SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím místní borce, nemate náhodou tip na firmu která umí odmašťovat hliník chemickou cestou, nejlépe ve vaně/ nějaká lázeň. Díky za tipy. Velké firmy ALBIXON, ROGI, Galvanovny v okolí prahy jsem již kontaktoval... Nevíte náhodou ještě o něčem jiném cca do 50 až 100 km od Prahy?
Díkes
Dobrý den V těch firmách co jste se dotazoval jste neuspěl ? Proč ? Rozhodla cena nebo něco jiného ? Těžko radit když nevíme co chcete odmašťovat, jak je to velké a jak je to znečištěné. Jestli toho je pár krabic nebo 3 tuny každý měsíc. Co se týká galvanoven tak bych se ptal tam, kde hliník eloxují a tak před tím určitě i odmašťují . V Praze tedy např. Galvanovna Hostivař a v minulosti jsem si nechával díly eloxovat také v galvanovně Fiala Čakovice.
O dalším eloxu v Praze současnosti nevím. Otázka je samozřejmě cena i případně to znečištění. Já dělám někdy tisícové serie destiček se závity a taky se jim zbytky řezného oleje někde nelíbily. Držím palce ať se vám to podaří zajistit a zdravím Štěpán
Co tím myslíte, "odmašťování hliníku chemickou cestou"? To jsem nikdy neslyšel a to jsem do povrchovek dělal slušnou řádku let.
Radim napsal(a):
Co tím myslíte, "odmašťování hliníku chemickou cestou"? To jsem nikdy neslyšel a to jsem do povrchovek dělal slušnou řádku let.
Chemická cesta, to je třeba hození do nádrže s ředidlem. Ale jestli myslel autor zrovna tohle .... ?
Nebo do nádrže s louhem? Taky to je chemické odmaštění, ale musí bejt rychlej. Jinak je to chemická likvidace ....
Hoši, to bol reklamný spambot, napíše nejakú kokotinu a podhodí firmy, kde sa akože informoval. Aj boti sa vyvíjajú...
pafik1605 napsal(a):
Radim napsal(a):
Chemická cesta, to je třeba hození do nádrže s ředidlem. Ale jestli myslel autor zrovna tohle .... ?
Nebo do nádrže s louhem? Taky to je chemické odmaštění, ale musí bejt rychlej. Jinak je to chemická likvidace ....
Kamarád takhle v minulosti přihodil na louhování vrchní díly masky ze staré Čezety. Tak nějak opomenul, že je z hliníku, z lázně potom vytáhli pouze drát na kterém to bylo přivázané
Lehce odbočím, například hliníkové plechy, které si necháváme lakovat práškovou barvou mají definovaný proces.
Odmaštění → Moření → Fosfátování a oplach demineralizovanou vodou.
Ale pro potřeby svařování je to stejně k ničemu, tam se musí odmastit a čistit až těsně před svařováním.
jean napsal(a):
Hoši, to bol reklamný spambot, napíše nejakú kokotinu a podhodí firmy, kde sa akože informoval. Aj boti sa vyvíjajú...
Tak jestli to měla být reklama, tak dost blbá. Například já jsem si z toho odnesl, že tyhle firmy to nedělaj (jsou neochotný, jsou drahý ...), ergo na ně bych se už nepokoušel obracet, kdybych cokoliv potřeboval.
Ide o to, aby si vyguglil a klikol na ich stranky, to sa pocita.
myslím jeane že tentokrát výjmečně nemáš pravdu
Bouraci, je to mozne, toz su paranoidne typesek. Divny nick, 1 prispevok, menuje priamo dve fimy, nezaujima ho odpoved.
No, tak hození do nádrže s ředidlem není žádná chemická cesta, to je fyzikální cesta. tam k žádné chemické reakci nedochází. Stejně tak v lázni s nějakým neutrálním detergentem.
K chemické reakci dochází v tom louhu, tam ale z podstané částí je právě ta nežádoucí chemická reakce, s hliníkem.
Radim napsal(a):
No, tak hození do nádrže s ředidlem není žádná chemická cesta, to je fyzikální cesta. tam k žádné chemické reakci nedochází. Stejně tak v lázni s nějakým neutrálním detergentem.
K chemické reakci dochází v tom louhu, tam ale z podstané částí je právě ta nežádoucí chemická reakce, s hliníkem.
Považoval jsem rozpouštění tuků v rozpouštědle za chemickou reakci , ale jestli není, tak se ti moc omlouvám, jestli jsem tě urazil...
pafik1605: Když urazil, tak maximálně ten hliník, zatím jsem ale od něho žádný komentář k tomuhle neslyšel.
A rozpouštění opravdu není žádná chemická reakce.
Maximálně kdyby se tím označilo "rozpouštění" živočišných, rostlinných nebo hmyzích tuků v alkáliích, kdy tyhle tuky jsou estery organických mastných kyselin s alkoholy, nejčastěji s glycerolem. Tehdy při tom "rozpouštění" dochází ke štěpení těch esterů, vznikají mýdla, to jsou sloučeniny té alkálie a příslušné mastné kyseliny a uvolňuje se příslušný alkohol, obvykle to je glycerol.
Stejně je ten dotaz buď nějaká vědomá provokace nebo si autor uvědomil, že o problematice zná kulový a že když se někdo bez znalostí blbě zeptá, dostane v odpovědích taky kulový, tak radši mlčí.
Děkuji za reakce.. Kam se to zvrtlo jsem nečekal. Chemickou cestu jsem myslel předúpravu pro lakovaní. Naše lakovna se svojí před úpravou úplně nestačí. Ale jestli jste tady začli s botama na tvoření otázek.. tvl tak to mě poser
No tak som sa pomýlil, neni prvý raz
tak ale pan Lastofus se neptá úplně blbě, nedělejme hnidopichy nad formulací otázky a někdo chemicky vzdělaný třeba Radim může zkusit navrhnout řešení... jak odmastit Al - chemicky nebo fyzikálně...od mastnoty běžně se vyskytující...
To by ale bylo aspoň třeba vědět, co si autor představuje pod formulací "Naše lakovna se svojí před úpravou úplně nestačí. "
Jinak to funguje v lakovnách tak, že povrchy vhodné pro tu kterou barvu určuje výrobce barev. Respektive výrobce barev vyvíjí tu kterou barvu pro ten který určitý povrch. A v rámci toho taky výrobce barev určuje kompletní povrchový systém. Tak, jak to při vývoji té barvy vyzkoušeli a otestovali jeho vývojáři. od požadavku na rozmezí složení výchozího materiálu přes požadavky na jeho očištění, odmaštění, případné fosfátování, aktivaci, příapdnou podkladovou barvu, vlastní barvu, všechno předepsanými postupy a pokud se toto všechno dodrží, získá se výsledná povrchová úprava - nalakování se slíbenými parametry a se zárukou.
Tam není moc prostoru co navrhovat nebo zkoušet.