SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den.
mám alfu alf 250 z roku 2006, slyšel jsem, že se tam dávali hliníková trafa, v papírech to není napsáno. Zajímalo by mě, jak poznám jestli je trafo a tlumivka hliníková.
Ve stářečce jsou 3 trafa a velká tlumivka všechno z tlustého drátu, zkoušel jsem drát na trafu oškrábat jestli není jen poměděné a vypadá to že ne. nechci do toho moc škrábat abych abych nepoškodil lakovanou vrstvu, drát tlumivky je něčím obalený, takže do toho taky nechci škrábat.¨
Má někdo nějakou radu jak to spolehlivě poznat?
Děkuji
Nejlépe asi poznáte někde u spojů. Jestli tam nejsou nějaké speciální svorky, ale vývody z trafa a tlumivky jsou jen šroubované, tak v těch spojích by mělo jít vidět buď měď nebo hliník.
A proč to řešíte? U takových strojů i kdyby bylo trafo a tlumivka s hliníkovým vinutím, tak jsou určitě trošku rozumně navinuté a neměl by být problém. Nebo ano?
Děkuji za odpověď. Podívám se po těch spojích. Problém žádný nemám, jen mě to zajímá.
Aha. Ono i některé svářečky od Froniusu a jiné mívají trafo vinuté hliníkem, alespoň sekundární stranu. Třeba ty malé Variostary 2500 a 3100 a taky fungují perfektně. Problém hliníkových vinutí není problém sám o sobě. To je jen u těch levných šmejdů typu Einhel, GUDE, Sharks a jiné. Avšak tam je to zaviněno špatnou celkovou konstrukcí trafa, že je moc malé a má moc velké sycení. Laicky: trafo menších rozměrů je navinuté tak, aby dávalo mnohem vyšší výkon než kolik je ve skutečnosti schopné dávat. Na podobném principu pracují i bodovačky a trafopáječky.
Varoku, opět BRAVO! Nějak to zmizelo z popisu, že nejseš elektrikář.
zahajskej napsal(a):
Varoku, opět BRAVO! Nějak to zmizelo z popisu, že nejseš elektrikář.
Nenadávej varokovi, to jen tu poslední větu blbě napsal. Platí to, co napsal předtím,, že ty jádra jsou přesycený. Ale možná chtěl napsat, že i to vinutí je přesycený (myslím tím proudovou hustotu).
Ale nemůžu dát větší výkon, než ve skutečnosti můžu. To umí jen Chuck Norris
Pafik1605: Děkuji, ano tak nějak jsem to myslel. Prostě že trafo které svou velikostí běžně dává plácnu 20V a proud 5A je navinuté tak, že dává při 20V třeba 10A. Ale samozřejmě myšleno jen obrazně.
Zahajskej: Nejste někdo z rodiny pana BOBOBO?
Editoval varok (30-10-2020 12:44:30)
Varoku , nepíš nezmysly pokial o tom nevieš nič ... Ty chceš mat asi najviac príspevkov , aby si bol COOL na svarfore a nicemu nedáš spravnou RADU ... jen nesmysly ...
Nekteré svárecí stroje se delají AL na primáru , CU na sekundáru ... Pan Varok to ví nejlépe , které sou ty Stroje ...
Atishajn: A já viděl přesný opak. Primár byl měděný a sekundár byl v hliníku. Tak třeba jak jsem psal ty malé Variostary? Nebo mikrovlnky? A v čem píši nesmysly? Už jsem se s tím co jsem psal několikrát setkal. Ale raději to fakt nechám na větších odbornících.
Editoval varok (30-10-2020 15:15:37)
A co takhle hmotnost? Jestli je trafo rozměrově a hnotnostně podstatný nebo nejpodstatnější díl svářečky, co takhle svářečku odkrytovat, změřit rozměry a spočítat objem vinutí a plechů? Měď je nějak asi 3x těžší než hliník, takže pokud jsou z jednoho kovu veškerá vinutí, měl by být znatelný hmotnostní rozdíl sářečky mezi vnitřnostmi z hliníku a z mědi. Sice měděné vinutí asi bude mít o něco menší průměr drátů než hliníkové, ale i tak by tam nějaký rozdíl hmotnosti měl být.
VAROK NEPÍŠE ŽÁDNÉ NESMYSLY, ALE VĚCI KTERÉ SI SÁM OVĚŘIL V PRAXI. MÁ PRAVDU I NYNÍ. POKUD VÍM NĚKTERÉ ODBOČKOVÉ STROJE OD KUTREIBRA MĚLI TRAFO NAPŮL MĚDĚNÉ A NAPŮL HLINÍKOVÉ.
Tentokrat sa varoka zastanem aj ja, napisal to trochu blbo, ale ma pravdu. Akurat pri rozumnom poddimenzovani to nie je na skodu, nakoniec, ani bezne profistroje nedokazu davat maximalny prud so zatazovatelom 100%
Pár let svařuji legálně a spoustu let jen tak jako součást zámečnických prací. Měl jsem možnost svařovat se spousty strojů a i možnost nakouknout dovnitř. Ať už při nějaké opravě servisákem tak i osobně při údržbě vyfoukáváním vnitřku mašiny.
Nejsem elektrikář, ale u takovéto věci ani elektrikář nemusíte být. No asi jsem to špatně popsal, ale kdo chce pochopí. Děkuji oběma