doma se nedá vyvážit, takže marnost nad marnost. Znám firmu, kde to dělají, ale není to pro opravu nějakého běžného motoru, to se nevyplatí. Cena je příšerná. Ovšem mají zařízení na vyvažování. Význam to má pouze v případě nějakého ojedinělého zařízení nebo zařízení historicky cenného.
Běžné ložisko - asi to konstrukčně jednoduché. Vnitřní kroužek, v tom jednoduchá drážka, v té běhaj kuličky a ty jsou z vnějšku kryty vnějším kroužkem. A z boku to je kryto, aby ty kuličky nevyběhly ven z ložiska.
Co se týká vyvažování třeba toho rotoru, je otázka, jestli by to současnými prostředky oklikou nešlo výrazně jednodušeji a levněji než se to dělalo přímo starými technickými prostředky. Třeba ten rotor chytit provizorními třecími ložisky do nějakého pružného závěsu, roztočit, nahrát kamerou ty kmity a vyhodnotit získaný obraz nějakou umělou inteligencí v nějaké apce. Třeba už nějaký kutil z Číny tohketo zrovna vyvíjí nebo to už má a nyní to je třeba na trubce.
Radim má bujnou fantazii.
Jestli jsi nekdy videl, jak se vyvazuji pneumatiky, tak to jde i bez kamery a umele inteligence
Zkrátka jsi chtěl říct, že na to stačí vyvažovačka.
jo kolega Radim má velmi bujnou fantazii a zdá se že někdy viděl jehlové ložisko
Radime, zamysli se jaka je asi snimaci rychlost beznych kamer. Tak nejak cekam, ze to bude kolem 30-60 snimku /s. Akcni kamery typu Gopro maji tusim az 240 /s. Pokud bys uvazoval rotor s 12 kotvama (bezne mivaji 2x tolik), musis mit minimalne 12 snimu na otacku. Spis bych ale rekl 2x tolik aby byla nejaka presnost. Pokud Gopro udela za sekundu 240 fotek, tak za tu dobu se rotor otoci 20x, to je 1200 otacek/minutu.
Nevim, pri jakych otackach se vyvazuji rotory univerzalnich motoru aby se projevilo (ne)vyvazeni.
Nicmene vzhledem k tmu, ze uvazujeme krajni podminky, fakt bych cekal aspon 2x tolik fotek co je kotev, tak mne to prijde nesmyslne. Samozrejme existuji vysokorychlostni kamery, ale rozhodne to nevyresi ifoun a aplikace od tamana.
Editoval Jakobo (04-02-2021 22:17:25)
jakobo mas trosku dopletenu terminologiu,kotva je na motore len jedna,je zlozena z mnozstva plechov podobne ako transformator,vystupky v ktorych je navinute vinutie to su polove nadstavce
Editoval pavol.sk (05-02-2021 07:03:38)
Jakobo napsal(a):
Radime, zamysli se jaka je asi snimaci rychlost beznych kamer. Tak nejak cekam, ze to bude kolem 30-60 snimku /s. Akcni kamery typu Gopro maji tusim az 240 /s. Pokud bys uvazoval rotor s 12 kotvama (bezne mivaji 2x tolik), musis mit minimalne 12 snimu na otacku. Spis bych ale rekl 2x tolik aby byla nejaka presnost. ...............
A tady je zakopané zbytečné omezení. Při konstantní rychlosti rotoru se bude jednat o periodický jev a ten se dá nasnímat postupně, stačí snímat s fázovým posuvem a následně to složit. Jinak řečeno, nemusí se všechny snímky udělat při jedné otáčce.
Otázkou je, zda je to nejvhodnější cesta pro vyvážení a zda by se vyplatilo pro jeden kus stavět navrhované zařízení. Ale určitě zajímavý námět na diplomovou práci, matematicky by se tvůrce vyřádil.
Snima sa to tenzometricky alebo piezoelektricky. Videl som snimac z mini reproduktora. Umelu inteligenciu netreba, staci dvojkanalovy osciloskop. Obrazovy vystup je v tomto pripade uplne zbytocny, piezo dava priamo spracovatelny el.signal
Editoval jean (05-02-2021 16:25:45)
Jeden kanál osciloskopu bude snímať impulzy z odprúženého ložiska, ale druhý musíš nakŕmiť snímačom (optickým?) polohy rotora, aby bolo jasné, kde je tej hmoty naviac. Potom to celé zopakovať na druhom konci.
Jakobo napsal(a):
Radime, zamysli se jaka je asi snimaci rychlost beznych kamer. Tak nejak cekam, ze to bude kolem 30-60 snimku /s. Akcni kamery typu Gopro maji tusim az 240 /s. Pokud bys uvazoval rotor s 12 kotvama (bezne mivaji 2x tolik), musis mit minimalne 12 snimu na otacku.
Zrovna nedavno Klimber SRO youtuber meral otacky iphonom 250fps - iphone beriem ako bezny telefon kameru
nikoho nenabadam pozerat jeho video robi to lebo ho to zivi... iba ze ludia maju skor iphone ako 2ch oscilo
bezna webkamera 60fps da.. a su aj take ktore daju vyrazne viac napr Malina + cam dokazu 500-900fps
To len keby sa niekto chcel hrat a vidiet ako a preco mu MIG/MAG masinka gulickuje alebo ine slow-motion napady.
ihlan napsal(a):
nikoho nenabadam pozerat jeho video robi to lebo ho to zivi...
dík za varování, hold si ten zážitek z měření rpm odpustím, jedině kdyby tam měl i jak vyvažuje
To 50# prastaré je co ? Běžně do rozkradení republiky nebyly otáčky nad 20t . Jinak já na valivá ložiska používám katalog z roku 1940 a tam menší ložiska běžně počítají s 15tisíci . Vyvažovačku si vyrobím . Je na YT . Jde jen o indukční snímač se strobem . Už za pár půjdu snad do důchodu , pokud mne nesebere kovid .
Bobobo, jestli si myslíš, že v důchodu všechno doženeš, a uděláš všechno co jsi nestihl, tak tě mohu ujistit, že jsi velký optimista. V důchodu toho budeš stíhat ještě méně. Moje vlastní a nejen moje zkušenost.
Famater napsal(a):
Bobobo, jestli si myslíš, že v důchodu všechno doženeš, a uděláš všechno co jsi nestihl, tak tě mohu ujistit, že jsi velký optimista. V důchodu toho budeš stíhat ještě méně. Moje vlastní a nejen moje zkušenost.
Přesně. V důchodu se z tebe stane naprosto neproduktivní jedinec, kterej bude mít na všechno dost času. Má to jedinou výhodu - pořád budeš mít pro co žít.