SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, mám dotaz a prosím o radu, když předehřívám materiál S460NL t=35 mm před svařováním, můžu předehřívat kyslík+vzduch ? Mistr mně radí, že ano, že se plamen víc zahřívá a roznese se do více stran a nezanechává stopy po náhřevech, než když bych předehříval kyslík+acetylen. Norma ?
Děkuji Vám za odpověď
O.T. Kyslík se vzduchem moc tepla nedá, neměl jste na mysli Pb- vzduch nebo kyslík. Upřesněte, jinak to bude téma o ničem (jen o dohadech)
Na menší díly stačí i hořák PB jako se používá na nahřívání střešní lepenky.
Tak i ve formě s acetylenem, ale dá se tam více vzduchu, nevím jak to funguje.
Kombinace acetylén - vzduch je blbost!
No taky si myslím, proto se tu ptám vás zkušenejších
Znal jsem vynikajícího řemeslníka. Ten měl vyvíječ acetylenu a k tomu hořák podobný dnešním na PB(bez kyslíku) a pájel s tím mosazí a stříbrem. Druhý řemeslník-klempíř- jezdil po zákaznících na kole, na nosiči měl vyvíječ a letoval s tím na př. koupelnové válce- tehdy byly měděné. Žádný kyslík, jen hořák acetylen-vzduch - atmosférický.
Famarer - souhlas, ale viděl jsi někdy ten hořák na acetylén - vzduch? Je to velmi podobné hořáku na Pb - vzduch. Samozřejmě hořák není výměnný. A hlavně - vždy u něj musí být vodní předloha.
V jedné místní Svářečské škole tento hořák mají na "nástěnce", ještě s původní, značně zteřelou hadicí.
S vyvíječem mám dost zkušeností, měl jsem ho dva roky půjčený při stavbě baráku. Původní hořák se sice nezachoval, ale já to používal stejně jen na řezání traverz, samozřejmě s kyslíkem s normální hadicovou sadou. I když to byl opruz, dvě minuty řezat a dvacet minut čekat než se vytvoří potřebný přetlak acetylenu.
Dobrý den Vlastním několik nahřívacích a pájecích hořáků acetylen - vzduch od firmy Mareš Praha ( po znárodnění Chotěbořské kovodělné závody ) a viděl jsem i "moderní" hořáky acetylén - vzduch. Jinak v originálních dobových prospektech bývalo uváděno , že pro použití vyvíječe pro hořáky na pájení a ohřev vzduch acetylén není potřeba vodní předloha . Vodní předloha byla montována na přístroje pro svařování kyslík acetylen.
Tak, že pokud má někdo levný acetylen a nebo vyvíječ a dostatek karbidu může klidně nahřívat.
Vyvíječům zdar. Zdravím Štěpán
Editoval Štěpán (02-11-2020 21:18:51)