SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj, potřebuji podiskutovat. Došel mi tento e-mail:
"Petře,mám tu spoj S 355-25CrMo4,S355-60mm,25CrMo4 150mm.
S 355 dosedá na 25Cr..tvoří pravý uhel –ale není tam kouťák.
Nýbrž ve styku z obou stran tupák. Myslím,že lze považovat za spoj tl.60mm.
Pro 25CrMo4 nad 40mm se údajně doporučuje předehřev 250-350 stupnů,a to mi nedocílíme-max tak 150.
G4Si1-riziko.Kolegovi Bohler doporučil DMO-IG(proti G4..navíc trochu molybdenu,hodnoty stejné jako G4..),
Esab doporučil Autrod 1695-austenit,pak stačí 100st.předehřev-drahé 1kg za 340Kc.Nevíš??"
Dle mého názoru ten předehřev budou muset dodržet v každém případě těch 260°C minimálně. Nevím proč jim z Esabu doporučili ten austenit s tak nízkým předehřevem. Myslím, že riziko zakalení v TOO to neřeší. Budu rád za vaše názory a zkušenosti. Díky Petr
Editoval Petr (23-07-2008 11:57:09)
Já bych ten austenit doporučil taky i s předehřevem na 100 - 150 st.C. Pro S 355 je to úplně bez problému, pro 25CrMo4 je to kompromis. Nikl v přechodu na 25CrMo4 vytvoří složitou austenitickou strukturu, která nebude zcela stabilní. Proto doporučuji dodržet interpass těsně pod cca 130 st.C a po zavaření dohřát ke 150 st.C a v zábalu v izolaci nechat vychladnout. Tím se současně ošetří i TOO na straně 25CrMo4.
Doporučuji provedení alespoň trhací zkoušky. Na takto složitém spoji se nedá šetřit. Jinak to radši sešroubujte na frézovanou spojku.
Bál, Petře, a moc. 1% Cr, 0,4 Mo a k tomu ještě cca 0,3% C je děsivá kombinace. Tato ocel - 15130 - je ale kupodivu slušně svařitelná - i když podmíněně. Toto téma tu bylo diskutováno již loni v listopadu - viz http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=271. Má zkušenost ze svařování trubek o průměru 219 mm z tohoto materiálů v tl. stěny 36 mm obalovanými elektrodami říká, že podstatnější než vlastní svařování a přídavný materiál je skutečně velmi pomalé chladnutí z žíhací teploty.
Samozřejmě by bylo nejlepší spoj vyžíhat, to ale podle zadání není možné. Proto jsem doporučil svařování austenitickým materiálem a na ověření aspoň trhačku. Před trhačkou se na vzorku obvykle udělá tvrdost, takže by měl být daný postup ověřen.
Pokud vzorek nevyhoví, vůbec bych do svařování metodou MAG a ještě bez dostatečných teplot pro svařování a žíhání nešel.
Zdar a silu mam dotaz k tomuto materialu,jedna se mi svarovani 25CrMo4 trubek o sile steny steny 1,5-2mm.Je nutna u teto tloustky ochrana korenu svaru argonem?Popripade co je nejlepsi plyn na tuto metodu?Svaruju tigem,jsem defakto zacatecnik.Dekuji za rady.
kapr napsal(a):
Zdar a silu mam dotaz k tomuto materialu,jedna se mi svarovani 25CrMo4 trubek o sile steny steny 1,5-2mm.Je nutna u teto tloustky ochrana korenu svaru argonem?Popripade co je nejlepsi plyn na tuto metodu?Svaruju tigem,jsem defakto zacatecnik.Dekuji za rady.
Pokud jsou oba materiály 25CrMo4 a ne kombinace jako u předchozího případu, tak je přídavný materiál DCMS-IG nebo Union ICrMo. Ochranný plyn argon, stačí 4.6 a ochrana kořene nutná není.
Zdravim, potrebovla bych svarit metodou TIG trubky z 25CrMo4, sila steny 1mm a 2mm, muzete mi prosim napsat presny pridavny material (tyče), ne drat? Nebo svarovat bez pridavneho materialu? Jedna se o ram kola. Pokud se ptam na nesmysl tak me radeji upozornete, ja se svarovanim nemam zkusenosti. Nebo pokud uz to nekde je tak se omlouvam, ale uz nekolik dnu prochazim jak forum tak web a jsem z toho krapet zmateny.
Pokud bych mohl poprosit nekoho primo o odkaz . Staci mi jedna krabice tohoto pridavneho materialu. Diky