SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím! Mám v tenkém plechu díru, cca 1 mm. Plech půjde eloxovat. Je možné díru zakápnout čistým hliníkovým elektro drátem bez jakéhokoliv tavidla? Nepotřebuju ultrapevnost. Ale aby to tam vydrželo a elox už to podrží. Samozřejmě povrch bych řádně očistil. Je to vůbec možné nebo je to kravina? 🤣
Serifus napsal(a):
Zdravím! Mám v tenkém plechu díru, cca 1 mm. Plech půjde eloxovat. Je možné díru zakápnout čistým hliníkovým elektro drátem bez jakéhokoliv tavidla? Nepotřebuju ultrapevnost. Ale aby to tam vydrželo a elox už to podrží. Samozřejmě povrch bych řádně očistil. Je to vůbec možné nebo je to kravina? 🤣
Bez tavidla je to kravina 😁 To tam držet nebude.. Co zkusit někoho s TIGem?
Zakapnutí elektro drátem si představuji dost těžko, kor jestli je požadavkem aby to pohledově vypadalo jako že tam nic není. Hrozí, že se plech (neřekl jste tloušku) kolem svařovaného místa propálí nebo zkroutí a elox navíc jiný materiál zvýrazní.
Spíš bych šel cestou zalepení/zatmelení nebo zapájení nebo nýtku zbroušeného do roviny. Na zapájení lze koupit hliníkovou pájku, tady jsem k tomu dělal rychlo test:
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 35#p145435
Serifus napsal(a):
Elox nic nepodrží, elox je oxydovaná vrstva, v podstatě korund, o tlouštce mikrometrů. Pokud to nemá být po eloxu vidět, tak bych ustříhl kousek toho samýho plechu a tím to zakápnul a zabrousil. Jestli se to stáhne, šikovnej člověk to jemně rozklepe, přes nějakej kus třeba mědi. Jestli to bude zavařený jiným materiálem, než ten plech, tak to bude po eloxu vidět, a to i v případě, kdyby to měl být barevný elox, ne čistý stříbrný.
Některý materiály se dokonce nedoporučujou eloxovat (třeba zrovna oblíbený přídavný 4043).
Ono taky záleží jaký elox.
Jsou technické eloxy dělané na tuším - elektrodě, takže elektrickým proudem v speciální lázni a při přesně určené teplotě. Aby se dosáhlo příslušné tloušťky eloxu, případněn příslušné pórovitosti, případně ještě eloxu barveného barvivy v eloxační lázni. Tam záleží na materiálu podkladového kovu. Nebo na druhé straně kutilské čistě chemické eloxy, kde se ten hliník vaří třeba s oxidačním činidlem a troškou chloridu železitého, jakožto amatérské černění hliníkových chladičů. Tam asi moc na výchozím složení záviset nebude.
Radim napsal(a):
Ono taky záleží jaký elox.
Jsou technické eloxy dělané na tuším - elektrodě, takže elektrickým proudem v speciální lázni a při přesně určené teplotě. Aby se dosáhlo příslušné tloušťky eloxu, případněn příslušné pórovitosti, případně ještě eloxu barveného barvivy v eloxační lázni. Tam záleží na materiálu podkladového kovu. Nebo na druhé straně kutilské čistě chemické eloxy, kde se ten hliník vaří třeba s oxidačním činidlem a troškou chloridu železitého, jakožto amatérské černění hliníkových chladičů. Tam asi moc na výchozím složení záviset nebude.
Tlouštka eloxu není velká, protože ten kysličník (korund) je báječnej izolant. Takže když se udělá, tak to přestane vést proud a šmytec.
Ještě mám doma hliníkové eloxované podložky pod výkonové tranzistory v pouzdře TO3, který, pokud je při eloxování nepoškoděj na hranách, tak rásně fungujou a jsou z teplotního hlediska lepší, než slídové. Samozřejmě průrazné napětí je řádově nižší, ale těch pár desítek voltů, co na výkonovejch tranzistorech bývá, snesou spolehlivě.
Tloušťka eloxu se právě reguluje teplotou a napětím na elektrodě. Do určitých mezí, zpaměti je neznám. Taky se tím reguluje charakter toho povlaku, může být elox pórovitý s tenkou vrstvou, třeba pod nátěr a elox téměř bez pórů, na který se potom žádná další povrchovka nedává. Potom je ale čistě chemický elox, a tam se to reguluje jen teplotou a složením lázně.
Jo a potom se taky reguluje, jestli elox celkově rozměry toho dílu o svou tloušťku zvětší nebo při tom eloxování ubude tolik hliníku, že výsledný rozměr tohoto dílu je zhruba +- stejný.
Jeden obrázek více než 1000 slov:
Jedno je obrázek z pohledové strany a druhý je proti světlu zespoda.
Je to čistě hliníkový plech bez příměsí (jasně... Nechoďme do detailů. Řekněme 99 % hliníku pro sťouraly). Původní tloušťka plechu je cca 500 um. Plech byl slušně řečeno "v ho*nech". Důlková koroze byla i na místě z fotky. Při broušení došlo k takovému ztenčení materiálu, že došlo k jeho protržení. Chci to opravit. Mám tyčinky na letování, ale ty jsou s velkým obsahem zinku, což je pro elox nevhodné. Proto jsem chtěl vědět, jestli to jde jen hliníkem. Přeci jen roztavím oba materiály a tím se spojí. Nehledě na obsah nebo neobsah tavidla. Logicky řečeno, nebo se pletu? Nikde jsem totiž nenašel letování bez tavidla, jen hliníkem. Když udělám lázeň jednoho materiálu, tak to přeci musí jít...
Každopádně jsem našel tohle:
https://www.hotair.cz/detail/pasty-ciny … -10ks.html
Jen mi nesedí to složení. Jen hliník a tavidlo... teplota tání hliníku je 660 stupňů Celsia. Ale tahle pájka má cca 400. Takže to složení nemůže být jen hliník. Nebo ne? Jestli to bude fungovat, tak to zkusím horkovzduškou udělat. Horkovzduškou proto, protože na ní nastavím přesnou teplotu a tím nedojde k přehřátí a třeba skápnutí.
Díky za podněty a zkušenosti.
Editoval Serifus (29-11-2020 02:03:04)
Serifus napsal(a):
Bez tavidla určitě ne! Autogenem s pomocí tavidla ano, ale to chce hooodně zkušeností. Jestli to děláte poprvé, tak nedoporučuji. TIGem by to mělo jít naprosto bez problémů. Jen příd. materiál by měl být shodný, nebo přibližně shodný se základním. Ale i tak tam asi bude znát po eloxování rozdíl...
Serifusi ta pájka na hliník obsahuje cín a zinek. Tedy nevím, jak by to s eloxem dopadlo.
Famater napsal(a):
Serifusi ta pájka na hliník obsahuje cín a zinek. Tedy nevím, jak by to s eloxem dopadlo.
Píšou jenom hliník a tavidlo... Kde je ten cín a zinek? Nenašel jsem to nikde. Chtělo by to produktový list...
Já jsem zašel níž na související . U tohoto opravdu píší, že to je čistý hliník.
Serifus napsal(a):
Famater napsal(a):
Píšou jenom hliník a tavidlo... Kde je ten cín a zinek? Nenašel jsem to nikde. Chtělo by to produktový list...
Tak se pak hlavně poděl o výsledek, pro další průkopníky tohoto směru.
Editoval pafik1605 (30-11-2020 09:37:39)
Stránky: 1