SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 08-03-2010 21:19:40

jack51
Člen

OMI 245D - nastavení, svařovaní tenkých plechů

Dobrý den,

koupil jsem CO svářečku OMI 245D a mám několik dotazů ohledně vlastností a jejich nastavení:
- jaké je optimální nastavení předfuku a dofuku? při nastatování mě překvapila velká citlivost trimrů - při minimální vytočení z nulové polohy je hodnota předfuku (resp. dofuku) hned cca 1s - je to běžná vlastnost?
- nastavení dohoření jsem snad vyladil - trimr opět velmi citlivý, ale podařilo se mě jej nastavit tak, aby se drát právě nepřilepoval
- další otázka je ohledně displeje - docela mě překvapilo, že po zapnutí se na displejích zobrazí náhodné nesmyslné znaky - je to vada nebo vlastnost? případně jaké máte zkušenosti u podobných strojů?
- no a poslední otázka se týká nastavení proudu pro svařování tenkých plechů - zkoušel jsem svařovat 0,8mm plech, ale docela to propaluje - přepínač napětí mám na 1. stupeň, posuv nejnižší možný tak, aby to pěkně vařilo a neprskalo, ale proud mě přijde pořád vysoký - A metr ukazuje kolem 50A, drát mám 0,8mm a plyn používám čisté CO2, 8l/min. Myslíte, že by pomohlo použití drátu 0,6mm, případně jakým opatřením proud snížit?

Děkuji Honza

#2 08-03-2010 21:47:55

alll
Člen
Místo: ...

Re: OMI 245D - nastavení, svařovaní tenkých plechů

koupil jste celkem silny stroj na tenke plechy to moc neni spiš by slušela omni 205 nebo omni 165 a 3F stroj omni 204spiše ty posledne jmenovane budou mit 30 A na plechy aby je nepropalovaly ten stroj co mate je vybornej, ale spiše na zamečnickou vyrobu než na karosařinu.... sice v popisu ma ten stroj proudovy rozsach 30až 220A ale asi budete muset použít budto cisty argon nebo korgon argon +co2 18% stim by mel jit snad plech zavarit čiste co2 ma dosti silny zavar do zakladniho materialu stim argonem nebo corgonem bude zavar menší a ebo je chyba ve stroji spiše na transformatoru spatne navinuta odbočka, ale to muže byt jen spekulace...

Editoval alll (08-03-2010 22:00:06)

Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

#3 08-03-2010 22:26:19

1b
Člen

Koukám, že zase někdo testuje mašinu do extrému, akorát mě zarazilo, že ne na max, ale na min big_smile

Plech 0,8 mm ceočkem asi nepůjde moc dobře i s drátem 0,6mm, navíc by se stejně hned zkroutil, pro bodování ok

Trimry u omicronu takto fungují a doladit se to dá, displej bude taky ok

#4 08-03-2010 22:44:40

petce
Člen
Místo: Bratislava

Dobre ste si kúpili. Tie ampére záležia i od vzdialenosti horáku od materialu. Ďalej - menej A. Blízko - vela A . Posuv drôtu treba nastaviť najnižší pre súvislé horenie. Plech 0,8 mm sa sa zvaruje krátkymi stehmi alebo len bodmi s co2 plynom. Pre súvislejšie zvarovanie tenkých plechov je treba zmes 92% argon 8% co2 a je lepšia 0,6 drôt. /drôt treba tiež kvalitný Esab a podobné značky minule som kúpil niečo bez mena 0,8 mm  nestojí za nič  len tak na jekle /. Nacvičiť pevnú ruku a ampére budú dole. Tu na fore je vysoká škola zvárania len to teba prečítať ale jeto internet treba vynechať niektoré hlúposti. Treba sa spýtať ak to nejde, rád poradíme.

#5 08-03-2010 23:16:40

jack51
Člen

Děkuji za rady

to alll -> odpovědi, že je to silny jsem se bál, jdu asi z extrému do extrému - potřebuju to na tenky plechy i na 5 a vice mm, při výběru jsem právě vycházel z toho údaje 30 - 220 A sad, doteď jsem používal telwin bimax 4.195 a tam jsem vykon několikrát postrádal + spousta dalších nedostatků

to 1b -> testoval jsem samozřejmě oba extrémy smile, akorat ten maxnimalní jsem nedotestoval, protože jistič řekl ne sad (vyměníme), u těch trimrů jsem se právě obával jestli není něco špatně - bude to tedy chtít jestě více trpělivosti smile

to petce ->  s tou vzdáleností jsem taky zkoušel laborovat, ale námam na to asi ješte dost cviku a málo pevnou ruku sad

argon a jeho směsi se někde dají sehnat za rozumnou cenu bez pronájmu láhve? teď mám jen to CO2 a plním v požární výzbrojně.

#6 09-03-2010 06:26:48

alll
Člen
Místo: ...

jedine se zeptat nekde ve svarovaci technice zada nemohou sehnat flašky z argonem u nas v Hranicich na Mor. to jde  firem pro hasiče je tu v okoli dost asi 4 kde se da rozumny hasičak sehnat ventil musim koupit na netu a nechat si ho tam natočit že pry neni problem.. zevize taky.. jinak asi koupim dalsi hasičáky a koupim na plyn ve velke flašce na na 2dny cena nebude takova hrozna a plyn si doma pres přepouštak s manometrem prepustit do hasicaku podle navadu co se vyskytuje zde...

Editoval alll (09-03-2010 06:28:36)

Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

#7 09-03-2010 18:17:07

petce
Člen
Místo: Bratislava

Netráp sa s argonom ak ho nemáš používaj co2, 0,8 plechy i tak nejdú zvárať v kuse, lebo sa dokrútia a rovnanie je strašne pomalá práca a bez atogenu ani nehovorím. A ešte o tej sile zváračky - môj sused profi autoklampiar /firma/ používa WLSP 315-P / ta pri 60% ide na 315 A a váži okolo 250 kg/ a nedá na ňu dopustiť tiež používa 0,8 drôt a plyn CO2, chce to len tréning a prečítať pozorne MIG/MAG svářečky a svařování, najdeš tam odpovede asi na všetky bežné i vzácne problémy. Ja osobne používam KIT 305, plyn CO2 a drôt 0,6mm, na tie tenké plechy.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla