SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Učím sa zvárať metódou TIG. Mám invertor KitIn 150LA (LiftArc štart), elektródu 1,6mm a 2,4mm na oceľ tr. 11 hrúbky 2mm a 3 mm. Problém je nízka životnosť hrotu elektródy - často iba niekoľko desiatok sekúnd zvarovania. Potom sa hrot akoby zataví - vznikne gulička (boule) a povrch špičky a konca elektródy je pórovitý. Polarita je správna - horák na (-), skúšal som meniť prúd aj prietok Ar. Občas pri vedení horáka sa stane, že sa nechtiac dotknem zvarovaného materiálu - vtedy to začne prskať a pravdepodobne dôjde k narušeniu hrotu. Je dotyk hrotu počas zvarovania príčinou otupenia hrotu? Životnosť hrotu sa udáva v hodinách (pre HF zapaľovanie), ja s LA dosahujem sotva minúty. Myslím, že LA zapaľovanie v mojom prípade nie je zdrojom problému - čo ešte môže byť špatne?
Vďaka,
Richard
průtok plynu 5-7L/min, dotyk při svařování ničí elektrodu,tou výdrž elektrody neber vážně , a nastav si dobře koncový proud
cipisek32 napsal(a):
průtok plynu 5-7L/min, nastav si dobře koncový proud
Aký má byť cca TIG koncový prúd a nastavenie oneskorenia (TIG down slope)? Mimochodom automatické vypnutie oddialením a približením elektródy mi funguje spoľahlivo pre prúd cca 120A bez pulzov. Napr. pre 100A s pulzom cca 25Hz to nevypína spoľahlivo - vypne iba cca v 30% pokusov a nedá sa naň spoľahnúť (ak sa spoľahnem a ono to nevypne tak prepálim koniec zvaru). BTW kedy použiť pulzy a akú frekvenciu zvoliť?
pulsy se používají na tenké plechy.jinak nastavení záleží na materiálu , prostě to musíš zkoušet
cipisek32 napsal(a):
pulsy se používají na tenké plechy.jinak nastavení záleží na materiálu , prostě to musíš zkoušet
:-) čakal som takú odpoveď. Ale skôr by pomohlo niečo ako "no ja na plech oceľ 2mm nastavujem xA a pulzy yHz"...
Tak přesně ti neporadím ,mám sice doma Kitin170LA , ale svařuji Tigem jen v práci a tam máme profi TIG chlazený vodou , plyn Varigon .Ale kdysi sem s tím vařil 1,5 plech cca 60A 30Hz
Jo ale Migatronic umí nastavit +- puls což Kitin neumí
Vďaka za odpovede. Ešte jedna otázka z iného súdka: pri zvarovaní TIGom sa mi občas stane, že dostanem cez masku do očí "pecku", po ktorej niekoľko sekúnd nevidím ("lacná" samozatmievacia maska Kuhtreiber). Čím to je ? Je vadná maska alebo je to bežné? Pri zváraní obalenou elektródou sa mi to nestalo...
hm to nevim ale stalo se mi to na profi masce když mi ji někdo přel na low , jinak ji mám na high ,ale to asi kitiin nemá nevim
RK napsal(a):
Vďaka za odpovede. Ešte jedna otázka z iného súdka: pri zvarovaní TIGom sa mi občas stane, že dostanem cez masku do očí "pecku", po ktorej niekoľko sekúnd nevidím ("lacná" samozatmievacia maska Kuhtreiber). Čím to je ? Je vadná maska alebo je to bežné? Pri zváraní obalenou elektródou sa mi to nestalo...
ano taky me to dela mam kuklu alfa in
Jo ještě ty kukly mají solární panel ,tak je musíte nechat na svetle a ne dávat do krabice nebo tak nějak uklízet .Jinak se solar poškodí.
cipisek32 napsal(a):
Jo ještě ty kukly mají solární panel ,tak je musíte nechat na svetle a ne dávat do krabice nebo tak nějak uklízet .Jinak se solar poškodí.
mám ji pořád na světle
Editoval lukas (02-11-2007 14:59:04)
cipisek32 napsal(a):
hm to nevim ale stalo se mi to na profi masce když mi ji někdo přel na low , jinak ji mám na high
To je ono :-) . Bol som presvedčený, že ju mám nastavenú na najvyššiu citlivosť a ona potvora bola na najmenšiu :-) Po pretočení potenciometra k opačnému dorazu to funguje 100%. Vďaka.