SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zvaral som konštrukciu striešky a mám tam takéto zvary. Pýtam sa to preto lebo kolega mi hovoril že ťa čiarka v strede ja vada zvaru.
Poprosil by som váš názor na ten zvar.
url=http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.php?image=./uploads/728_img_20200822_121013.jpg]
[/url]
Editoval halo (27-08-2020 13:09:18)
Moc tam toho nevidim, není to trhlina? Vybrousit a znovu zavařit.
Je to dost blbě vidět, ale spíš bych řekl, že to budou neslité dva sváry, jeden na vertikálním a druhej na horizontálním kusu materiálu. Prasklina nebývá takhle zaoblená, to je obvykle jen vlasová stopa. Jestli ti to přeskakuje mezi nima (ale jinak je ten svár docela slušnej).
Přesně to si myslím i já, na slitý jednotný svar to vypadá jen na začátku a kousek na konci.
Halo - svařovat přímo konstrukci bez vyzkoušení, co vlastní ruka a hlava skutečně umí, je docela riziko. Zvlášť pokud se pod tím budou pohybovat lidé.
Těch chyb je na tvých svárech celá řada. Ta největší byla hned na začátku - příliš vysoké napětí na oblouku. To má pak snahu propalovat a svářeč bez zkušenosti to řeší různým kýváním do stran, natahováním oblouku, nedržením stálé postupové rychlosti.
Na drát 1 mm je únosné maximum 23 V. Při udržování výletu drátu z průvlaku (ne z hubice!) 10 mm bude oblouk lekce šustit a bez jakéhokoliv mávání hubicí vznikne pevný a vzhledově přijatelný svár bez kuliček po stranách. Jen se musí správně nastavit rychlost drátu. Nejlepším indikátorem správného nastavení svářečky jsou vlastní uši. Je totiž ještě nutné si uvědomit, že všelijaká ukazovátka na svářečce jsou také jen indikátory.
Zkušený svářeč by asi byl schopen svařovat i ve sprchovém režimu (nad 27 V), ale to se musí umět.
Umět a také to nejde v CO 2. Těch faktoru tam je více.
Skúšal som to dnes poobede s tymy istými parametrami a urobil som niekoľko rezov skrz materiál výsledok môžete vydrieť na obr. V miestach kde sa vyskytuje tá čiarka vznikajú studené spoje aj keď, nebolo to všade.
Neviem čo mám stým robiť, keď si zoberiem obvod zvaru na jednom jokly je 32cm ,či by to nemohlo aj stymi vadami tak ostať? Mám na myslí to že keby bolo aspoň 10% zvaru ok tak to je dostačujúce.
Editoval halo (27-08-2020 20:46:09)
Aký je postup pri oprave takýchto závad zvarov?
Je to nějaký moc pórovitý, máš tam dost plynu? neděláš v průvanu? Dřív se mi to občas stávalo kvůli mastnotě, ale to bylo vidět i na povrchu svaru.
Mě to připadá jako psal p. Jirkati, že je to moc přebuřené na napětí a moc málo drátu. V jaké pozici jste to svařoval?
No vida, obrázky z příspěvku č. 35 plně potvrdily můj příspěvek #33 .
Halo, pokud máš možnost nech si od někoho, kdo to umí, ukázat jak se takové věci svařují. A pak mu ukaž, jak to děláš ty. Určitě ti vysvětlí kde tropíš neplechu. Učit se systémem pokus - omyl - další pokus je nesmysl.
Ja potrebujem vedieť či to v sobotu môžem zavesiť na dom alebo to treba prerobiť. Ak je to potrebné prerobiť tak akým spôsobom. Potrebujem riešenie.
Však psali, odbrousit flexou a znovu zavařit. Já bych to neriskoval. Vždyť je to v nejlepším o úraz.
Celý zvar musí ísť preč?
Svar vybrousit tak, až nikde nebudou vidět ty póry. Takže skoro celý...
halo napsal(a):
...Mám na myslí to že keby bolo aspoň 10% zvaru ok tak to je dostačujúce.
Možná nemám pravdu, ale s těmi 10% bych si tak jistý nebyl. Podle způsobu uchycení stříšky budou některé svary namáhány značně, konstrukce je podle obrázku a popisu sama o sobě dost těžká, navích předpokládám zatížení sněhem. Alespoň já osobně bych si toto použít netroufnul, nicméně je to každého osobní volba.
halo napsal(a):
Celý zvar musí ísť preč?
A ked ho uz odbrusis, tak to pre boha zase nezvaraj vonku CO2 strojom, ale pozvaraj to elektrodou.. najlepsie bazickou.. bude to trvat trochu dlhsie, ale budes mat istotu ze tie zvary budu ok. Samozrejme oklepat strusku a skontrolovat vizualne zvar.
Tak som to opravil aspoň dúfam. Vybrusil som to a zohnal som chlapíka
ktorý mi ukázal ako nato. Počas brúsenia som natrafil na póry len u niekoľkých zvaroch taktiež na niekoľkých zvaroch boli prasklinky. Čo sa týka nastavenia zváračky tak chlapík ubral napätie, rýchlosť podávania drôtu a znížil prietok plynu. Zvaral som to na padáka zhora smerom dole z rozkyvom.
Tu je pár obrázkov nových zvarov.
Všetkým čo sa zapojili do diskusie veľmi pekne ďakujem.
Editoval halo (28-08-2020 15:56:25)
Na padáka? Tedy pozice PG. U takovéto konstrukce by jste na svařování na padáka měl raději zapomenout. Ale vaše volba.
Ja som tiež namietal, ale chlapík čo bol umna povedal, že to bude OK.
Vraj sa tak zvara bezne.
Tak chlapík, který prohlásil, že se tak v PG svařuje běžně, evidentně kecal a není to moc dobrý svářeč. A co pořád máš s tím rozkyvem? Rozkyv se používá při nutnosti udělat v jedné vrstvě svár větší než a=4. Ale ani to se nedělá v PG. Pevnostní sváry se zásadně dělají v PF nebo v PB, protože je vidět, co se v lázni děje. V PG není vidět nic!
halo napsal(a):
Ja som tiež namietal, ale chlapík čo bol umna povedal, že to bude OK.
Vraj sa tak zvara bezne.
Ano, někdo kdo neumí svařovat. Už v základním kurzu se učí, že pozice PG je jen na tenké plechy a nenosné díly. A tímhle nejde ani svařovat na vyšší napětí, protože lázen potom tzv. teče.