SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Nemáte někdo skušenost s touto svářečkou ? Je to od Welder Fantasy a chci si ji pořídit právě kvůli tomu spotu na slabé nerez plechy. Kromě funkce toho spotu bych uvítal nějaký komentář k 99 pamětem přepínaným jedním tlačítkem jedním směrem. To si nějak neumím představit. Zatím vlastním JET TIG AC/DC 200 IGBT a po roce používání si nemůžu stěžovat. Díky za reakce.
Pokud máš zkušenost s JET TIG AC/DC 200, tak není moc co psát... 99 pamětí je k ničemu. Spot je dobrý pro to stehování tenkých plechů, které ovšem musí být maximálně slícované, jinak o nemá žádnou cenu. Ten spot je v podstatě velký proud v rychlém pulsu. Pokud nejsou materiály očištěné a nesedí přímo na sobě, tak to max propálí jeden nebo druhý materiál, který se má stehovat...
Dík za reakci, je jasné že 99 pamětí je k ničemu a mě to spíše odrazuje, protože si neumím představit jak se v tom dá jednosměrně listovat v reálném čase. Co se týče toho spotu inspirovalo mě tohle: https://www.youtube.com/watch?v=XVZfLmH … azyWelding
Ano, je to sice pěkné ale není to svár. Je to jen bod, malého průvaru, který je pak potřeba převařit plnohodnotným svárem...
Otazka pre majitelov stroja - Da sa funkcia SPOT pouzivat na hlinik? Nasiel som totiz video od ineho stroja kde je podobna funkcia, a zvara to spotom aj hlinik. Co ma vsak zaujalo je, ze elektroda je pri spotovani pekne ostra. Vyzera to ako keby pri spote na hlinik bol stale pouzivany jednosmerny prud. https://www.youtube.com/watch?v=Q5DH8G- … e=emb_logo Spot hliniku je od 1:40 .
99 pamětí je podle mne tak pro profi svářeče v nějaké fabrice. Kde svářeč střídá pořád dokola víc druhů dílců. Přijde nový dílec, technolog nebo seřizovač mu svářečku na další paměti seřídí a číslo paměti zapíše do technologického postupu toho dílce. Místo zapisování parametrů, které musí na svářečce nastavit.
Výrobca, dnes to vyzkouším a dám vědět.
Tak svářečku už mám k dispozici, co se týče spotu, tacu a vaření hliníku, je to špičkové. Má to silnější HFko než klasická JET200AC/DC, ale to přepínání pamětí ačkoli jich je jen 60 je na palici. Jde to posouvat pouze nahoru, takže jakékoli přepínání je minimálně 60x smáčknout tlačítko. Jsem z toho na rozpacích jestli to vrátit nebo se stím smířit.
renda15 - dva krat si tu to prepinanie jednym tlacitkom spominal... predpokladam ze si vedel ze je to buda usita na zvaraca nasimi cinskymi sudruhmi.. :-)
teraz mas tri moznosti :
- naucit sa s tym zit a kazde nastavenie si niekde napisat a pokazde nastavovat... = budes expertom na nastavenie vsetkych moznych tigovych funkcii
- vratit stroj obchodnikovi a povedat mu: pomylil som sa...
- vyskusat spotovat hlinik co ma momentalne velmi zaujima..
Tak jsem to zkusil:
Žádná sláva, ale jde to. Trochu si pohrát s nastavením. Plech byl 0,8mm, odstřižek co jsem našel u nůžek, nijak nečištěný. Není to ale JET TIGEM, ale speciálem na tohle jemné sváření. O tom sem také napíši. Omlouvám se za kvalitu fotky.
Jinak k tomu "studenému sváření". Je to spíš takové sešívání. Ale při výrobě titěrných věcí to má své opodstatnění.
no pekne... a pri tom zvarani spotom si nastavoval nieco zvlast s tym ze zvaras hlinik?
Ne je to speciál, který má v paměti přednastavené hodnoty na Al1mm a Al2mm. Tohle je na Al1mm. Chtělo by to ale asi přidat trochu času a zmenšit proud. Ale není v tom žádný fígl. Je to DC.
Až bude pršet tak to zkusím znova a přímo v ručním nastavení, abych zjistil jak se to chová.
Editoval Famater (22-10-2020 20:08:12)
No nejaky figel v tom asi bude, pretoze som si dnes skusal nasimulovat SPOT na mojom stroji, a pri DC nejake zvaranie hliniku ani nahodou..
No a pri AC som to skusal na frekvencii 250Hz nejake kratke pulzne zvaranie, ale nebolo to tiez ono... Ide mi viac menej o to, ked mam dve pasoviny hrubky 1 - 2 mm vedla seba a chcem ich poriadne zvarit s tym, ze zvar nebude nejako zvlast vysoky, a druha strana plechu sa bude tvarit ze " tu sa nezvaralo" ...
Tož nevím speciál a je to nějaké divné.
renda15 napsal(a):
Nemáte někdo skušenost s touto svářečkou ?
Je to od Welder Fantasy a chci si ji pořídit právě kvůli tomu spotu na slabé nerez plechy
citat citat citat nie zakaldat zakladat nove temy na to iste.. SPOT sa tu rozoberal presne na tento pripad
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 18#p154818
ale klasika gogin nas podojil a odvtedy mrteF.... takze ho oslov cez email.
Dufam ze to nebude rovnako tvoj pripad po vyrieseni sa podelis o info a obrazky a neumres robotou....
okrem toho tema Mikrospot skusit kupit ten modul a skusit to touto cestou bude to lacnejsie
pozret 4 strany nie len jednu https://www.svarforum.cz/forum/viewtopi … 16&p=2
Editoval ihlan (23-10-2020 07:24:55)
evidentne tu chyba niekto kto by mal pravomoc upratovat diskusie podla temy... ja som pisal do spravneho nazvu..
Inak.. mna nezaujima ako sa da spotovat s roznymi strojmi. Mna zaujima konkretne ci sa da spotovat hlinik s Welder Fantasy.
Editoval vyrobca (23-10-2020 07:29:49)
renda15 napsal(a):
Tak svářečku už mám k dispozici, co se týče spotu, tacu a vaření hliníku, je to špičkové. Má to silnější HFko než klasická JET200AC/DC, ale to přepínání pamětí ačkoli jich je jen 60 je na palici. Jde to posouvat pouze nahoru, takže jakékoli přepínání je minimálně 60x smáčknout tlačítko. Jsem z toho na rozpacích jestli to vrátit nebo se stím smířit.
Nauč se nastavit si svářečku ručně a nemusíš používat paměť Tu máš totiž v hlavě...
Je to rychlejší než projíždět ty paměti...
Rellíku moje řeč mě by také nenapadlo něco ukládat. Když víš co potřebuješ a hledáš tak je to brnkačka.
To si teda úplně nemyslím. 60 pamětí je samozřejmě blbost, ale těch 9 je pro tento typ svářečky akorát, protože zhruba tolik je základních režimů a pak už si jen doladíš velikost proudu, % čištění nebo frekvenci. V případě spotu nebo TACu třeba dobu nebo frekvenci, ale nastavovat to celé je podle mě blbost.
renda 15 Prosím Tě kolik svařuješ hodin denně tigem? Kolikrát mašinu přenadstavuješ? Možná se ozve i RCP kolikrát nadstavuje mašinu za šichtu? Já si ji nadstavím s nerezu do AL do jedné minuty komplet možná půl minuty . Jak říkám nikdy by mě nenapadlo něco ukládat . Možná že něco uloženého mám ještě z dob pořízení stroje ale to už je hodně dávno. Jinak by mě zajímalo kdo používá funkci TAC ? Já tedy hodně málo.Jak jsem dělal na bazenéch také to nikdo s kluků nepoužíval.
pat napsal(a):
renda 15 Prosím Tě kolik svařuješ hodin denně tigem? Kolikrát mašinu přenadstavuješ? Možná se ozve i RCP kolikrát nadstavuje mašinu za šichtu? Já si ji nadstavím s nerezu do AL do jedné minuty komplet možná půl minuty . Jak říkám nikdy by mě nenapadlo něco ukládat . Možná že něco uloženého mám ještě z dob pořízení stroje ale to už je hodně dávno. Jinak by mě zajímalo kdo používá funkci TAC ? Já tedy hodně málo.Jak jsem dělal na bazenéch také to nikdo s kluků nepoužíval.
Na TIGu je paměť asi zbytečná, zvlášt když je k tomu pedál, kterým si to můžeš okamžitě regulovat.
U MIGu je to něco jiného, tam se to hodí. Zvlášt když je k dispozici pojmenování třeba 15-ti písmenové pole, kde si můžeš popsat, co to chceš vařit. A taky u někoho, kdo nevaří denně a netočí tam pořád pět nastavení, ale u někoho, kdo se k tomu dostane jednou za týden a houby si pamatuje, jak to měl před dvěma týdny nastavené, a před týdnem, když vařil naposledy, si to rozhodil.
Chlapi, ale mna zaujima funkcia SPOT na hliniku.. nie presuvanie sa po pamati jednym tlacitkom... pripadne ukladanie nastavenych hodnot...
pafik1605: ano u MIGu mám v práci na svářečce asi 40 přednastavených hodnot (možná i víc), které si jen přepínám... Nebudu stále přece skákat ze stolu abych něco přenastavil (ovládání mám na hořáku)... U toho tigu mám uložené 3 hodnoty. Jednou DC a 2x AC Ty AC je pak jedno nastavení s pulsem a druhé bez... Každý materiál se chová jinak a tak se jinak svařuje materiál z jednoho obchodu oproti jinému obchodu. A mohou mít v podstatě i stejného dodavatele... Stejně se ta svářečka musí doladit...
Vyrobca: myslím, že u toho hliníku ten spot moc fungovat nebude. Aspoň teda ne u silnějších materiálů (>2mm)... Nicméně nemůžu potvrdit. Ve firmě kde jsem chtěl nastoupit, tím spotem heftují jen nerez. A to dělají i z tenkých AL trubek...
Rellik - Ja to potrebujem vediet prave na pasovinu hrubky 1 a 2 mm .... v prispevku cislo 5 som dal link na video kde sa spotom zvara hlinik. Len je to stroj ktory je nasobne drahsi ako WF, a pozeram ze pri tom spote hliniku je wolframova elektroda ostra ako keby isla v DC rezime.
otazkou je, ze ci je to naozaj DC a ci sa len pri tak kratkom case jednoducho nestihne kalota na elektrode vytvorit............
az skoncia sialenstva toho magora a dostanem sa k masine tak to skusim
spot pouzivam na nerez - tam je to tutovka, skusal som aj na hlinik - ale len v AC rezime > moc sa mi to nepacilo
nebolo to ok, nie vzdy sa to zlialo, trebalo sa s tym viac pohrat
DC na hlinik ma vtedy nenapadlo pouzit
Editoval rcp (24-10-2020 16:12:15)