SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj svářeči,
budu teď vyrábět pěkný kus zábradlí z PLO 50x5 a potřeboval bych poradit se správnou variantou provedení svárů (nebo by mě spíš zajímalo, jak se to dělá běžně v praxi).
Na obrázku jsou znázorněné dvě varianty provedení, v podstatě mi jde o to, jestli bych správně měl ty plocháče naúkosovat podle úhlu dosedací plochy (varianta 2), nebo jestli je mohu nechat nastříhané tak jak budou (varianta 1).
Díky za rady.
Odkaz na obrázek:
perfektní výkres, každému je určitě jasné co tvoříš - jistě dostaneš spoustu cenných rad - kterou z variant použít
Bouraci, verim ze pokud si to otocis o devadesat stupnu proti smeru hodinovych rucicek, pochopis to.
Ja nejsem zkuseny svarec, ale sel bych jasne do varianty 1.
Urcite se ozvou ti kteri vedi.
Editoval peta62 (06-08-2020 23:14:11)
To bude jen výplň do zábradlí nebo hotové zábradlí?
Já bych každý druhý svislý sloupek otočil o 90st.
Editoval davor (07-08-2020 03:52:08)
davor napsal(a):
Tuhosti to urcite pomuze, ale nebude to hnusne na pohled ?
Editoval peta62 (07-08-2020 05:15:51)
davor napsal(a):
Je to jen výplň, o otáčení těch plocháčů vůbec neuvažuji, držím se projektu... Jde mi jen o to provedení těch svárů. Přijde mi jednodušší varianta 1, ale nevím, zda je to technologicky správně (ačkoli tipuju, že je to jedno).
peta62 napsal(a):
pochopis to..
díky peto 62 za nakopnutí takže bokorys...
pokud se použije jako madlo též plocháč 50/5 - vznikne pěkná horská dráha...
Já myslím, že u zábradlí je to fuk, ale použil bych variantu 1, protože je to míň práce. Pokud to dobře provaříš, tak by pravděpodobně stačil svár jen z jedné strany; té, co je tam klínová mezera. Provařilo by se to i na druhou stranu.
bourač napsal(a):
...vznikne pěkná horská dráha...
Telefonat domov: "zena, prihrievaj "rizek", za chvilu som z tyzdnovky doma" nadobuda celkom novy rozmer!
Editoval rcp (07-08-2020 22:44:41)
Pokud tu tuhost neresi ukotveni, tak bych se te horske drahy trochu obaval take. Preci jen kdyz se nekdo poradne opre ...
ja to režem našikmo takže za mna 2 ale z tej špicatej strany to podbrusim aby sa to prevarilo viac.. ale vzhladom na hrubku by som to neriešil, ja to robim z stvorhrannej tyče 12mm a to je rozdiel..
pri variante 1 by som to zvaril iba lavym hornym a pravým dolnym zvarom, nepotrebuješ 4..
Editoval AndyS (07-08-2020 14:21:09)
Myslím si, že Bourač tou horskou dráhou myslel, jak to bude hrbatý.
Jestli je to pásovina, tak určitě styl 2, u 1 tam bude vyvařováním tolik tepla, že to bude opravdu horská dráha. I ta 2 už vypadá podle mne dost předimenzovaně, když to je jen výplň
Nebo jsou na tom nákresu pásoviny myšleny příčně, ne podélně? Pak by šlo vařit podle 1
Editoval jees (07-08-2020 13:21:29)
Famater napsal(a):
hore sa to schová pod madlo, dole to bude zvlnene..
Nevím jestli jsem nákres dobře pochopil, ale taky bych volil variantu 1. To máme dokonce v baráku jako zábradlí mezi jednotlivými patry, ale plocháče užší, odhadem 25-30x5mm. A co tu výplň uříznout kratší odhadem o 3mm a na každou stranu dát mezeru asi 1,5mm? To potom bude držet mnohem více.
Ja tam vidim 2 "koty" - 5mm
snad aj preskoleny kuchar by mal pochopit, ako bude ten plochac 50x5mm otoceny.
Editoval rcp (07-08-2020 13:37:05)
Famater napsal(a):
nie je "rizek", ako rizek.... :
A co řízek, to je potom jiný level
Nevim kolik toho bude celkem a jestli uz mas material nakoupeny a nadeleny. Slo by to treba udelat i z kulatych prutu, ktere prostrcis horni a dolni listou do predvrtanych der a zavarit jen z horni strany, pak zabrousit. Krome vrtani by to bylo jednodussi na svareni a vypadalo lepe. Mozna nevyhoda pokud je to pro venkovni pouziti tak voda bude zatekat do sterbiny, musis se pekne natrit.
rcp napsal(a):
snad aj preskoleny kuchar by mal pochopit, ako bude ten plochac 50x5mm otoceny.
A každý přeškolený kuchař by to nakreslil trošku srozumitelně a né jako děcko ve školce.
varok napsal(a):
rcp napsal(a):
snad aj preskoleny kuchar by mal pochopit, ako bude ten plochac 50x5mm otoceny.A každý přeškolený kuchař by to nakreslil trošku srozumitelně a né jako děcko ve školce.
Jako ze mu chybeji uhly a roztece ?
Ne, je to nakreslené....
Taky jednoduše, ale myslím si více srozumitelně
Editoval varok (07-08-2020 22:06:04)
varok napsal(a):
A co tu výplň uříznout kratší odhadem o 3mm
celkem dobrá myšlenka, držet to bude tak i tak ale s mezerou (přesně vyskoušenou) to neudělá horskou dráhu ale pěknou rovnou skluzavku.
Co tady melete o řízkách? Schází vám Evita?
varok> prepac, ale dnes si si to u mna hodne pokazil!
ked niekto z fleku pozrie na tie tvoje nakresy, tak pride akurat na to, ze to prve je prechod pre chodcov a to druhe, ze moze obiehat
ja tam teda zabradlie nevidim!
varok takto:
bourac>nie je vylucene, ze aj evita zohrieva "rizek" na zabradli.........
Editoval rcp (07-08-2020 22:59:25)