SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
mozno zacal citat svarforum....
neviem ci je to plyn co mu zopne alebo zasici ta reakcia ale mne pride ako keby mal zapnuty plyn cize skoda argonu.
Uplne postaci auto-nabijacka alebo aj 9V alebo mozno nejaky
adapter a troska kyseliny (fosforecna odhrzdovac) alebo (citronova bezne v potravinach sa da kupit)
a nejaky stetec to je ten najtazsie zohnatelny pripravok
cim vyssi prud tym to ide rychlejsie kto to chce vyskusat kludne aj taka cistiaca utierka (spontex) na nizsom prude
nebude to robit tolko tepla a zopar cisteni to vydrzi.. bacha na polaritu a vypary nedychat..
potom este zneutralizovat alebo aspon oplachnut..
pozriet sem este https://cougartron.com/weld-cleaning/
rcp vy co pouzivate na profi cistenie ?
Editoval ihlan (21-06-2020 13:39:03)
rcp napsal(a):
mozno zacal citat svarforum....
Myslíš, že Manfred začal číst ssvarforum?
A kdepak má ten lídlovskej zázrak? https://www.youtube.com/watch?v=Xe0bcjU7Kn4
ihlan napsal(a):
rcp vy co pouzivate na profi cistenie ?
Mame morirnu s cca 10 stalymi pracovnikmi - toto ide mimo mna (vyroba), takze ake zmesi presne pouzivaju neviem - tusim sa spominala fosforecna a dusicna
Male veci a riesia ponorom - nadrze su tusim 2x6x2m (s*d*h) - bez zaruky
Vacsie veci postrekom
pafik1605 napsal(a):
Myslíš, že Manfred začal číst ssvarforum?
A kdepak má ten lídlovskej zázrak?
Manfred je clenom lsns, ked cita ssvarforum?
Editoval rcp (21-06-2020 17:26:28)
ajaj, jsem se uklepl a teď mě zavřou
RCP Tak co chlapi pořešili jste to nějak? Já jsem na nějakou dobu vařil na bazenech v Diamantu ve valmezu a tam byla mašina od Alfinu CLINOX SURFACE PLUS prý udajně za 190 tisíc Kč nadstavitelná ac dc ale čistilo se na 18V a AC na tom to čistilo nejlépe .Pasivace INIX FIT ale pro aktívni složku bych se tam musel ještě protáhnout. Houbička na plochy a štěteček na rohy,detajly. Všechno poledové svary ,brusku jsme měli zakázanou. Němcum se prý nelíbí.
Ale opravdu by mě zajímalo jestli by to šlapalo jen přez obyč trafo? Ještě jsem viděl že tam připl žárovku do série, asi proti zkratu. Jednoduché řešení. Kdysi dávno tam výrobce repro Akustca z Valmezu dávál žarovku před víškový repro. Při vysokém výkonu ho to hlídalo a také jak to svítilo tak jsi viděl že to má dost. Nevím přesně jak to bylo zapojeno.
To víš, že by to šlapalo. Ta žárovka je tam pro to, aby se z trafa stal "měkčí" zdroj proudu, protože odpor mezi štětcem a svařencem je proměnlivý.
Asi si to zkusím udělat jen kde sehnat štěteček? Asi čína ,má někdo zajímavý odkaz?
Famater a je ta žávka do serie, že jo? Nejsem si jistý ale paralerně by neměla význam.
https://www.youtube.com/watch?v=GoiNp0dPdxM
Podíval jsem se na to video. On zapojuje žárovku do serie s primárem trafa. Žárovku má 150W. Trafo ne sekundáru 12V. Trafo 150VA. Protože přes kyselinu jde trafo prakticky do zkratu a žárovka omezuje prim. proud.
Profi čističky mají regulaci proudu. A jsou jistě na bázi spínaných zdrojů.
Použití střídavého proudu je méně razantní. Funguje to s kyselinou fosforečnou min. 30%. Nevím co používá na neutralizaci. Co by bylo vhodné použít by nejspíš mohl napsat Radim.
https://www.alfain.eu/z17170-sada-inox- … ozprasovac
Tim se to dělalo na těch bazénech,jsem si ale nevyfotil kyselinu
už jsem to našel tak to je ono to je ta kyselina
https://www.alfain.eu/z27805-bomar-brill-1l
Famater ale mám pocit že kdybych ty žárovky dal na sekundar a dal tam třeba tři kusy halogenu na 24Volt paralerně a to cele pak do série se štětcem také by to mohlo šlapat. No a přidáním žárovky vlastně přidáš výkon na štětec
pat napsal(a):
Asi si to zkusím udělat jen kde sehnat štěteček? Asi čína ,má někdo zajímavý odkaz?
Se štětečkem si nedělej hlavu. Štětiny musí být nevodivý, vydržet kyselinu a teplo. Klidně vem nějaký štetec a vem z něj štětiny, nebo z koštěte. Pokud budou umělohmotný, je šance že kyselinu vydrží a nějaké teplo také. V každém případě to na experimenty a vyčištění slušné plochy vydrží. Osobně bych se nebál použít nějaký levný štětec, na plechový držák štětin bych přivedl napětí a už bych experimentoval. Jediné čeho bych se bál, aby plech nekontaminoval kyselinu a ta pak nerez. Tak možná splácnout kolem štětin kus nerezu.
Pokud nemáš trafo na 12V až 24V, tak by šla použít autobaterie, jen je potřeba správně vybrat poly - experimentem. Tam bych dal ke štětci seriově autožárovku, jako omezovač proudu, na hořící kabely při zkratu není veselej pohled.
Výše uvedená kyselina fosforečná je součástí většiny odrezovačů, před velkým sháněním bych šáhnul do skřínky a zkusil to s odrezovačem. Jen bych to dělal na otevřeném prostranství kvůli výparům a v brejlích nebo raději se štítem. Kdyby to prsklo, tak at nepřijdeš o oči. Též doporučuji rukavice a pracovní oděv.
Ještě jsem mrknul do Bezpečnostního listu (sláva bohu že u chemikálií musí obchodník uvádět bezpečnostní listy a tak se ví z čeho to je namíchaný) k BRILL BOMAR, a tam je jasně uvedená kyselina fosforečná, Také je uvedeno jak umí škodit. Tak opatrně.
Děj pak vědět jak to dopadlo.
Editoval Charon (26-09-2020 12:54:54)
Jo, zkusit to můžeš, mělo by to jít také.
Musím ale někde sehnat ten štětec,sice na zkoušku by stačilo kousek hadry
Charon jsem to přehlédl jak jsi psal ale nic shanět nemusím jen si zajdu za klukama a po dvou deckách mi odlijou. Já řeším jen ten zdroj. Ten Alfím musel být připojený i na vzduch. No je síla kolik za to chtějí když stačí trafo s žárovkou.
To jak jsem psal kyselina 30%, tek to je minimální koncentrace. Coca Cola na to nestačí.
Za prvé pokud to chcete používat trochu profesionálně, tak přestaňte s všelijakými žárovkami a pořiďte si zdroj proudu. Odhadem o maximálním napětí do 24 voltů a s regulací proudu od 100 milimapér do takových 2 - 5 ampér. Pro elektrolýzu, kterou se čistí ty okuje to pak funguje tak, že asi 0,7 . 1 Volt se spotřebuje na vlastní elektrolýzu a zbytek toho napětí se použije na protlačení potřebného proudu skrz roztok na štětci nebo houbičce s tekutinou. To potom, proud krát napětí určuje ztrátový výkon, který se může v tom štětci dlouhodobě vytvářet, aby se to nepřehřálo, nezačlo vařit nebo nerozpadlo. Proto ten zdroj proudu s plynulou regulací, je třeba nadstavit takový proud, aby s konkrétním štětcem nebo houbičkou a konkrétním roztokem šlo dlouhodobě dělat.
24Volt při 5 ampérech je maximální ztrátový výkon 120 watt, na takový ztrátový výkon by měl stačit jeden obyčejný levný větší bipolární tranzistor přišroubovaný na pořádný chladič, takže nic drahého. Zdroj přirozeně musí být nějak dost uzavřený nebo chráněný proti chemikáliím, protože takové roztoky dostané dovnitř elektroniky působí dost destruktivně.
Za druhé není třeba používat žádnou kyselinu. Kyselina vzniká na anodě z aniontu použité soli, to znamená pokud je čištěná plocha zapojena na plusu a štětec na minusu. všechna potřebná kyselina může vzniknout elektrolýzou. Pokud se kyselina už použije, třeba ta fosforečná, funguje elektrický proud a elektrolýza zřejmě jen jako iniciace - urychlení leptání, vlastní leptání potom dělá ta kyselina mimo elektrolýzu.
Teoreticky tedy není třeba použít kyselinu, stačí téměř jakoukoliv sůl, třeba i chlorid sodný, octany (ocet) nebo kyselinu citrónovou potravinářskou atd. všechno toto by mělo vrstvu oxidů na svaru leptat. Otázka je za prvé jak kvalitní to bude po odleptání vytvářet povrch a za druhé jaký bude mít ten povrch odolnost proti korozi. Potom jaký má měrný odpor použitý roztok, čím vyšší měrný odpor, tím se bude štětec nebo houbička víc zahřívat. Taky, protože veškerá leptací kapacita je odvozena z průchodu proudu , bude leptání bez kyseliny pomalejší a bude přímo záviset na velikosti nadstaveného proudu.
Já bych, pokud bych se tím zabýval, vyzkoušel na odmořování nejdřív sírany, třeba síran hořečnatý nebo amonný, protože se dají koupit ve větším množství a poměrně levně jako hořká sůl nebo hnojivo. případně dusičnany, sodný, draselný nebo amonný. Odmořený povrch, pokud by byl dostatečně kvalitní, bych potom domořil a pasivoval buď tou kyselinou fosforečnou nebo přímo odrezovačem. A případně nakonec ustálil slabými alkáliemi, třeba 3% roztokem čpavku.
Chlorid sodný, kuchyňská sůl podle mne na elektrolýzu není vhodný, protože by podporoval korozi toho svaru.
Já bych nevymýšlel vymyšlené, odzkoušené a profesionálně vyráběné (tím nemyslím žárovku). Čistící roztok se používá skutečně kyselina fosforečná. Složení neutralizačního a pasivačního roztoku není známé, jen že pH je 10. Tedy alkalické. Jde to ale i bez toho, jen pořádně opláchnout.
Používají se proudy od jednotek A až desítek A.
Určitě zustanu u těch chemikálii co jsem tady psal od Alfinu. Osobně ji mám vyzkoušenou na bazénech . Abych si na moje hokusy pokusy pořizoval mašinu je přepich ani nevím jestli ji využiji tak že za mně dám trafo s žárovkou jako ten maník na youtube. Tomu to šlo dobře. Na těch bazenech byla ta CLINOX SURFACE PLUS a také to zase tak super nebylo
mi pride, ze nikto si nedal tu namahu precitat si to od zaciatku, a opat sa riesia veci, ktore sa riesili pred par rokmi
http://www.bio-chem.cz/download/Ostatni/surfox.pdf
regulace výstupního napetí od 10 do 30V
prepínace výstupu: AC pro cištení a znackování, DC pro leštení
http://www.surfox.com/product/surfox-5/
Electrochemical etching DC mode: 6A
Electrochemical cleaning AC Mode with tungsten insert (provided as standard equipment): Low(6A), Medium(9A), High(12A)
Electrochemical marking AC mode: 6A /tmave znacenie/
Electrochemical cleaning AC mode and polishing DC mode with optional carbone fiber brush: 12A
Electrochemical cleaning AC mode and polishing DC mode with optional large graphite tip and pad: 15A
Electrochemical polishing DC mode with tungsten insert (provided as standard equipment): 12A
etching = svetle znacenie - vyleptanie
marking = tmave znacenie
cleaning = cistenie
polishing = lestenie
stetec samozrejme ma byt vodivy - uz vtedy padali navrhy robit to z uhlikoveho rovingu
https://www.youtube.com/watch?time_cont … upXw5Yy1Go
taktiez zlozenie kvapalin sa riesilo
edit: pozeram, ze odkazy uz tak nejak nefunguju....
Editoval rcp (26-09-2020 19:32:20)