SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
prosím poraďte, mám možnost laboratorní pícky
Tak treba muzes cast odriznout nebo nahrat horakem, tezko rict, co pozadujes. Toto je dost nepresny dotaz.
Také je důležité co to je za trubku, černá, nerez, pozinkovaná?
No, když se zaptá takhle, tak správná odpověď je "ohřát a rozdělat"
jo pokud stačí ohřátí, pak pohoda, trubka vnitřní se může zlikvidovat, průměr cca 40 mm, délka spoje také 40 mm. jako s možností jsem počítal s odsoustružením vnitřní trubky a co by zbylo, tak ohřátí a klidně po částech zbytky vytrhnout, ale to se uvidí, nevím s jakými tolerancemi je spoj
bn napsal(a):
jo nevím s jakými tolerancemi je spoj
Pri vzájomnom spájkovaní rúrok platí zásada, že tam musí byť medzera na uplatnenie kapilárneho efektu potrebného na vtiahnutie spájky, takže pevne lisovaný spoj to nebude.
Mosaz, pokud to je mosaz, nebude hluboko zatečená.
stále nikdo neví do čeho je ta trubka natvrdo připájená, asi to není nic extra velkého když se to vejde do laboratorní pícky. Ohřev potrvá strašně dlouho, nedojde k znehodnocení té věci teplem?
Upnul bych to do svěráku, autogenem s malou hubicí spoj prohřál a hasákem trubku vykroutil, přesah tam nejspíš nebude.
Pokud je to cosi blbuvzdorného lze autogen nahradit dospělou letlampou. Mosaz neroztaví, ale ohřeje tolik že to ztratí pevnost.
Další řešení je trubku uříznout a zbytek odstranit na frézce pomocí třískového obrábění.
jsou to nejspíše legované trubky (Ni,Cr) trubky o síle stěny cca 2 mm, ta vnější s límci, dokonce před pájením byla jištěná vzájemná poloha jedním nebo dvěma nýtky, ty by se odvrtaly. Žil jsem v bláhové představě, že tvrdé pájení je někde kolem 800 st C, těch 950-1000 na násilnější demontáž je moc, zničil by se díl, který chci co nejméně poškozený, zkusím to tím odsoustružením čí odfrézováním a zbytky oním nahřátím. POkud se na ten spoj podívám jako konstruktér, tak přesnou polohu mohli mít jištěnou nákružky na začátku a konci spoje s úzkou tolerancí a zapájení pomocí děr ve vnější trubce.
stále si neumím představit co je to za verk, zatím to vidím tak jak jsem to popsal - ve svěráku a malým švajcem, ohřívat ne spoj ale tu trubku v těsné blízkosti spoje, měděná by se uvolnila ihned, ocelová hůř a legovaná nejhůř - málo vede teplo.
Práce pro opraváře lednic a klimatizací, ti mají malý švajc + zkušenosti.
bn > Ono někdy fotka objasní více, než 3 stránky dohadů na fóru...
za dva měsíce už by to mohlo být rozebrané (a vyfocené) ne?
Stránky: 1