SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, měl bych na místní odborníky dotaz. Dostal se mi do rukou pedál k tigu,ale nefunguje jak má a bohužel ho nemůžu vyzkoušet na jiné svářečce..Z pročtení různých příspěvků zde chápu funkci pedálu, ale můj pedál funguje tak že při připojení ke svářečce a následném zapnutí svářečky,se rovnou začne "zapalovat" oblouk, respektive bzučí HF a jde předfuk plynu při šlápnutí na pedál zase pro změnu rovnou přeskočí do dofuku,na svářečce ani nesvítí že je připojený pedál.
Pedál mi dnes kontroloval elektrikář v práci a oba potenciometry jsou dle něho v pořádku. Nemáte náhodou někdo prosím zapojení 5ti pinového konektoru abych byl schopen odhalit závadu?
Nahrál bych fotky pedálu a konektoru,ale bohužel nevím jak na to..
Pedál musí pasovat ke svářečce. Proto je nutné uvést o jakou svářečku se jedná a také o pedál, jakou hodnotu má potenciometr. Takhle o je jako když přijde pacient k doktorovi. Tak co vás trápí. Pane doktore je mě blbě. A bolí vás něco? Ale pane doktore je mě blbě, zkrátka stojí to za ho..no. Tak taková je situace s tvým dotazem. Bez udání přesného typu svářečky nelze. Také bych zkusil změřit, ja hořáku, které piny spíná tlačitko na hořáku. Ty samé piny musí spínat i pedál.
Svářečka je to tahle: https://www.svarecky-obchod.cz/invertor … plasma.htm
Omlouvám se,při psaní dotazu jsem to opomněl,o jaký pedál se přesně jedná bohužel nevím,byl to dárek.. Spínací piny jsou stejné jak na hořáku tak na pedálu
E: originální pedál to určitě není, minimálně podle toho že na výše uvedených stránkách je na něm logo výrobce svářečky
Editoval Mirra1 (23-12-2020 19:59:02)
To asi tu nebude nikdo přesně vědět. Napiš do toho obchodu, je smluvní prodejce, musí mít tyto informace k dispozici, pokud nejsou uvedeny v návodu. Pokud je nemá, tak ať je sežene. Jak jsem popsal se dá zjistit, jak má být zapojený mikrospínač v pedálu. Pedál se dá upravit. Hlavní bude získat informace od prodejce.
Do obchodu jsem psal,ale neočekávám že by mi přes svátky odepsali. Každopádně děkuji za informace
Blbý, že výrobce nemá v návodu popsaný konektory. Jestli ten pedál vypadá stejně, jako ten co má Vector, jen má jiný nápis, možná to bude univerzál, stejný design používá Stahlwerk a od jejich pedálu se dá zapojení najít. https://www.amazon.com/Foot-Pedal-contr … B00HK74R0U Ale úspěch nezaručen, to jen proti nudě, než se ozve obchodník.
No pedál vypadá spíše jako tento: https://www.svarecky-obchod.cz/47997-cp … c-dc-315gd
Jen nemá ten bílý čtverec kolem potenciometru,takže nejspíš bude pro dělaný pro Shermana a né Vector.. Blbý je, že o pedálu nemám víc info,jen to že mi ho švagr dovezl z Polska,na krabici ani v krabici žádný popisek nebyl takže jen hádám..
Mirra1> tenhle pedal mam, je to takovy univerzalni pedal s dvojici kabelu (zvlast spinac, zvlast odp. delic), kteremu jen meni konektory.
Musel jsem si ho taky uzpusobit pro svuj 5ti pinovy konektor. Je nezbytne identifikovat zapojeni (pin-out) konektoru tve svarecky. Pokud neznas pin-out konektoru od vyrobce, tak je nutno to promerit, prip. vyzkouset. V 5ti koliku jsou dva piny coby spinac ON/OFF (analogie tlacitka na horaku). Tyto byvaji vedle sebe, takze je otazka chvilky tech 5 pinu projit a najit to. Pak zbyvajici tri jsou vstup pro odporovy delic, resp. potenciometr resp. potenciometrickou kombinaci.
Prikladam par fotek vnitrku toho odkazovaneho pedalu vyfoceneho kdyz jsem ho predelaval. Je z toho zrejme zapojeni, ktere je jednoduche.
Editoval Dawe (24-12-2020 18:15:27)
Dawe>diky za fotky,vnitřek pedálu vypadá naprosto stejně jako tvůj, mám teda jiné barvy vodičů, ale zbytek vypadá stejně. Z pinoutu svářečky, respektive hořáku vím které dva piny jsou on/off, zbytek musím projít a vyzkoušet jak přepojit ty tři piny na potenciometrickou kombinaci
Velmi pravděpodobně by to mělo být zapojeno takto:
1-3 tlačítko
5 běžec potenciometru
2 vrchní konec potenciometru (min. proud- když pedál není sešlápnutý
4 spodní konec, max. proud. max proud, když je pedál sešlápnutý. Když je zapojený porenciometr nastavení max. proudu, tak na jehokonec u polohy max- proud.
Takto to odpovídá zapojení na mé svářečce.
Famater>Diky za popis pinů,jak budu mít chvilku tak se na to podívám