SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
s pilníkem se nebrousí... pilníkem se piluje
bourač: nebud dotknuty za to malovanie vykresov. Dobre 1:1
tibet: vyser sa na to, pilnikom sekeru nenabrusisš :-)
Editoval AndyS (03-11-2020 10:32:11)
Několik let topím paletami . Tak 350-400 ročně . Sekery brousím na brusce a dotahuji carborundem . Zákon schválnosti funguje , čím víc si dávám pozor , tím víc vemu hřebíků .
da sa to vselijako asi aj zalezi na co sa bude sekera pouzivat,pokial ako "stavebna" tak nema moc zmysel vytahovat ostrie
toto je podla mna totalne jednoduche a mal by to zvladnut aj totalny mumak
https://www.youtube.com/watch?v=N2OMrap14-g
tady je video borca - Lumberjack - co umí se sekyrou, má tech videí na ytrubce spousty.
Je to profi dřevorubec, záběrů se sekyrou je tam málo ale stojí za to. https://www.youtube.com/watch?v=9g-Z0DU_wy8
Hadzanie sekerkou ma nezaujalo . No pekne orezaval od spodu co ja by som sa stym uz tak nedrbal a zrezal ho o 30cm vysie .Ale co ma prekvapilo ,ze uplne ho podrezal + aj kliny nabil a strom stale drzal a to sa tak casto nestava Naposledy co som rezal zhnity strom z vnutra tak som aj nechal velky nedorez aj som si ho poistil lanom z druhej strany a aj tak mal tendenciu padat opacne ,ze praca v lese je nevyspytatelna ked uz sme odskocili od temy s pilnikami a sekerkami
Joe, mě také překvapilo, že si to tak ořezal i na straně hlavního řezu. Pak klíny působí s menším ramenem a jsou mnohem více zatíženy a hůř se strom převažuje. O vrtošivosti nekterých stromů při kácení mě vyprávěj. Jde o to ho dobře přečíst a zachovat se podle toho.
Co se týká ostření (ne broušení) seker pilníkem, jde o to, jako třeba i u nožů obnovit geometrii ostří. To se opravdu dá nejlépe provést pilníkem. Já jsem dosud používal flexu s fíbrem zrno60 a snížené otáčky. Tibet mě na tuto možnost upozornil, tak jsem to zkusil. Většina seker bude mít tvrdost 52-53Hrc. To je tvrdost hran závodních lyží. Tyto hrany jsme kupovali z Rakouska v kolech, na kterých byl vždy lístek s údaji vč. tvrdosti. Ty se běžně ostřily pilníky. Zkusil jsem vzít na sekeru švýcarský pilník a šlo to dobře, s mnohem lepším výsledem než flexou s fíbrem. Protože Helko vyrábí sekery kalené až na 56Hrc a dodává k tomu i pilníky, tak začínám věřit tomu, že by tak mohla jít i ta Tibetova sekera, která má údajně 58Hrc. Objednal jsem farmářský pilník od Ajaxu.
Do polovice 60-tých rokov minulého storočia sa vo firme ČND (Československé naftové doly Hodonín) sa o.i. požívali aj vrtné súpravy tzv. Uralmašky (UZTM).V tejto dobe sa všetky vyradili ale jediná vec, ktorá sa používala ešte ďalších cca 12 rokov bola sekera. Na vrtných súpravách, aj na tých modernejších, sa často museli meniť oceľové lana a tá sekera sa využívala na odseknutie potrebnej dĺžky. Na ostrí sekery neboli po týchto operáciach viditeľné známky poškodenia. Domnievam sa, že pilník by si s tu sekeru neporadil.