SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, chtěl bych požádat o radu. Nevím si rady se seštelováním svářečky Migatronic 183 automig. Je to asi ten úplně nejjednodušší stroj od téhle značky, má jen štelování posuvu a proudu, je to jednokladka, používám plyn argon+co2 18%. Svářečka mám z druhé ruky, vypadá jako nová. Při koupi jsem ji zkoušel a šla krásně, čistý zvuk, bez praskání, pěkně sladěný poměr drátu s proudem. Doma už se mi nepodařilo mi ji tak nastavit, neudělá pěkný svar, poprskává neprováří. Prodejce si ale nechal hořák se kterým jsem to u něho zkoušel. Já si vzal původní se kterým to prý právě prská. Koupil jsem si nový, značka mě neznámá tak nevím jestli v něj vkládat důvěru a hledat problém ještě někde jinde, pač svařování se nezlepšilo ani s tím novým. Pán co mi to prodával měl hořák Binzel ale prý jeden z nejlevnějších. Ještě co jsem udělal, vyměnil jsem pětikolíkovou zástrčka za čtyřkolík. Drát mám 0,8 kterým vařil i původní majitel. Neměl by jste někdo nějakou radu prosím vás?
Nevím jaký hořák jste koupil, ale jestli to majiteli jelo pěkně s hořákem Binzel, proč jste takový nekoupil? Já nedávno koupil ten nejmenší MB 15 3m a stál něco přes 1000,- kč. U tak jednoduché mašiny to asi není důležité, ale co zkusit přehodit některé fáze? Svářečka má 4 žilový kabel?
Bylo to s tím hořákem unáhlený to vím a byl hned tady blízko v prodejně. S přehozením té fáze mě to taky napadlo ale nic se nezměnilo. Já vím těžko se to řeší takhle popisování a dopisování ale děkuju za reakci.
Máš zapojené všechny fáze?
Ještě mě napadlo. Tyhle mašinky mají buď na předním panelu nebo někde uvnitř potenciometrické trimry na doladění výletu drátu apod. Nešlo by si pohrát s tím? Vím že jsem to taky v jedné firmě řeßil, ale byl to jiný typ Migatronicu. Nezdá se to, ale taky to mà docela vliv. Když je nastaveno moc, tak jakoby nepravidelně kope drát při svařování a když je málo, tak to tzv. natahuje oblouk, protože to podává málo drátu a prská to moc kuliček.
Kabel od svářečky je čtyřžílovej, zelenožlutej, modrej, hnědá a černá. Mám v dílně ještě elektriku po startu bez modrýho. Takže při výměně zástrčky jsem spojil žlutozelený s modrým a zapojil má uzenění a ty fáze už je jedno myslím kam se strčej.
A co Tě vedlo k tomu, že jsi třífázovou svářečku (3x400V) zapojil na 2x230V?
Trocha základní teorie MIG/MAG: nikdy se nenastavuje svařovací proud, ale vždy jenom napětí. Svařovací proud se prakticky reguluje jen posuvem drátu - aby při navoleném napětí správně odhoříval.
A jen na doplnění - Migatronic 183 automig je třífázový stroj, takže musí být zapojený na všechny tři "fáze". Snad jste ho těmi nesmyslnými pokusy na dva fázové vodiče a "nulák" neponičil.
Láďa. D napsal(a):
Kabel od svářečky je čtyřžílovej, zelenožlutej, modrej, hnědá a černá. Mám v dílně ještě elektriku po startu bez modrýho. Takže při výměně zástrčky jsem spojil žlutozelený s modrým a zapojil má uzenění a ty fáze už je jedno myslím kam se strčej.
Aha, jsem myslel že je tam klasika 3x fáze třeba jak bývalo dva černé a jeden hnědý, nebo po novému černý, hnědý a šedý. Potom zvlášť PEN vodič žlutozelený. A je to modrá, není to nějaký blbý odstín šedé a má být zapojený na fázi?
No a nektere svarecky modry drat vubec nevyuzivaji (ovladani berou mezi fazema taky) a trojfazove trafo nulu nepotrebuje a zlutozelenej jen spojuje kovove casti cili na funkci nema vliv.
Jenom aby jste se někdy nedivil. Adamw140
Pisu nekdy to znamena u jednodussich stroju a i kdyby to tak nebylo a zapojim pouze 3 faze bez modre tak to jen nepobezi nic se nezkazi tak jako se muze stat pri zapojeni nuly misto faze - trijfazove magneticke pole trafo tezko vyrobi bez 3ti faze.
Jinak pozor na barvy vodicu nekdy je modra faze - zvlaste v motoru i kdyz to neni uplne spravne uz jsem to v prumyslovych motorech na vrata videl.
Aha, takže fáze modré barvy se používá? To jsem ještě neviděl. Vlastně jednou ano, ale u 1fázového zapojení měli naopak kabel, fáze modrá a nulák hnědý, zem byla normálně žlutozelená.
Podle návodu je to odbočkový stroj a napájecí napětí je 400V. Měl by být napájen 400V mezi fázemi. Potom by zapojení černé na fáze a modrý se zelenožlutým spojit v zástrčce bylo správné. Více by měl napovědět stítek na svářečce, nebo juknout dovnitř jak je to zapojené.
Voroku : světle modrá se na fáze nepoužívá, je vyhrazena pro "pracovní nulu".
Famater napsal(a):
Podle návodu je to odbočkový stroj a napájecí napětí je 400V. Měl by být napájen 400V mezi fázemi. Potom by zapojení černé na fáze a modrý se zelenožlutým spojit v zástrčce bylo správné. Více by měl napovědět stítek na svářečce, nebo juknout dovnitř jak je to zapojené.
Voroku : světle modrá se na fáze nepoužívá, je vyhrazena pro "pracovní nulu".
To je blbost. Za určitých podmínek může být světle modrá použita jako fázový pracovní vodič.
Automig 183 je normální 3 fázový el. stroj. Umožňuje provoz i na 230V, ale musí se provést vnitřní úpravy zapojení.
Famater: Začal s tím někdo jiný, ale u 1x230V jsem už viděl modrý jako fázi, nebo to možná jen mají v cizině naopak, tedy fázi na pravé straně, nevím.
Když jsem objevil problém uvedený v toto vlákně, našel jsem tuto svářečku u Schinkmanna a tam se psalo , že to je stroj 3x400V. V manuálu bylo napsáno ve specifikaci 400V nic o tom, jestli 1x400V , nebo 3x400V.a doporučení zkontrolovat na svorkovnici před připojením na síť. To vyvolalo nejistotu, proto jsem psal podmiňovacím způsobem. Dik za fotku štítku, ta to tedy vysvětluje. 3f odpovídají i uvedené proudy. Pak je ale ke svářečce připojený nesprávný kabel.
Docela by mě zajímalo, za jakých podmínek je možné v el. instalacích (ne vnitřní instalace strojů) použít světle modrou jako pracovní fázový vodič. Mám za to, že světle modrá a zelenožlutá jsou v instalacích vyhrazené barvy.
Vyhrazená barva je zeleno-žlutá. Nicméně v dnešní době, kdy je dostatek kabelů i šňůr s odpovídajícím barevným značením by byla modrá barva použitá na fázi trochu diletantstvím, už i z hledisek pozdějších oprav nebo údržby. Myslím tedy alespoň u nás, v ČR.
U normálních lidí ano, ale najdou se i vyjímky. Být tazatelem, tak koupím třeba 2-3m správného kabelu a přepojím. Tedy 3fázové vodiče a jeden žlutozelený. Takhle to smrdí průserem.
Zdeˇku to znamená, že by stačilo světle modrou přeznačit?
Ano, přeznačovat se dají všechny vodiče, mimo zeleno-žlutého. Nejlépe smršťovacími návlečkami na začátku a na konci.
Zdenek11 napsal(a):
Vyhrazená barva je zeleno-žlutá. Nicméně v dnešní době, kdy je dostatek kabelů i šňůr s odpovídajícím barevným značením by byla modrá barva použitá na fázi trochu diletantstvím, už i z hledisek pozdějších oprav nebo údržby. Myslím tedy alespoň u nás, v ČR.
varok napsal(a):
U normálních lidí ano, ale najdou se i vyjímky. Být tazatelem, tak koupím třeba 2-3m správného kabelu a přepojím. Tedy 3fázové vodiče a jeden žlutozelený. Takhle to smrdí průserem.
Famater napsal(a):
Zdeˇku to znamená, že by stačilo světle modrou přeznačit?
Ale pánové! Opět blbost! Diletanství to není, průserem to nesmrdí a přeznačovat to není potřeba.
Běžně používané zapojení:
Ten spodní obrázek je běžně používaný, ten horní by měl možná smysl u mašin které mají přepínání 1x230V a 3x400V. Já osobně jsem tohle ještě neviděl.
J.Bille, máš pravdu. Tady je vysvětlení příčin toho nepochopení:
"de lze říci, že bývalá ČSSR zřejmě byla jednou z mála zemí, která zásady barevného značení přijaté na mezinárodní úrovni téměř bezezbytku implementovala nejen do svých norem, ale i do praxe. To bylo zřejmé takřka ihned po „sametové revoluci„, když se k nám začaly dodávat stroje z „vyspělé“ ciziny. Najednou bylo znát, že modrá barva vlastně není barvou středního (podle staronové terminologie nulového) vodiče, ale že jde o barvu fázového vodiče. K tomu, aby toto značení mohlo být použito, využilo se nenápadné ustanovení, spíše výjimka, v evropské normě EN 60446 Základní a bezpečnostní zásady při obsluze strojních zařízení – Značení vodičů barvami nebo číslicemi (která je totožná s mezinárodní, tedy celosvětovou normou IEC 60446), totiž to, že pokud žíla vícežilového kabelu označená světle modrou barvou není použita jako neutrální nebo střední (nulový) vodič, může být tato žíla použita i pro jiné účely (ne však jako ochranný vodič!). Uvedené ustanovení je známo již od počátku sedmdesátých let dvacátého století. Nejprve bylo zavedeno v ČSN 34 0165, později v ČSN IEC 446, také v ČSN 33 0165 a nyní v ČSN EN 60446. Nikdy však u nás nebylo pochopeno tak jako u našich vyspělých přátel. Totiž: že pokud v kabelu s fázovými vodiči není zároveň veden střední (nulový) vodič, vždy se použije vodič s modrou barvou izolace jako jeden z fázových vodičů. Takže – jestliže šlo o strojní zařízení, stalo se pravidlem, že v něm byly fázové vodiče značeny barvami černá, hnědá, modrá. Bylo to možné proto, že ve strojních zařízeních se podle dříve platných přísnějších zásad střední (nulový) vodič nepoužíval. Nicméně i v této otázce se z našeho hlediska zablesklo na lepší časy."
V každém případě se dá dokoupit samolepka:
https://shop.elektrosms.cz/cs/samolepka … l000099467