SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Mohl by mě někdo fundovaný vysvětlit proč se například u rutilových elektrod mění polarita sváření?
Bojím se že si zníčim invertor.
Invertor se v žádném případě nezničí. Polarita je pouze předepisována výrobcem elektrod, aby se využily všechny vlastnosti které zamýšlel jako třeba hloubku závaru a nedocházelo k přehřívání elektrody a nebo nedostatečnému odtavení a propalu legujících látek. Proto výrobce udává polaritu, doporučenou hodnotu proudu a použití poloh svařence. Milan
Děkuji za vysvětlení jsem naprostý začátečník tak hledám pomoc kde se dá.
Milan246 napsal(a):
Invertor se v žádném případě nezničí. Polarita je pouze předepisována výrobcem elektrod, aby se využily všechny vlastnosti které zamýšlel jako třeba hloubku závaru a nedocházelo k přehřívání elektrody a nebo nedostatečnému odtavení a propalu legujících látek. Proto výrobce udává polaritu, doporučenou hodnotu proudu a použití poloh svařence. Milan
Tak, tak, Milan246 má pravdu, svářečka se určitě nepoškodí. Na krabičce elektrod je doporučené připojení, jinak obecně, nalegované rutilky se připojují na mínus, nerezové rutilky klasicky na plus.
Kúpil som si invertor MMA, TIG Dc, pulz na ktorom pripojenie zásuvky káblov na horáky a zem majú rôzne priemery. Zem má plusovú polaritu a je na nej trochu slabší kábel. Elektródy rutilky varia pekne pokojne / sú na (-)/. Bez zmeny polarity ide zvárať aj bázické elektródy ktoré mám doma E-B 121, oblúk je síce nestabilný, dáva to nepekný zvuk, ale zvárať sa dá, pričom ale výsledný zvar je priemerne ešte lepší- krajší ako s rutilkami.
Máte niekto nápad, prečo výrobca neumožnil jednoduchú zmenu polarity pre / niektoré - a nie je ich práve málo / bázické elektródy rovnakými zástrčkami ? Bazické elektródy , ktoré varia aj na (+) aj na (-) som ešte neskúšal.
Asi si kúpim adaptéry http://www.zvarmat.sk/okc-konektor-na-s … kc-25-esab
Stránky: 1