SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
PFC není odrušovací obvod. Je to naopak další impulzní zdroj, který pokud se nepovede, může rušit taky a téměř stejně intenzívně. Je ale pravda, že pokud ruší vlastní imnpulzní zdroj invertoru, tak při správné konstrukci invertoru se to rušení musí nejdřív "procpat" přes obvod PFC, aby se navzdory odrušovacímu filtru invertoru mohlo šířit přes připojovací sňůru do sítě. V takovém případě správně postavený PFC obvod přidaný do invertoru rušení do sítě snižuje.
Tak pak ano. Plně to chápu, já bych se také nechtěl handrkovat. Pro vysvětlení: Mnohokrát jsem byl osloven k řešení hluku v ústředním vytápění. Ve velkém procentu případů se po změření hlučnosti hygienou ukázalo, že vše bylo v normě. Takto vyškolený, jsem se díval i na tento případ.
Již v zásadě nikdy neuvěřím , že někdo v Čechách pošle jakékoliv zařízení na změření vyzařování rušení . To měření bude stát jako drahý invertor . Druhá otázka je , jak používá radio . Jestli ještě na AM , tak se není co divit . A u FM je důležitá blízkost vysilače=síla pole . Famater v Hradci má vysilače za zadkem , to já jsem na tom o hodně hůře a třeba Prahu na FM beru jen tak tak . Radio mám přímo na svářecím stole . Takže oblou mívám blíže než 1m od radia . No a to je slyšet vždy . Ale to je podmínkami , špatným signálem i zdrojem rušení . Krášně rušit umí téměř všechny různé nabíječky i adaptery do zásuvky . 100%ně nevyhovují normám o rušení . Ale na to snad všichni kašlou . Hovořit o rušení ve fabrikách nemá vůbec smysl . Tam co dělám nemá cenu radio ani zapínat .
Rádio posluchám na FM, žiaden diaľkový príjem Radia Luxemburg (tí skôr narodení pamätajú na tamté časy :-) ). Rušenie zváračky bolo silnejšie v dolnej časti frekvenčného spektra, t.j. od 88 MHz zhruba po 100 Mz... V tej hornej časti od 100 MHz po 108 MHz rušenie bolo slabšie, ale predsa len bolo jasne počuteľné.
Oblouk je v principu vysílač, ten bude slyšet vždycky, když bude přijímač dostatečně blízko. Odolnost přijímačů proti rušení je dána jejich mechanickou konstrukcí, vlnovou délkou a nejvíc samozřejmě elektrickou konstrukcí, potažmo typem modulace. AM choulostivější než FM choulostivější než digitální modulace .....
Speciální telekomunikační přijímače dokážou vytáhnout užitečnej signál ze spektra "šumu" (šum je všechno jiný, než užitečnej signál), kde užitečnej signál je několik dB pod úrovní šumu. Ale to v dílně asi neposlouchá
Tady se teď řeší, co rušení je nebo není. Ale podstatou vèci je to, že to Třebíč za půl roku nevyřešil a asi ani nechtěl. Na reklamaci jsou nějaká pravidla a ta byla porušena. Po této zkušenosti bych se žlutému zázraku vyhýbal obloukem. A mluvit u Omicronu o tuzemském výrobku je úsměvné.
pafik1605 a Ihlan: Nikdo mi nic nemusí vysvětlovat, nebo jak se to česky řekne. Prostě jsem koupil Omicron mašiny, protože rád podpořím českou firmu(i když píšete že přeprodávají jen čínu). Každý si může myslet co chce, ale já osobně jsem podobného názoru jako pan ZDENÁL. Firma Omicron už je na trhu dost dlouho, nevím přesně kolik. Určitě už prodali spoustu svářeček, jak odbočkové tak invertory. Musím zaklepat, já zatím žádné problémy s mašinkami nemám, ani s Gamou ani Gamastarem. Nikdy jsem netvrdil že je to jsou TOP mašiny na trhu, ale takový slušný základ. Sám jsem tady kdysi řešil Jasic, ale už neměli u Choboly typ který jsem chtěl. A? Cenově byl zhruba stejně, i když Jasic má v ceně asi i kabely a hořák, Omicron ne. Nevím jak jsou na tom mašinky co mám v garáži se zatěžovatelem, ale ani jednu jsem zatím nepřehřál, ukazují na displejích co mají, regulace jde jak má pěkně plynule po krocích. napíšou v návodu že jede třeba od 30 do 170A a ve skutečnosti tolik přibližně dá. Né jako spoustu čínského póvlu na trhu. A teď nemyslím jen Powermat. Taky mají své mouchy, ale v základu slušné mašinky. A nechce se mi věřit, že zrovna Omicron by tohle udělal a zachovali se jak je psáno.
varok napsal(a):
pafik1605 a Ihlan: Nikdo mi nic nemusí vysvětlovat, nebo jak se to česky řekne. Prostě jsem koupil Omicron mašiny, protože rád podpořím českou firmu(i když píšete že přeprodávají jen čínu). Každý si může myslet co chce, ale já osobně jsem podobného názoru jako pan ZDENÁL. Firma Omicron už je na trhu dost dlouho, nevím přesně kolik. Určitě už prodali spoustu svářeček, jak odbočkové tak invertory. Musím zaklepat, já zatím žádné problémy s mašinkami nemám, ani s Gamou ani Gamastarem. Nikdy jsem netvrdil že je to jsou TOP mašiny na trhu, ale takový slušný základ. Sám jsem tady kdysi řešil Jasic, ale už neměli u Choboly typ který jsem chtěl. A? Cenově byl zhruba stejně, i když Jasic má v ceně asi i kabely a hořák, Omicron ne. Nevím jak jsou na tom mašinky co mám v garáži se zatěžovatelem, ale ani jednu jsem zatím nepřehřál, ukazují na displejích co mají, regulace jde jak má pěkně plynule po krocích. napíšou v návodu že jede třeba od 30 do 170A a ve skutečnosti tolik přibližně dá. Né jako spoustu čínského póvlu na trhu. A teď nemyslím jen Powermat. Taky mají své mouchy, ale v základu slušné mašinky. A nechce se mi věřit, že zrovna Omicron by tohle udělal a zachovali se jak je psáno.
Já ti nic nevysvětluju, to mě jen ihlan hecoval . Moje první svářečka byl Omicron (i když jen MMA), a spokojenost.. Teda pokud nepočítám autobusový dynamo, který jsem měl za bolševika .
Jak je to s čínou a třebíčskejma strojema, to jsem tu někde psal. Ale už jsem to samozřejmě zapomněl
Jasně chápu.
Hlavne sa mi paci ako chce niekton100% zatazovatel pri 140A pri 35st.
No neviem ale pri teploten35st vonku ma napadaju ine veci co sa daju robit, ako zvaranie jednej elektrody od druhej.
Mám Gamastar 196LS PFC a taky ruší rádio. A při svařování máš poslouchat praskání oblouku a né rádio :-)
bobobo napsal(a):
Již v zásadě nikdy neuvěřím , že někdo v Čechách pošle jakékoliv zařízení na změření vyzařování rušení . To měření bude stát jako drahý invertor ...
Proc? Rozumny vyrobce svarovacich stroju by mel mit svoji vyvojovou laborator vc. near field EMC mereni pro tzv. precompliance testy (orientacni predcertifilkacni). Neni nic jednodussiho nez reklamovany kus premerit vlastnimi prostredky jednou z dostupnych metod a porovnat s benchmarkem bezvadneho kusu. Ale pokud ten vyrobce neni vyrobce v pravem slova smyslu, nenavrhuje doopravdy ty zdroje a je spise prekupnikem, tak je samozrejme situace bidna a bude se vymlouvat a kroutit.
Béda napsal(a):
Mám Gamastar 196LS PFC a taky ruší rádio. A při svařování máš poslouchat praskání oblouku a né rádio :-)
Súhlasím, ale u mňa to bolo tak, že so zapálením prvého oblúka sa rušenie spustilo, no po ukončení zvárania to neprestalo. Musel som fyzicky prísť ku zváračke a vynúť na nej hlavný vypínač. Až teraz rušenie v rádiu skončilo.
Petsem> tak at ti to ted vari, po te anabazi.
"Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky" vraví staré príslovie, a ja - hlupák - som sa nepoučil. Preto, pánové, aby ste vedeli aspoň Vy:
Minulého týždňa som kúpil nový invertor. Po pečlivom prieskume trhu, porovnaní cien, parametrov a najmä na ubezpečení technika z OMC, že zváračka s funkciou PFC bude z titulu elektromag. rušenia úplne bezpečná.... Som kúpil zváračku GAMA 1500 L PFC. A musím povedať, že pán technik sa mýlil. Zváračka (zapnutá naprázdno, nie pri zváraní) neruší hrajúce rádio iba vtedy, ak je umiestnená min. 3 m od rádia, no hlavne, ak je napojená na inú fázu 230V než rádio. Inak rušenie značne počuť. Navyše el. oblúk zváračky je taký nejaký tvrdý, nepokojný, poskakujúci....
Občas zváram so starou GAMA 1900 L PFC je to však niekoľkoročný stroj - úplne z prvých sérií, kedy sa začal tento model vyrábať. Nemôžem mu nič vytknúť, zvára krásne, žiadne rušenie, proste spokojnosť. Ale tie nové súčasné invertory s Třebiča? Jednoducho, som opäť sklamaný a ja teda už GAMU viac nekúpim, ani ju osobne nikomu neodporúčim. A už súhlasím aj s Vami, čo tvrdíte, že v dielni sa má zvárať, nie počúvať rádio".
Pekný deň všetkým!
radio je v dielni jedno z najpotrebnejsich zariadeni vobec,to si ani neviem predstavit tam daco robit bez zapnuteho rozhlasoveho primaca !
ja mam na tie potreby staru hifi vezu,kazetak a cd prehravac nefunkcny ale radio je luxusne a bude sluzit pokial mu nezhniju vsetky elektrolity
pavol.sk napsal(a):
radio je v dielni jedno z najpotrebnejsich zariadeni
může být, jen jako pozadí - potichu.
Velká spousta odborných řemeslných činností vyžaduje proces slyšet !
Čím větší neumětel tím víc Watů.
tady odkaz pro Klimbíka (počet shlédnutí)
https://www.youtube.com/watch?v=tAGnKpE4NCI
Editoval bourač (21-04-2021 00:18:16)
Pavol, pokud je to rádio dost staré, tak je pravděpodobné, že původní ellyty budou nyní lepší něž právě koupené.
do dielne ku zvaračke najlepšie počuvat radio cez internet
Jestli se to šíří síťovým přívodem a ne rušením elm vlnami ...
Kolik má to radio odběr, 20 wattů? To je proud ze sítě 0,1 ampér. Co takhle sehnat co nejtenčí siťovou dvoulinku, nejtenčí , co jsem viděl, měla průřez tuším 0,15 mm, udělat z toho tak 2 - 3 metry dlouhou prodlužku a napájet to radio přes tu prodlužku jako přes určitý filtr rušení. A z nějaké vzdálenější zásuvky. Přirozeně tak tenká síťová dvojlinka je mechanicky problematická, drátky se snadno přeruší a kdoví jak to je s odolností proti proražení, asi by to chtělo, když se v dílně nepracuje, mít to ze zásuvky vytažené.
Nebo na tak malý proud není problém dát do síťového přívodu důkladný odrušovací filtr. Na tak malý proud je odrušovací filtr za pár korun.
Nebo použít radio napájené stejnosměrným proudem, na baterky či poskládané autoradio a zdroj pro radio mít někde dál a radio tak napájet káblíkem se stejnosměrným proudem. Plus případně taky do přívodu zařadit filtraci. Která může být, protože se jedná o stejnosměrný proud, výrazně intenzívnější.
Nebo třeba radio napájet z vyřazené autobaterky. Mimo dobu nabíjení baterky pak bude radio úplně odpojené od sítě.
Editoval Radim (23-04-2021 07:56:02)