SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den,
Rád bych se zeptal na rady. Dostal jsem svářečku darem od sousedky. Jedná se o migatronic pilot 141. Při zapálení oblouku svářečka píska.
Zkoušel jsem jí v práci a natočil video.
Nevíte čím by to mohlo být?
https://youtu.be/19h_AjQSNwE
Nejdřív jsem myslel, že píská sousedka
Máš pravděpodobně uvnitř něco uvolněnýho; jádro trafa, tlumivky, vinutí na tom lítá, .... Otevři to a zkus vším zalomcovat, eventuelně s citem dotáhnout
Pro upřesnění; propojovací vodiče se maj / můžou hýbat, ty nijak nefixuj.
Editoval pafik1605 (24-10-2020 16:56:05)
Jak píše pafik1605, je možná uvolněné buď některé vinutí nebo jádro. Ale možností je samozřejmě mnohem víc. Hodně se toho probralo ve vláknu http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1028
No po pozreti videa mam pocit ze piska elektroda pri zvarani.. to poznam... raz som skusal zvarat s elektrodou ktoru som mal v mode tig s pulzom... bolo to velmi podobne a uz som to tu niekde na svarfore spominal.. hladat sa mi to nechce..
Ne jde to ze svářečky Pilot 141 byl muj první invektor a také pískal. Potom už jen samé Froniky ale jednou jsem vařil s mašinkou Tara 140 (nebo tak nějak) dělali to někde u Valaškého Meziříči a také pískala. To byl hrozný stroj .
Ale na te svářečce je asi něco špatně vždyť nezapaluje a nebo že by svářeč?
Ferity jsou trochu magnetostrikční neboli s intenzitou magnetického pole v nich mění svou velikost a tak fungují trochu jako reproduktor. Z tohoto důvodu se obvykle zapojení impulzních zdrojů, svářeček nebo i PC zdrojů dělá tak, aby jakýkoliv "víc výkonový" kmitočet v nich byl mimo rozmezí zvuku dobře slyšitelných člověkem. To je u nízkých kmitočtů rozmezí nad cca 20 - 200 herzů a u vysokých pod cca 20 kHz.
Platí to hlavně o vlastní kmitočet impulzního zdroje, který bývá obvykle výrazně vyšší než 20 khz a potom o kmitočet, respektive rychlost běžného řízení řízení zdroje zpětnou vazbou, které se obvykle nastavuje pod tyto kmitočty. Rychlost zpětné vazby pro havarijní řízení zdroje je zase nad 20 Khz, už z důvodu, aby ochrana polovodičových součástek byla skutečně funkční.
Jinak nejvíc slyšitelné jsou kmitočty od cca 1 kHz do 6 - 10 kHz, u mladého ucha i podstatně výš, u starého níž. Pokud tedy svářečka píská, z nějakého důvodu tam na nějakém větším feritu, transformátoru nebo tlumivce existuje výkonový rozkmit v těch slyšitelných kmitočtech. Asi nejčastěji to bude nějak nevhodně sestavená nebo stářím rozladěná zpětná vazba zdroje, kdy regulace výkonu impulzního zdroje typu zmenšování výkonu při příliš vysokém a zvyšování výkonu při příliš nízkém výkonu zdroje osciluje v těchto kmitočtech.
Ale může to být i uvolněné vinutí nebo jádro, přitažením by se potom intenzita toho pískání měla snížit.
Editoval Radim (25-10-2020 09:07:21)
A když to máš takhle odkrytované, tak můžeš snadno s pomocí kamaráda zjistit, kde to vlastně píská. A když píchneš do pískajícího místa dřevěným kolíkem, tak uvidíš, jestli se změní tón, nebo intenzita pískání.
Pokud vše jednoduché selže, tak začni uvažovat o servisu.
Stránky: 1