SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Už jsem psal v jiném tématu. Chtěl bych ještě poprosit o radu. Nakonec není tolik peněz, tak se dívám po něčem levnějším s tím, že to dodělám po domácku. Jaká je lepší svářečka z pohledu svárů, nejde mi ani tak moc o mechaniku. To si upravím. Jde mi spíše o kvalitu svárů a pod. Je na to lepší Einhel BT GW 150, nebo zde popisovaný Bimax 4.195?
Samozřejmě dražší svářečky jsou lepší. Já jsem chtěl jen vědět, která z těchto svářeček se vám zdá lepší.
bimax je celkem slušný italský ověřený hobby stroj, teď nevím jistě, ale možná to je ten typ, který má + trvale pod proudem a spíná se jen plyn a posuv.
einhell btwxxxxxxxxxx je čína, musíš trefit dobrý kus, přesto horší zpracování, např. spoje, hořák, regulace atd., budou nutné opravy.
Možná by nebylo marné, pokud chceš něco lepšího, chvíli shánět, koupit nefunkční stroj a ten opravit, schémata a díly na omi 165 jsou dostupné a to je dobrá mašina.
1b napsal(a):
bimax je celkem slušný italský ověřený hobby stroj, teď nevím jistě, ale možná to je ten typ, který má + trvale pod proudem a spíná se jen plyn a posuv.
einhell btwxxxxxxxxxx je čína, musíš trefit dobrý kus, přesto horší zpracování, např. spoje, hořák, regulace atd., budou nutné opravy.
Možná by nebylo marné, pokud chceš něco lepšího, chvíli shánět, koupit nefunkční stroj a ten opravit, schémata a díly na omi 165 jsou dostupné a to je dobrá mašina.
jak říka nademnou sehnat starsi typ ja jsem koupil od kamarada einhell BT-GW -170 za nejakych 1500,- mela vadnou řídící jednotku a jeste 2 diody na usmernovači daval ji do reklamace stim ze nevaří as patne posouva drat mel ji znejakeho obchodu kde dali na stranu elektroniky pod šroubek krytu nejakou blombu tak ji z reklamace vyradili on potreboval svařovat tak si koupil z aukra omni 2000 3f stroj tej je prej spokojenej. ja jsem prisel na to co tam byly za zavady vymenil jsem 2 dioy v usmernovači nahradil ridicí jednotku za řj. ktc 112 z omni 165 pridal eurokoncovku ventilator jsem vymenil za poradny co se dava do svareček značky sunon dale el.ventil plynu, kondik s vybijecím odporem odělávací kostru, a hořák binzel MB25 ak 3 M. tedka svařečka jede jak das i ve sprchovem oblouku ale prehrat se mi ji ješte nepodařilo to ješte jsem pripevnil na usmernovač další tepelnou pojistku ktera rozpoji napajení rídíci jednotky a rosvíti další kontrolku prehřátí. kamoš byl umě se podívat na svařečku jak funguje neveřil vlastním očím když jem mu ukazal co vše jsem v tom stroji vymenil pridal a zprovoznil zkoušel svařovat sni ja jsem mu skusmo nastavil proud a posuv pry vari stejne dobře jako ta jeho.říkam tak vidiš že ta přestavba stala zato... radši silnejší einhell170 než bimax 4.195.
Editoval alll (12-03-2010 23:58:45)
Jsem právě spíše pro ten Bimax. I zde na svarinfu jsou popsané upravy. Einhely mají teď v OBI, dokonce slevy. Na netu a tady na foru na ně ale moc chvály nečtu. Zatím co Bimax jsou prý docela slušné mašinky až na ty drobné nedostatky. Ty bych si ale upravil. Slabší stroj mi stačí. Měl bych to hlavně na karosařinu.
varok napsal(a):
Jsem právě spíše pro ten Bimax. I zde na svarinfu jsou popsané upravy. Einhely mají teď v OBI, dokonce slevy. Na netu a tady na foru na ně ale moc chvály nečtu. Zatím co Bimax jsou prý docela slušné mašinky až na ty drobné nedostatky. Ty bych si ale upravil. Slabší stroj mi stačí. Měl bych to hlavně na karosařinu.
u te einhell BT-GW 150 je napetí na prazno blbost to je zavadející nemuze byt 48 V na prazdno kdyz ma jen 4 svařovací stupně a cea dosahnity proud 115 A max. ta moje BT-GW 170 ma MAX 135 A a napětí na prazdno je kolem 42 V a BT-GW 190 bude mít max 160A čisteho vykonu na 2 Faze na 220V bude mít vykon jako 170.. BIMAX je okus menší hlaně trafo a tlumivka taky jsem chtel napred bimax 160 nebo tak nejak pak jsem u kamoše kapl na einhela ze zavadou a koupil za 1500,- jinak muzete za dobrou cenu koupit na aukru i toho bimaxe ted tam beží aukce jsou tam i starší jine stroje mel jsem pred Časem možnost koupit einhela šede barvy v aukci za nejake 2500,- ale manželka me zatavila tak jsem to nechal plavat dneska mam tu upravenou einhelku začínam byt spokojenej že maka dobře...
To napětí se mi stejně zdá nějaké vysoké. COčka mívají tak do 30V, ne? Ta firma Einhel se hodně zhoršila. Myslím celkově, né jen svářečky. Kdysy vyráběli docela slušné nářadí a stroje za slušné peníze. Teď hodně podražili a kvalita jde pořád dolů. Předtím myslím němci nebo švýcaři, teď samozřejmě číňani. Ten Bimax jak jsem psal výše je ale kvalitou svarů dobrá? Myslím, jestli má dobrou elektroniku( ŘJ)? Ty mechanické věci si upravím. A trafo je asi vinuté hliníkem, že?
Editoval varok (13-03-2010 17:48:54)
Napětí na prázdno není u ceočka až tak důležitý, důležitější je napětí na oblouku a rychlost posuvu.
Jinak bimax má trafo stejné jako už dnes legendární telmig 145/150/160..., tyto stroje se dříve používaly na karosařinu hodně, dnes se používají většinou výkonnější stroje, nejspíš proto, že se musí víc pracovat
U bimaxe chybí rozpínání svař. napětí, řídící jednotka taky spolehlivá, trafo z hliníku, hořák 2/2,5m max. na pevno, díly dostupné.
varok napsal(a):
To napětí se mi stejně zdá nějaké vysoké. COčka mívají tak do 30V, ne? Ta firma Einhel se hodně zhoršila. Myslím celkově, né jen svářečky. Kdysy vyráběli docela slušné nářadí a stroje za slušné peníze. Teď hodně podražili a kvalita jde pořád dolů. Předtím myslím němci nebo švýcaři, teď samozřejmě číňani. Ten Bimax jak jsem psal výše je ale kvalitou svarů dobrá? Myslím, jestli má dobrou elektroniku( ŘJ)? Ty mechanické věci si upravím. A trafo je asi vinuté hliníkem, že?
řidící jednotka je u bimaxe ješte horší než u einhela navic ma bimax neustale hořák pod napetím tudíž i svařecí transformator, usmernovač einhel ma na řj. rele ktere spíná jak posuv dratu tak svařecí tansformator...
No, jak se na to tak koukám ...
Bimax má svařovací vlastnosti podstatně lepší, než Einhell BT-něco. Navíc má lepší podavač a usměrňovač.
Ty tzv. řídicí jednotky jsou stejná bída. Podle mě se ty desky plošných spojů ani řídicími jednotkami nedá nazývat. Je tam jen hondě jednoduchá regulace posuvu a případně spínání svářecího trafa.
Já osobně bych si raději koupil toho Bimaxe. Popř. pokud uvažujete i o Einhellu, tak bych kildně šel i do toho Berlana - kvalita ta samá jako u Einhella, ale dá se sehnat podstatně levněji (a má lepší podavač, než Einhell).
alofok napsal(a):
A co koupit tohle
ja kdybych nemel doma einhela předelaneho tak bych tohle taky koupil to je sice hoby stroj, ale pořadný a betelný trafo bude navinuto mědí...
Alfa in jsou dobré stroje. Máme v práci Alfa in invertor a docela v pohodě. Asi půjdu do toho Bimaxe. Že má trvale pod proudem drát mi nevadí. Předělám si to podle tady svarinfa. Navíc na netu čtu lepší výsledky pro ty Bimaxe. Kromě toho, že nevypíná to trafo to prý není špatná svářečka. Jsou to ale informace od prodejců z netu, ti mohou tvrdit co chtějí. Proto jsem se ptal tady, kde máte nějaké ty zkušenosti. V práci máme svářečky Fronius Variostar 2500 a 3100. To jsou ale profi svářečky. Pro mě moc velké a drahé. Einhel brát tedy nebudu. Tahle značka už asi opravdu není to co bývala kdysi. Všem děkuji za názory a rady. Koupím tedy ten Bimax, ale typ ještě přesně nevím. Pojedu asi do svarmetalu.
Editoval varok (09-05-2010 12:58:22)
Kupte si tedy stroj jaky vam sedí ja bych koupil starší na aukru kde jsou ceny celkem dobre a najdete i levneji i snejakou menší vadou novej stroj je novej a zaruka nanej je takova že dotoho počas bežící zaruky nesmíte rypat... jinak ji stratíte.
Editoval alll (15-03-2010 20:32:03)
Koukal jsem na aukro, ale většinou tam draží Berlan nebo Gude a ty nechci. Berlan jsou asi dobré, jak tady čtu, ale já asi koupím přece jenom ten Bimax. I vzhledově se mi docela líbí, až na tu červenou barvu pro ženské. V jednom obchodě mi doporučovali Sharks 120, ale tady jste ji zavrhli všemi deseti.
varok napsal(a):
Koukal jsem na aukro, ale většinou tam draží Berlan nebo Gude a ty nechci. Berlan jsou asi dobré, jak tady čtu, ale já asi koupím přece jenom ten Bimax. I vzhledově se mi docela líbí, až na tu červenou barvu pro ženské. V jednom obchodě mi doporučovali Sharks 120, ale tady jste ji zavrhli všemi deseti.
ten sharks je desnej kram asijako gude 125 mig ten je jen na trubičkovy drat..
A co tady ta http://aukro.cz/item957964734_svarecka_ … 51009.html ......
xtro napsal(a):
A co tady ta http://aukro.cz/item957964734_svarecka_ … 51009.html ......
ten odkaz tu už byl...
Ta mašina na aukru je ALFA IN, dobrá značka. Máme od nich v práci invertor a v pohodě. Ten Sharks 120 jede i na normální drát, ne jen trubičku. Dokonce má i výstup pro plyn. Nejspíše to bude ale ventilek v pistoli u hubice, jako každý levný křáp. je pěkná malá, ale na internetu ji všude zatracují. Prý se hrozně přehřívá, nemá moc kvalitní chod, tedy špatné držení oblouku apod.
varok napsal(a):
Ta mašina na aukru je ALFA IN, dobrá značka. Máme od nich v práci invertor a v pohodě. Ten Sharks 120 jede i na normální drát, ne jen trubičku. Dokonce má i výstup pro plyn. Nejspíše to bude ale ventilek v pistoli u hubice, jako každý levný křáp. je pěkná malá, ale na internetu ji všude zatracují. Prý se hrozně přehřívá, nemá moc kvalitní chod, tedy špatné držení oblouku apod.
bodejd asi nema ani ventilator strašne levnej kram spíše na trubičkovej drat než na normalni. videl jste mou upravenou einhelku? tady http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1483 a tady http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1913 co nato říkate...
Jo jo, viděl jsem nějaký ten příspěvek o vaší úpravě. Einhely se mi ale prostě nelíbí. Myslím kvalitou svárů a různých mechanických věcí. Některé typy Einhel mají pěkné šasí, kapotáž a barvu, ale to je asi všechno, co se mi na nich líbí. Ten Sharks má ventilátor, ale asi málo účinný. Není ani slyšet, že by běžel. Spíše si myslím, že to má navinuté hoodně přesycované trafo a ještě v hliníku. Viděl jsem ji rozebranou v jednom obchodě a i jak svařuje a nic moc. Oblouk pořád jakoby kolísá, nemá rovnoměrný chod. To trafo je spíše do nějaké nabíječky než do svářečky. Je tak malinké, až hrůza. Asi tak poloviční než ty Einhely apod.
Pro Einhell vyrábí Telwin, kromě těch modrých, to dělá čína.
Zázraky od těch levných nečekej, když to budeš tlačit očima, tak to svaříš
varok napsal(a):
Jo jo, viděl jsem nějaký ten příspěvek o vaší úpravě. Einhely se mi ale prostě nelíbí. Myslím kvalitou svárů a různých mechanických věcí. Některé typy Einhel mají pěkné šasí, kapotáž a barvu, ale to je asi všechno, co se mi na nich líbí. Ten Sharks má ventilátor, ale asi málo účinný. Není ani slyšet, že by běžel. Spíše si myslím, že to má navinuté hoodně přesycované trafo a ještě v hliníku. Viděl jsem ji rozebranou v jednom obchodě a i jak svařuje a nic moc. Oblouk pořád jakoby kolísá, nemá rovnoměrný chod. To trafo je spíše do nějaké nabíječky než do svářečky. Je tak malinké, až hrůza. Asi tak poloviční než ty Einhely apod.
po me uprave ješte je tam přidany mamutí kondik 40 000 uF 95V kvalita svarů stoupla o 100%.
Jsem to teď trošku nepochopil. Vždyť dnes se už asi jiné než modré svářečky od fy Einhel neprodávají, ne? Kdysy jsem viděl červené a šedé, ale dnes jen modré. Tudíž čína jak píšete.
Editoval varok (24-10-2020 18:17:41)
Kdyby mel einhel nezavisle napajení posuvu a lepe vyřešenou rídici jednotku tak si dovolim konstatovat, že po dodelaní řídici jednotky se svařeka einhel posunula o trídu vyše a transformator a tlumivka jsou sice navinuty hlinikem, ale kvalitne konstrukce trafa asi odpovida vlastnostem jake ma mit ted si nemužu stežovat stroj vaří pekně a plynule skoušel jsem i 1.0 drat ale na ten je už slabší ale drat 0.8 je v pohodě.
Editoval alll (24-03-2010 22:18:16)
Jsem se díval v OBI a jak měli slevu tak měli Einhell ve slevě. Dokonce se mi ale líbí spíše ta 170 než 150. Teď myslím jen vzhledově, parametrově nevím.