SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím místní matadory,
zajímá mne historie obloukového svařování obalenou elektrodou.
Něco málo jsem si nastudoval na netu (strejda gůgl, Wiki, ESAB), jak v češtině, tak anglicky. Ale víceméně jen kusé a relativně obecné informace.
Zajímá mne konkrétně historie vzniku a začátky produkce obalovaných elektrod, složení, patenty, něco obsáhlejšího o Kjellbergovi, Strohmengerovi, jejich práci.
Je jedno jestli to bude cz nebo ang jazyk.
Pokud máte nějaké zajímavé odkazy, bylo by fajn je tu hodit, nebo na mail.
Děkuji předem za poskytnuté informace.
skus pozret https://weldguru.com/welding-history/ a potom hladaj "history of SMAW" (Shielded metal arc welding)
potom uvody v niektorych knihach o zvarani maju par odstavcov k historii zvarania aby si mal co zvarat tak historia zeleza
Editoval ihlan (25-10-2020 21:59:51)
ihlan napsal(a):
skus pozret https://weldguru.com/welding-history/ a potom hladaj "history of SMAW" (Shielded metal arc welding)
potom uvody v niektorych knihach o zvarani maju par odstavcov k historii zvarania aby si mal co zvarat tak historia zeleza
To je velmi zajímavé shrnutí historie o objevování a spojování kovů pájením a svařováním... Se zájmem jsem si to přečetl. Díky!
ktore myslis welguru alebo zelezo ? (to si dostal do emailu davnejsie lebo to nebolo pre kazdeho dlhe english)
ihlan napsal(a):
ktore myslis welguru alebo zelezo ? (to si dostal do emailu davnejsie lebo to nebolo pre kazdeho dlhe english)
V tom článku o svařování je několik chyb. Ukážu jen na jednu. Pan Kjelberg začal s pokusy o svařování s obalenou elektrodou už v roce 1903. Jeho tým se snažil stabilizovat hořící elektrický oblouk na holém drátu různými způsoby. Jako nejúčinnéjší se ukázalo omotání holého drátu papírem! To bylo objeveno na konci roku 1903. Celulóza a postupně další stabilizující přísady v obalu elektrody a jejich působení byly objevovány v r. 1904. První - nepřijatý - patent byl podán v r. 1905 a po dalším výzkumu už byly přijaty patenty na různé obaly elektrod od r. 1907.
Jistou pikantností na celém procesu je, že si technici z týmu pana Kjelberga už při omotání drátu papírem neuvědomili, že vlastně vynalezli svařování MAG. Hořením papíru totiž vzniká velké množství ochranného CO2!
Ale to je jen historie a každý, kdo se jí zabývá do toho vnáší i neuvědoměle svůj pohled na danou problematiku.
Zdravím jirkati,
přesně o tento druh informací se mi jedná. Úplné počátky vaření elektrodami. Experimenty s různými typy obalů, patenty, pozadí vývoje, atd.
Mohu vědět odkud máte tyto své znalosti? Rád bych se přiučil.
Díky za odpovědi.
Když jsem psal přednášky z oblasti svařování, tak byla dostupná řada pramenů v němčině i angličtině na původních stránkách firmy ESAB. A byly tam i takové drobnosti, jako jsem uvedl v #6. Bohužel, po prodeji firmy ESAB jinému vlastníkovi v r. 2012 se původní stránky - i když byly zachovány adresy - drasticky změnily a tím vypadly i různé kuriozitky ze života pana Oskara Kjellberga. Něco málo zůstalo na stránkách https://www.sverige.cz/oscar-kjellberg/ . Prakticky vypadla informace, že své první poznatky a zkušenosti s balenou elektrodou využil při opravách lodí už v roce 1904.
Prostě informační exploze má i tyto dopady, kdy různí badatelé a upravovači historie mohou převálcovat původní zdroje. Ty pak nikdo nestuduje a zmizí v hlubinách internetu.