SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Zdravím pánové, hledal jsem zde, zda se na to už někdo neptal, ale nenašel jsem. Tak se zkusím prosím zeptat.
Chci koupit novou svarecku na elektrody, teď mám kitin 165 a chtěl bych něco lepšího do částky cca 10-12 tisíc. Hrozně se mě zamlouvá Fronius TransPocket 150, ale to je teď nereálné. Proč to píšu, u této svářečky a spoustě dalších určitě, ventilátor spina, až je to potřeba, ne, že spustím svarecku a hučí a hučí a hučí.
Procházel jsem internet, volal i do specializovaných prodejen, ale výsledek žádný. Bylo mě většinou řečeno, že invertory MMA, do této částky nemají "aktivní ventilátor". Tento název mě sdělil jeden prodejce.
Mohli by jste mě prosím poradit vy, odborníci? Jde mě primárně o MMA, Tig v podstatě nepoužívám.
Předem děkuji 👍
Je jedno, co používáš. u strojů této cenové kategorie je to běžné, výjimku budeš hledat těžko. I u dražších strojů to není neobvyklé; Lincoln Speedtec za 30 taky běží pořád. Tuším Rellik si to upravoval přidaným termistorem, ale řešení odvisí od konkrétního stroje.
Takže se s tím buď smíříš, nebo , jestli jsi elektricky šikovnej, si to upravíš, a nebo necháš upravit, pokud někoho najdeš.
Editoval pafik1605 (10-12-2020 18:25:44)
Ten Transpocket 150 je teď v "akci" za 15.tis vč. 5m kabelů, třeba by stálo za to něco málo přihodit? Nebo EWM Pico 160 je za ca 12.000 vč. 4m kabelů - to bez pulsu
Já bych to s Kitinem ještě chvíli vydržel a koupil TP150
Taky bych počkal, tyhle nákupy jen proto, že teď to chci, nestojí za nic. Vím co říkám, takle jsem koupil narychlo třeba soustruh a dodnes sem naštvanej sám na sebe, že jsem nepočkal a desítku nepřitlačil. Kitina není tak hrozná, naopak se může stát, že ta unáhlená koupě bude horší a pak si budeš drbat hlavu. Počkej a ber TP150, všechno ostatní budeš mít jako kompromis.
Určite by som bral Tp150 myslím ,že cena 15 tis je dobrá a lepšia mimo bazáru nebude. Ja som obe aj 150 aj 180 bral cez bazoš TP150 priamo z čiech odzvárané mali obe do 10 hodín stroje ešte v záruke. Viem ,že niekedy doplatiť ten rozdiel čo človek je ochotný investovať je problém,ale stojí za to. Občas sa objavia na predaj.
Ventilátor síce na chviľku aj na TP zapne pri vypnutí stroja,ale aspoň človek vie ,že funguje ináč stroj v pohode.
Pokiaľ však berieš na inzerát over si čas, ktorý stroj pracoval v návode nájdeš ako sa k tomu dostať.
Ten ventilátor na TP keď aj ide tak je pomerne tichý, Kowax 160evo hucal ako vysávač a ešte aj v kuse vyhadzoval ističe. Aspoň človeka nemrzi že si priplatil ked cíti rozdiel.
jees to kde si ju nasiel za taku cenu ???
jees napsal(a):
Ten Transpocket 150 je teď v "akci" za 15.tis vč. 5m kabelů, třeba by stálo za to něco málo přihodit? Nebo EWM Pico 160 je za ca 12.000 vč. 4m kabelů - to bez pulsu
Na to EWM Pico jsem se díval tak, ale nikde jsem to nenašel za cc12 tis. Leda za 12 bez DPH. Ten Puls by mě tak ani nevadil, že nemá. Dekuji
Děkuji Všem za rady 👍👍 Teď jsem se domluvil s prodejcem a beru EWM Pico 160. Nakonec jsem ji sehnal za 12200 vč DPH. Rozpočet jsem překročil jen lehce, ale věřím, že budu spokojený, ikdyz to není ten TP 150... 😁😁
ja mam Gamu 1500 a ventilator beži permanentne, ale nehučí, je to tiché nevadí mi to, nevidim to ako nevýhodu, skor som rad že počujem že je zvaračka zapnuta..
pavol.sk napsal(a):
unas ten transpocket 150 maju za necelych 600€
Editoval AndyS (11-12-2020 09:09:34)
Spínání ventilátoru podle teploty jsem vidě zatím jen u Kemppi MinarcTIG 180 a 200 v režimu Tig, u MMA běží myslím taky trvale.
pavol.sk napsal(a):
To jsou teď akce na konci roku u obou oficiálních zastoupení
zde dokonce set s kabely 3+4m za necelých 15.tis https://www.profisvarecky.cz/cz/e-shop/ … divko.html
je tam i kladívko, kdyby se chtěl někdo živit jako permoník a nestačilo mu to, co už má
Editoval jees (11-12-2020 10:48:49)
Co se týká těch ventilátorů, tak si stačí koupit termistory (spíš teplotní spínač) na 40°C (počet podle počtu chladičů) a ten zapojit do série s ventilátorem. Pokud je víc chladičů, je nutné zapojit ty "spínače" paralelně. To způsobí, že kterýkoliv chladič se ohřeje na těch 40°C sepne ventilátor dokud to neschladí... Pak to zase ventilátor vypne...
EDIT: Montáž pokud možno ideálně hned vedle snímače teploty, který vypne svářečku při přehřátí...
https://rellik.rajce.idnes.cz/PARTNER_T … 1370866424 ++
Editoval Rellik (11-12-2020 11:22:27)
jaj ty si myslel cenu bez dph...teraz sa naradie oplati kupovat,rozne zlavy vypredaje black friday
Hlavně nic nepředělávejte , je to kokotina . Nechte je pěkně běžet . Za nízkou vnitřní teplotu se vám stroječek odvděčí delší dobou bezchybné činnosti .
pavol.sk napsal(a):
jaj ty si myslel cenu bez dph...teraz sa naradie oplati kupovat,rozne zlavy vypredaje black friday
Ne, to jsou ceny včetně DPH
Já kdybych už něco takového dělal, raději bych zvolil nějakou dvoustupňovou regulaci, kdy při studené svářečce jede ventilátor na nižší otáčky, třeba poloviční. To nebude ještě dělat takový kravál. Po zahřátí na určitou teplotu by se ventilátor roztočil naplno. Tam už je ale asi důležité vědět který chladič je důležitý a nejvíce se zahřívá, ne?
Já bych to taky nepředělával. Uvnitř svářečky můře být nějaký prvek, ať už třeba trafo, tlumivka, nebo cokoli jiného, na kterém není čidlo, ale u kterého se v koncepci počítalo s tím, že bude trvale ofukován. Nemusí to tak být, ale může.
I s tím minimem a zvyšováním otáček se to dá udělat, ale jen víceméně u strojů kde je jeden hlavní chladič, který se hřeje víc než ostatní... Stačí na to modul ze starého PC zdroje...
https://rellik.rajce.idnes.cz/Alfin_PEG … /982276328
To bych volil spíše z důvodu co psal Zdenek 11. Nikdy člověk nemůže vědět co pánům ing. jebe a dají tam součástky které se i při běžném provozu zahřívají a potřebují aktivní chlazení.
varok napsal(a):
To bych volil spíše z důvodu co psal Zdenek 11. Nikdy člověk nemůže vědět co pánům ing. jebe a dají tam součástky které se i při běžném provozu zahřívají a potřebují aktivní chlazení.
ono to funguje trochu inak, možeš čokoľvek navrhnuť, potom to vezme do ruk nakup a povie že zohnal presne to iste iba o 5% lacnejšie, a potom ta cela peripetia iba začne, a je jedno že nemaju proces pod kontrolou žiadny manažment kvality, odrbane data so spoľahlivostou procesov, dokoca im nesedia počty kusov, častokrat ani nevedia zmerať SC parametre, zakázky oneskorene, nasledne reklamacie od zakaznika, výmena dodávateľa v sérii.. Hlavne že to je o 5% lacnejšie, proste cene je ukazovateľ, to že to v dôsledku "dobreho výberu" je nakoniec drahšie, to je už príbeh inej excelovskej tabuľky/grafu..
Já nevidím velké nebezpečí. Pokud je funkční ochrana svářečky před přehřátím, tak ta by měla zafungovat. Dodatečná regulace nenahrazuje, ani nevyřazuje původní ochranu. Já bych viděl raději, když se svářečka zapne aby se nejdříve ventilátor roztočil a pak přešel do regulovaného režimu, nebo byl vypnut. Tak mě to funguje na Partnerovi. Po zapnutí 2sec větrák naplno. Pak podle teploty +20°C a níž cca 25% otáček a při 40°C už otáčky plné.
Zase kravina , pokud ochrana počítá s plněběžícím ventilátorem , znemožníš ji funkci !! To je zase nápad !
Stránky: 1 2