SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Nevěděl by tu někdo hodnoty potenciometrů do pedálu pro welder fantasy jet tig mini 200 AC/DC? Mám starý pedál z jiné svářečky a chci jej předělat pro mini jet tig. konektor je vyměněný ale potenciometr na pedálu je již nefunkční, proto jej budu měnit ale nevím jaký. Mám tam 2 potenciometry - jeden pro nastavený rozsahu a druhý na pedál. ten potenciometr na pedál nevím, jaký koupit, aby fungoval s mini jet tig. nevěděl by někdo jaký potenciometr na pedál pro mini jet tig 200 AC/DC?
https://www.svarforum.cz/forum/viewtopi … 89#p114989
Editoval ihlan (14-11-2020 19:57:46)
TOMNex: hodnota potenciometru 47k. Ten potenciometr na nastavení max. proudu je lepší vyřadit. Nebeš mít problém, když ho nechtěně nohou přestavíš. Stejně ho nebudeš používat.
Editoval Famater (14-11-2020 19:57:45)
Famater: díky za tip. já mám potenciometr na nastavení max proudu 50k (teda takhle byl v tom pedálu, co jsem sehnal). 3k si myslím, že není rozdíl. Takže bude stačit ten 50k přehodit na pedál místo toho současného 10k potenciometru a bude to OK?
Regulační potenciometr je v pedálu zapojen jako dělič, takže jestli má 10 nebo 50 k je úplně jedno. Klidně tam nech ten 10 k.
jde o to, že regulační mám 50k a na pedálu mám 10k. s tím, že ten na pedálu (10k) je mrtvý (odsloužil si svá léta). Pedál mám rozebraný a přestavuji ho abych ho mohl používat na mini jet tig. Vyměnil jsem kabel - místo dvoužilového a trojžilového kabelu jsem koupil 5ti žilový. Zároveň místo dvou konektorů jsem dal nový 7mi pinový konektor, který pasuje. nyní řeším potenciometry. Ten regulační potenciometr chci tedy vyřadit - fakt, že pedál bude na zemi a tu regulaci bych asi skutečně nevyužil. Zkusím zítra ten regulační 5Ok dát místo toho 10k - bude tam jen jeden potenciometr 50k na pedálu, tak snad to bude takto fungovat
moj link priamo na pedal k JET TIGU si zjavne odignoroval tak by si vedel ze okrem odporu rozdhoduje aj
dlzka drahy a typ stupania lienarny alebo logaritmicke stupanie taky maly detail ale co uz
nenapisal som hodnotu dal som link na rozobraty original pedal ale to treba asi vediet o elektro nieco viac ako pripojit droty
doplnim datasheet tak ja neviem ja tam vidim tento 50kOhm linear
https://datasheet.lcsc.com/szlcsc/18101 … 128187.pdf
Editoval ihlan (15-11-2020 09:42:08)
renda: ano je potenciometr zapojený jako dělič. Proto není toto zapojení moc citlivé na hodnotu potenciometru. Výrobce doporučuje 47k, ale bývají používány pot. 25k. Pak se už mění maximální nastavitelný proud pedálem i když ten rozdíl není moc velký.
Však ten potenciometr, který chci dát na pedál místo toho původního, tak je lineární a má hodnotu 50k. přesněji je to potenciometr tesla TP283 50k/n - tzn jestli tomu rozumím správně, tak je to lineární potenciometr s hodnotou 50kOhm. To, jestli tam bude nebo nebude nastavení rozsahu proudu (potenciometr zapojený jako dělič), mě nějak moc netrápí a případně to lze kdykoli dodělat. Dnes to chci dodělat. dám info a fotky večer jak to dopadlo
Linearne znamena
ze stupanie odporu po odporovej drahe je linearne - plynule po celej dlzke to dokazes nohou ovladat logitmicky by bol strmy.
Potenciometer v pedali by mal byt aspon trosku utesneny aby sa tam nedostaval prach a bordel brusenia znizuje to zivotnost.
a potom to ma vedlajsie effekty typu ako ked mas stare radio a nevies vyladit jedno miesto stanicu je to tam zodrate.
Pri pedali to potom moze spravit bud vypadok alebo v tom mieste prekapko na obluku
preto chranit tu odporovu drahu pred bordelom a vybrat taky potenciometer ktory ma nejake krytie. alebo utesnit.
Kym je novy funguje ale casom sa to prejavi podla zanesenia prachom a uhlikovymi pilinami a prachom z brusenia..
Takže pedál je funkční. Na pedálu je 50k/n s krytím proti prachu. Potenciometr na rozsah jsem. Vyřadil a vše funguje parádně. Na svarecce si nastavím třeba 100A a pedálem se pohybují v rozsahu 0-100A.
Tak jsem si vyzvednul pedal. Akorat se mi nejak nezda, ze kdyz na nej slapnu nohou, tak v nem lupne. Jako by se nejaka vule vymezila nebo ten plech nejak preskakoval. Docela mne to sere a to jsem ani nezacal Nevim jestli do toho hned vlezt
Lupe tam určitě mikrospínač, který spouští svářečku (oblouk)
To neni mikrospinac. Ten jsem ti natocil a vim jaky dela zvuk. Tohle je kovovy zvuk obalu, jak by tam byla nejaka vule...
ked zatlacis na osku otacania z lubovolnej strany - je tam pruzinka, tak pedal otvoris a zistis co to je ...
Nejspíš mikrospínač, nebo také může takový zvuk vydávat pružina. bývá tam zkrutná a ta to může dělat.
Souhlasím s Rellikem, Ihlanem a Famaterem, renda15 a vyrobca, ano je to tak jak píšete, spíná a počítá rozdíl. Nedalo mi to a měřil jsem a koukal na schéma. Jet tig, a je jedno jestli mini nebo jiný, je to u pedálu stejné.
Neví někdo proč mi u mini jet tig někdy, zhasíná oblouk asi tak po 5 minutách při svařování hliníku AC tenký 3mm čistý mat. 40A, na 4 takt, při 2 taktu to má snahu zhasínat taky, ale držením tlačítka to oblouk drží s mikro pauzama, DC to nedělá, diky
Tak si dej 120A!
Mám tomu rozumět tak že při malém proudu je zhasnutí oblouku při AC normální ? Díky
Problem je v tom, ze ked mas namiesto hrotu wolframovej elektrody v podstate gulicku, tak pri kazdom novom pulze je pre stroj pri tak malych amperoch problem udrzat obluk. Bud zvysit ampere, alebo znizit balance tak, aby sa co najmenej namahala elektroda a aby sa v podstate netvorila na konci gulicka. Alebo ked sa uz vytvori, tak aby bola co najmensia. Pripadne pouzi elektrodu inu ako zelenu, taku, ktora ma vyssiu tepelnu odolnost. A naostrit ju do spica.
Stroj je v tom nevinne.. tento problem by si mal na kazdom inom stroji, pretoze fyzika nepusti..
Editoval vyrobca (26-11-2020 18:54:13)
Tam jde o to, že hliník má velkou tepelnou vodivost a je to tak chlazené, že se obluk zkrátka neudrží. 40A na 3mm hliník je hohužel hodně málo. Jestli nevěříš, tak zkus přidat a uvidíš.
Na 3mm je 40A opravdu malo. Ja pouzivam na 2mm cca 110-120 amper a pak jdu postupne dolu, jak se svarenec nahriva. Ale ze zacatku si dej vzdy vice, aby se ti udelalo zrcadlo. Takhle se 40 ampery to snad ani nejde, aby tim slo neco svarit.
mam jet tig 3, tato zvaracka ma konektor ktory je problem kupit, hladal som na SK a aj na Ali - mam iny pedal a rad by som si ho pripojil
nema niekto link na Ali, alebo inu stranku kde to mozem objednat ? jeden som objednal avsak bol len podobny ....
Je to weipu ws16 7 pin
Alik:
https://www.aliexpress.com/item/4000909 … web201603_
nebo Nářadítechnik
https://www.naraditechnik.cz/domu/927-o … pu-jet-tig
Jaký máš pedál?