SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Jaký nastavit průtok plynu pro svařování hliníku MIGem? Na ocel se nastavuje 10x průměr drátu, na hliník kolik? Nikde jsem to nenašel. A ještě tlumivka; je lepší nastavit tvrdej oblouk, nebo měkej? Nějak už se v tom experimentování ztrácím
Mne stacilo 5 L /minutu... moze byt aj viac, ale je to niekedy zbytocne. Dofuk 0s. Zvaral som 0,8 AlMg5, teraz mam 1,0 mm AlMg5 a pohybujem sa stale okolo tohto prietoku. Na odbockovej formike som tlmivku neriesil..
Opravdu tak málo? S TIGem pouštím tak 6-7 litrů, a to v tom tigovém hořáku s čočkou je argon "srovnanej" mnohem líp. O chlazení špičky nemluvě. Dofuk mám 0,5s. Rozdíl v tlumivce mezi -5, 0 a +5 jsem neviděl.
Vsak si nastav 10 l/min a uberaj pokial sa da.. mozno budes prekvapeny. Samozrejme prietok zavisi od velkosti hubice.. ja mam v horaku taku tu klasiku na pruzinku s priemerom 12 mm.
Průtok si nastavuju kuličkovým průtokoměrem na hubici, to je skutečná hodnota.
Zkusím to stáhnout; jak píšeš, až to stáhnu na nulu, budu prekvapeny...
Tak jsem to dneska trochu testoval, při průtoku 6 litrů to vaří, ale celý okolí sváru je očouzený. Postupným zvětšováním jsem se dostal na 10 litrů, kde už to bylo OK, respektive byl očouzenej jenom začátek sváru, ale ten mi to dělá celkem standardně. Předfuk 0,2 s, více není rozdíl.
Dobrý deň.
Mám otázku,možno na vyrobca.Uvažujem na skúšku kúpiť Zvárací drôt HELVI ALSi5 4043 - Ø 0,8mm - 0,5kg cievka.
Bude stačiť plyn Ar 4,6 na zváranie hliníka,alebo musí byť čistejší.Potrebujem si poheftovať nenosnú konštrukciu z hliníkových profilov.Na vzhľade zvarov Mi nezáleží.
Ďakujem za odpoveď.
Editoval hrmil (11-08-2020 07:44:20)
hrmil napsal(a):
Dobrý deň.
Mám otázku,možno na vyrobca.Uvažujem na skúšku kúpiť Zvárací drôt HELVI ALSi5 4043 - Ø 0,8mm - 0,5kg cievka.
Bude stačiť plyn Ar 4,6 na zváranie hliníka,alebo musí byť čistejší.Potrebujem si poheftovať nenosnú konštrukciu z hliníkových profilov.Na vzhľade zvarov Mi nezáleží.
Ďakujem za odpoveď.
Pokud deklarovaná čistota Ar bude opravdu 4,6 tak by to na běžné MIG i TIG svařování aluminia mělo stačit. Samozřejmě čím čistší, tím lépe. My jsme tedy ve firmě používali Ar čistoty 5,0. ze zásobníku zkapalněného Ar.
Frank,ďakujem za odpoveď.Mám doma Ar4,6,tak to vyskúšam.Kôli niekolkým bodom sa Mi neoplatí kupovať Ar5,0.
No na skusku si nekupuj kremikovy drot ale horcikovy.. AlMg5 ... ten AlSi je ako mokry spagat.. velmi zle sa s nim robi. Pokial zacinas so zvaranim hlinika Migom tak jednoznacne AlMg5. Najidealnejsie v priemere 1mm..
A ten Argon 4,6 bude bohate stacit.
Editoval vyrobca (11-08-2020 22:12:51)
Argon 4,6 OK.
Drát 4043 je měkej, ale zase se používá univerzálně, zvlášť když nevíš, co svařuješ. Sváry maj menší náchylnost k praskání. Drát 0,8mm na 0,5 kg cívce, to je šidítko pro majitele Parkside z Lídlu. Když se podíváš pořádně na ten jejich test svařování hliníku, tak zjistíš, že používaj zásadně 5356 (AlMg), protože ten jejich podavač by to s drátem 4043 nedal. Ani s tím pidihořákem.
Já jsem teď svařoval drátem 4043 1mm s čtyřmetrovým hořákem a s čtyřkladkou, ale chvíli mi trvalo, než jsem vyladil podavač, aby to podávalo a nemuchlalo drát. Takže jsetli chceš zkoušet a ne nadávat, tak vezmi tu 5356, jak radí vyrobca.
Editoval pafik1605 (11-08-2020 19:26:02)
Ďakujem za rady .Uvidím ako to dopadne.Ešte nemám drôt kúpený,takže uvidím,ako to dopadne.
Len pre zaujímavosť : profi zváračky majú 2 podávače.
Jeden na zváračke a druhy v rukoväti .
Potom tam kľudne ide strčiť aj 1450 a nehužve sa nič .
Tady si asi hořák za čtyřicet tisíc nikdo kupovat nebude.
https://www.youtube.com/watch?v=v02zyMP … e=emb_logo
Dneska jsem byl pro plyn ve firmě Vebo ve F M a mají 4,8 50 litru za 2000--- 2420 s Daní
Pravdu díš. Tady je většina lidí, pro který je drahá i kompletní svářečka za dvacet
Ale je to hezký, ten hořák.
Tady stojí za zmínku ,jak mají řešený odvod tepla. (chlazení) hořáku. To jak jsem tady psal že jsem kupoval MTG320i ke svému TS 2200 dávali k ni levný ale dle mého slabý hořák. Teď nemám problém. Asi jsem moc opatrný ale u MW2200 jsem si také připlatil za TTG 2600 A místo 2200.
Taky horák máme v práci.
Akurát to nemá na vrchu display a tlačítka , ale len potenciometer a 3 LED diody .
Asi lacnejšia verzia .
Tie staršie zváračky mali oveľa odolnejši horák .
Na tych nových sa odlamujú potenciometre .
Stačí s tým niekde klepnúť a je po potenciometri ...
Stránky: 1