SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdarvím, Jaký bych měl použít přídavný drát pro svařování této slitiny? Je to celkem běžná slitina ve které mají v obchodě spoustu profilů trubek atp. Podle tabulek by to asi měl být drát 18.04 ale nebylo tam přesně označení tohoto materiálu k tomuto drátu. Co znamená číslo 0.5 na konci chemického označení? Mám tomu rozumět že se jedná o přítomnost 5% Si? A ještě jaký je rozdíl přípedně chem. označení slitiny 6061? Dík.
nellospeed napsal(a):
Zdarvím, Jaký bych měl použít přídavný drát pro svařování této slitiny? Je to celkem běžná slitina ve které mají v obchodě spoustu profilů trubek atp. Podle tabulek by to asi měl být drát 18.04 ale nebylo tam přesně označení tohoto materiálu k tomuto drátu. Co znamená číslo 0.5 na konci chemického označení? Mám tomu rozumět že se jedná o přítomnost 5% Si? A ještě jaký je rozdíl přípedně chem. označení slitiny 6061? Dík.
Najdete to zde:
http://files.aws.org/wj/supplement/wj0908-237.pdf
Myslim že 0.5 Si znamená 0.5%
Ale taky mam otazku. Co je za slitinu 606064 ?
Miki2t napsal(a):
Ale taky mam otazku. Co je za slitinu 606064 ?
Není to spíše označení EN AW 6060 T64? To číslo za Téčkem značí pevnost (tepelné zpracování). Běžně se používá T4, T5, T6, T64, T66. Je to AlMgSi0,5.
Pokud chcete dobrou svařitelnost, použijte drát AlSi5.
Pokud chcete vysokou pevnost, použijte AlMg4,5MnZr. Pevnost bude dvojnásobná a i to pak víc vytvrdí, např. umělým stárnutím. Ale svařitelnost je trochu horší.
Moje doporučení je, pokud lze zvolit dostatečně dimenzovaný typ svaru (koutový, přeplátovaný atd. místo tupého), dát přednost lepší a spolehlivější svařitelnosti a použít AlSi5.
Ono totiž ani s tím AlMg4,5MnZr nedosáhnete pevnosti jakou mají vytvrzené slitiny.