SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 30-12-2020 11:39:57

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1448

Re: CNC router pro plasmu

senior napsal(a):

Pafiku. Aj Discovera, hoci je dlhodobý a skúsený člen fóra, niekedy potrebuje poradiť alebo poznať názory iných, najmä ak vstupuje do oblasti, v ktorej zatiaľ nezískal žiadne skúsenosti. Všetke konštrukcie sa dajú nejakým spôsobom spochybniť, ale nájsť kompromis medzi cenou a kvalitou je bez praktických skúsenosti takmer nemožné. Je preto vhodné si vypočuť názory užívateľov, hoci budú zrejme aj tie pochybné, ale Discovera je dosť skúsený, aby si vedel vyhodnotiť názory tunajších členov aj odborníkov. Zrejme vie vyhodnotiť aj váhu názorov členov ako sú Famater, Jirkati, bobobobo, Ihlan, bourač, pafik1605 aj ďalších.

To jsi jenom přeformuloval a rozvedl to, co jsem napsal já big_smile

Offline

 

#27 30-12-2020 15:43:54

pacho
Člen
Registrovaný: 09-11-2009
Příspěvky: 96

Re: CNC router pro plasmu

Na plazmu trapézovú tyč asi nie je to zbytočné sú tam problémy popísané už v tomto vlákne , ozubený remeň neviem nemám skúsenosť ale použil by som radšej ozubený hrebeň ja som dal Modul 1,5  a už záleží na tebe ako si to sprevoduješ , nech sa ti to podarí ale 1x1meter na plazmu je málo uvidíš že hneď budeš chcieť väčšiu smile

Offline

 

#28 30-12-2020 19:43:58

Discovera
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 07-06-2009
Příspěvky: 1153
Web

Re: CNC router pro plasmu

pafik1605 : Jak psal senior já zrovna s CNC routrem zkušenost nemám a kamarád donesl, ač jsem s tím vůbec nepočítal překvápko a já jsem dal tento dotaz právě k vůli ovládání a řízení a samotný router je pevný jak beton (nebo aspoň mě to tak přijde) a řekl jsem si proč to nezkusit... To  že tu hned dost lidí napsalo, že to je blbost jsem vzal v potaz a budu s tím počítat a docela rád bych to alespoň zkusil, abych viděl na vlastní oči jak se to bude chovat a zkusím napsat Rellikovi o konzultaci a případně ním zmíněné jeho řešení.  To že se hned neozvu není tím, že bych se choval jako ti co přijdou a stejně po reakci si koupí to co si prvně vybrali...ne já jsem v práci i o silvestru (alespoň do 5h odpolední)...prostě teď musím před koncem zabrat šponu.
No a tento router možná využiji na frézku nebo vypalovací laser. Ta trapezovka by na délku 125cm max nemusela dělat vůbec problém.

Offline

 

#29 30-12-2020 19:49:49

Discovera
Člen
Místo: Olomouc
Registrovaný: 07-06-2009
Příspěvky: 1153
Web

Re: CNC router pro plasmu

pacho :  já to zamýšlím tak, abych mohl při nevyužití stůl s routrem jakoby složit a opřít o zeď a když bude potřeba nadzvednu jako stoličku v podobě "X" a vedle stolu zacvaknu druhou část stolu jako prodloužení zbyelého 1m plechu. Na začátek by to mohlo stačit...samozřejmě to může vzít za své v krátké době jak píšeš...já zatím  fakt nevím...může se stát, že to bude další věc co mi v práci začne vydělávat peníze...ukáže čas.

Offline

 

#30 30-12-2020 19:50:40

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3109

Re: CNC router pro plasmu

Disco: Zaloz si temu na CNC fore tam dostanes o 2 levely lepsie rady
lebo tam je kopa ludi co to robia a stavaju roky

Nieje to vyhazdov ale je to asi ako ked si prides ku kovacovi aby ti ukul obrucku na ruku dokaze to ale lepsie
ist ku klenotnikovi/zlatnikovi ten to vie lepsie...
tu ti poradi niekto co postavi alebo vie ako to funguje ale tam maju ludia odladene komponenty
nieje trapez ako trapez nieje trapezova skrutka ako skrutka nieje flexispojka ako spojka...
tam su vole backslash a podobne vecicky strata kroku a podobne neprijemnosti tam ti budu vediet
poradit a ides na istotu dobre diely niesu tie najlacnejsie z alienu/ebay-u
ja som tiez kupoval veci z ciech lebo ked to objednas z ciny nikdy nevies ako to bude krive a veklat

tiez mam par rokov veci na LPTport ale rovno poviem ze dnes to stavat na LPT je blbost
dnes uz su dosky ktore idu na CAN/LAN/USB a maju procak co riesi Realtime problemy ktore na PC su problem
nestavaj to na LPT port je to zbernica ktora je legacy cize ak ti to niekto navrhne treba ist
do dosky ktora ma toto mimo PC

PC to tam ma len poslat a nie riadit kroky.. viac na CNC fore...

Editoval ihlan (30-12-2020 19:59:29)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#31 30-12-2020 22:18:44

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1448

Re: CNC router pro plasmu

ihlan napsal(a):

Disco: Zaloz si temu na CNC fore tam dostanes o 2 levely lepsie rady
lebo tam je kopa ludi co to robia a stavaju roky

tiez mam par rokov veci na LPTport ale rovno poviem ze dnes to stavat na LPT je blbost
dnes uz su dosky ktore idu na CAN/LAN/USB a maju procak co riesi Realtime problemy ktore na PC su problem
nestavaj to na LPT port je to zbernica ktora je legacy cize ak ti to niekto navrhne treba ist
do dosky ktora ma toto mimo PC

PC to tam ma len poslat a nie riadit kroky.. viac na CNC fore...

To jsem mu radil hned na začátku, ale pořád tam není. Asi se stydí smile

Fůra lidí provozuje hobby cnc  na LPT portu, a bez problémů, včetně mě. A to jim tam lítá posuv v metrech/minutu u frézek na hliník nebo plast. Na plazmu si typuju, že budou stačit řádově nižší rychlosti, tak k čemu drahý desky pro profi řešení. Starý PC s XP nebo s linuxem dostaneš za odvoz (sám jsem se nedávno dvou zbavoval) a jednoduchá oddělovací deska na LPT vyjde na pětikilo. Na rozdíl od těch, co píšeš ty, ty jsou > 500 USD.

Offline

 

#32 30-12-2020 22:35:35

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 452

Re: CNC router pro plasmu

A este spolahlivejsia bude dierna paska. Lpt je prezitok z minuleho tisicrocia. Velke proficentra su riadene klasickymi pocitacmi, akurat su v konstrukcii a nie ako bedna pod monitorom. Navyse su to generacne aj viac ako 10 rocne modely chipsetpv a procesorov. Zas sa tu riesia malichernosti. Discovera nema ani doriesenu mechaniku a uz sa tu hadate o riadiacej doske za petikilo.... Na malo zatazene drahy sa v profistrojoch pouzivaju remenove pohony, ak je zataz vyssia, tak linearne voziky a hreben, ten uz tu niekto spominal. Presnost frezy nepotrebuje, takze gulickove skrutky su k prdu. Remenom ustavi pohodlne presnost do 0,1 mm, takze ho bude ovela viac limitovat tuhost nosneho ramu. Na plazmu remen vyhovuje s prehladom.

Offline

 

#33 30-12-2020 22:46:25

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3109

Re: CNC router pro plasmu

Analogia so zvarackami:
Doska na LPT porte je odbocka zvaracka vs doska na USB/LAN/CAN/RS485 je ako invertor

Kazdy nech si nieco kupi. vykon LPT je dany ale dosky ktore sa dnes robia maju procak a FPGA
kvoli lepsim hranam presnosti caspvania impulzov a tak dalej....
LPTport patri zaciatkom domaceho CNC

USB port pouziva diffencialnu zbernicu ktora je odolnejsia ako netieneny parallelny port a trampotami
so starym OS ktory sice staci ale uz nanom si obmedzeny co si pustis za CAM a CAD programy
Vysledok je ze mas potom pocitace 2 alebo stary a casto nelegalny SW

Tak ako si zvaracka na seba zarobi zarobi si aj CNC plazma na tu dosku ktora odlahci PC a umozni kopu vyhod
ale prave preto by mal ist DISCO na CNC forum nacrtnut svoje schopnosti a moznosti a ludia
co si tym presli nie iba jednou cestou mu poradia len sa tam musi nahlas opytat....

pafik by mohol napisat co ma doma sa hw tj aku ma dosku ale drivery ake ma motory ja si parametre najdem
tipujem ze bezi na nejakom Machu TBcka nejake microcomy bez THC-cka.

Editoval ihlan (31-12-2020 05:57:02)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#34 31-12-2020 08:55:21

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 1448

Re: CNC router pro plasmu

ihlan: docela ses trefil; mám na frézce 2 Microcomy (fuj fuj), jeden čínan, drivery Leadshine, ale největší prča je ta oddělovací deska. Tu jsem dostal se sadou KM-driver-zdroj z ebay. Ta sada vyšla levnějc, než kdybych to koupil jednotlivě (o dopravě vůbec nemluvím) a ta deska tam byla. Jinak bych vůbec cnc neměl, neb to jinak řídím ručně kniplem a tlačítkama smile . MB s Atomem a XP s Mach3.
Co se týká rušení LPT a USB, odolnost USB je daná protokolem (seriový protokol potřebuje fůru kontrolních sekvencí). Paralelení port historicky nic takového nemá.

Offline

 

#35 31-12-2020 11:28:42

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 3117

Re: CNC router pro plasmu

Nemá  náhodou  ozubený  řemen  v prostředí zplodin  z  plasmy výrazně sníženou  životnost?
Pružné  plasty (gumy) jsou  totiž  na okolní prostředí obvykle  dost  citlivější  než  třeba tvrdé  plasty (ozubený  hřeben)

Offline

 

#36 31-12-2020 12:16:11

jean
Člen
Registrovaný: 27-06-2010
Příspěvky: 452

Re: CNC router pro plasmu

To su polyuretanove remene, s gumou to nema nic spolocne

Editoval jean (31-12-2020 12:16:21)

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2021


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS