SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
chtěl bych se na Vás obrátit s jedním urgentním dotazem. Firma mi na stavbě svařila jekl na desku a ten svár se mi moc nezdá. Jedná se o sloupek v přízemí, který bude mít z každé strany dvoumetrové okno. Je to takto v pořádku nebo je to mám nechat udělat znovu?
Omlouvám se za laický dotaz, ale příští týden se má pokračovat ve stavbě a já nevím, kde jinde bych se zeptal.
Díky moc!
Editoval zdenek55 (13-09-2020 11:34:58)
Tak není to na jedničku, ale podle mě svár dobrý. Určitě svařováno elektrodou a tam je to trošku složitější.
Opticky je svar naprosto v pořádku, teď ale je otázka jestli ten svářeč se neurazí co zde uvidí nedůvěru ve svou práci a neodejde od díla před dokončením, já bych to totiž udělal
Editoval Kramlik (13-09-2020 12:55:43)
Varoku a jsi si opravdu jistý s tou elektrodou?
Pátej obrázek: na tý platně je svar podstatně menší, ale držet to asi bude. Respektive mu to nejspíš hodně stékalo, možná to ani není svár, ale jen steklý kov. Jadernou elektrárnou by to neprošlo
Editoval pafik1605 (13-09-2020 13:27:46)
No firma to zrejme na stavbe zvarala vonku s magom (ceocka) ... podotykam ze to vyzera na jednofazovy stroj typu ideal... mam pripomienku ze neocistili zvarane plochy od okuji, a snad nefukal vietor... drzat to samozrejme bude, ale... kedze ten jokel ma 8 mm stenu tak to mohli zvarat elektrodou, minimalne EB 121 3,15mm. Tam by bol zaruceny prievar a nebolo by treba riesit okuje a vietor vonku .. bolo by zaujimave si pozriet vykresovu dokumentaciu od statika, aky zvar je tam predpisany.
Varok - to zelezo nevidelo elektrodu ani z dialky a z rychlika...
Editoval vyrobca (13-09-2020 13:50:05)
Neviem ale ten zvar tam je len nato aby sa to neposunulo do strany, tehly mas ako zvarane? Inak hore na tych ickach to je ako privarene?
Inak na tom venci dufam ze nejake, draty pribudnu, lebo bidim tam len nabodovany strmienok? To je tiez napapad.
Editoval Atlan (13-09-2020 14:27:19)
Díky za komentáře, uklidnili jste mě. Svařované to prý bylo na dílně a na stavbě se to montovalo. Svislý jekl (tloušťka 8 mm) je do vodováhy správně, ale spodní železná deska je navařena našikmo (cca 3 mm na 30 cm šířky.) s venkovním okrajem níže než vnitřním (buď šikmo uříznuto nebo navařeno). Svár se podle mě bude skutečně starat hlavně o to, aby ten jekl "neuhnul" do boku.
Stavební firmě jsem musel reklamovat už nějaké statické věci v základech a tak jsem teď raději opatrný...
Vyrobca: Tohle je svařované metodou MAG jo? Tak to mě pak po..r. Měl jsem za to že je to MMA podle vzhledu sváru, ale hádat se nechci. Tak v tom případě nevím.
zdenek55 napsal(a):
... ale spodní železná deska je navařena našikmo (cca 3 mm na 30 cm šířky.) s venkovním okrajem níže než vnitřním (buď šikmo uříznuto nebo navařeno)...
Tipnul bych si, že bude prohnutá v místě sváru. Na funkčnost této konstrukce to nemá žáden nežádoucí vliv, stejně asi bude z poloviny zalitá v betonu (tzn.něčím natřít, kvůli zpomalení koroze zvenčí).
Pokud je deska rovná a kolmá k jeklu a jeví se (zřejmě podle vodováhy) zešikma, bude to nerovností podkladní plochy (beton + bitumenový pás).
Editoval davor (13-09-2020 18:23:44)
Varoku o tom není pochyb že to není elektroda. Právě proto jsem Ti psal jestli jsi si jisty.
Zdeněk 55.... víš o co bych se více staral? O rozložení síly na ten roh at se neurve. Asi tam bude dost velký tlak. a jesli je to schátralý beton a nebo méně kvalitní. Tam hledej problém jinak svary jsou v pohodě jak tady někdo psal jsou jen proti smyku.
Však jsem psal že se s níkým hádat nebudu. Na elektrodu bych takový svár i bral vzhledově, ale jestli to svařovali MAGem, tak čím proboha? Nějakým Einhelem nebo čím?
Varku a co když je to zrovna ten Ideál Jedno vím jistě že to nebude ani Fronius a ani Migatronic a nebo možná ale v tom případě pán není zámečnik ale malíř obrazu
Tak to s vámi plně souhlasím. Nemusí to být ani Froník ani Migatronic, ale svářečka která to opravdu dá. Jestli to někdo lepí svářečkou která dá sotva 150A, právě vzhledově mi to připadalo spíše jako MMA.
Svary vypadají opravdu jako svařované MAGem, ale u té druhé fotografie má Varok asi pravdu s tou elektrodou. Je tam zřetelně vidět neoklepaná část struzky po elektrodě. Jole.
Jole... to není struska ale vypadl mu bordel z hubice.