SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Napíšu nenáviděný dotaz všech diskusí, ale snad mě nevyhodíte :-)
Našel jsem si českého výrobce a tuhle svářečku https://www.cznaradi.cz/gama-166-gumove … uka-3-roky
Chci svařovat (občas) dílensky domácí věci - panty, ocelové jekle nebo profily T, L, U. Například branka k prostoru pro popelnice a pod.
Jsem docela šikovný, naučím se leccos, věřím, že i tohle. Dovolte mi dotazy:
- je tato svářečka vhodná pro to, co jsem napsal?
- jaké typy elektrod jsou bezproblémové pro to, co jsem popsal?
- je něco, co bych si měl opravdu nastudovat? (mimo bezpečnost a ovládání)
- nemáte tip na nějakou jednoduchou učebnici svařování elektrodami?
Díky! :-)
Omlouvám se za pro některé debilní téma.
Svářečka takový základ myslím. Elektrody asi basické nejčastější, někdo má raději rutilové. Počítejte však, že materiál který jde podomácku svařit obalenou elektrodou je tak odhadem od 2mm nahoru. Dá se i tenší, ale to už chce dlouholetou praxi. Učebnici mám doma, vydavá myslím Zerros, nebo tak nějak. Taková oranžová knížka A5.
NikolasCZ napsal(a):
Napíšu nenáviděný dotaz všech diskusí, ale snad mě nevyhodíte :-)
Našel jsem si českého výrobce a tuhle svářečku https://www.cznaradi.cz/gama-166-gumove … uka-3-roky
Chci svařovat (občas) dílensky domácí věci - panty, ocelové jekle nebo profily T, L, U. Například branka k prostoru pro popelnice a pod.
Jsem docela šikovný, naučím se leccos, věřím, že i tohle. Dovolte mi dotazy:
- je tato svářečka vhodná pro to, co jsem napsal?
- jaké typy elektrod jsou bezproblémové pro to, co jsem popsal?
- je něco, co bych si měl opravdu nastudovat? (mimo bezpečnost a ovládání)
- nemáte tip na nějakou jednoduchou učebnici svařování elektrodami?
Díky! :-)
Omlouvám se za pro některé debilní téma.
Český výrobce vyrábí jen svářečky a ne kabely ... Kabeli v akci u prukupníka sou :
Klasika pomedený AL kabel gumový 25mm2 (jako dárek) prodejce to nenapíše ... a neakom roku potom len tak zvára a zhasína oblúk ... Set by nekupoval , pokial nie sú popísané podrobnejšie káble , nie 25mm2 AL ako darček ... Radšej Gama samostatne a káble CU 16mm2 , vyjde drahšie a po neakom roku budeš zvárat dalej ... Fyzikálne zataženie vodičov AL max 6A na mm2 , CU max 11A . Príklad : 6x25= 150A - AL , 11x16=176A -CU .
Editoval atishajn (13-07-2020 18:24:12)
Jednoduchá učebnice je na Svarinfo.cz nahoře
V trošku slušnějších obchodech se svářecí technikou vám jaký kábel na svářečku potřebujete. mě říkali do 150A stačí káble 16mm2, když budete mít třeba 3 nebo 4m a nad 150A už raději 25mm2.
Někde se to projevit musí. Jestli koupíte samotnou svářečku za třeba 4700,- kč a kabely 25mm2 3m by stály plácnu 1000,- kč, plus samostmívaví kukla i ten největší šmejd kolem 800,- kč a někde prodávají takový set za 5990,- kč, tak je někde chyba.
Taky bych raději koupil samotnou mašinku a kabely zvlášť kvalitní měděné 16mm2.
Podobné ceny mají i jinde (svarecky-obchod, svarecky-elektrody).
Tam píší, že kabely jsou měděné. V každém případě bych se zeptal (o hliníkových svařovacích kabelech jsem neslyšel, ale o gumových taky ne).
Gumová je izolace, ne? Tak to jste neslyšel ještě hodně věcí. Hliníkové káble se už běžně dávají k těm levným čínským šmejdům.
Mam Gamu 161, nesvaroval jsem asi 30 let od prumyslovky, kdyz jsem ji kupoval, cetl jsem zde, knizku, dival se na youtube a udelal jsem si co jsem okolo domu a koni potreboval. Pouzivam jak basicke tak rutilky.
Nemuze byt vse jenpozitivni - uvedenou svarecku bych nekoupil, radeji cinskou ktera vari lip nez tahle. Z kabelu bych strach nemel - male proudy zvladne i hlink a kdyz se pokazi jdou prece dokoupit. Ze by kvuli kabelu byl nestabilni oblouk to bych videl spis na tu svarecku. Do 140 A bych to nerdsil a kutil myslim nepotrebuje moc casto vic. Na kukle bych ovsem nesetril videt dobre je fajn nicmene obycejne tmave sklicko je pouzitelne taky a jeste ma nejrychlejsi dobu zatmaveni - porad
Adamw140 napsal(a):
Nemuze byt vse jenpozitivni - uvedenou svarecku bych nekoupil, radeji cinskou ktera vari lip nez tahle.
A nejaky konkretni technicky duvod by byl ?
Adamw140 napsal(a):
... nicmene obycejne tmave sklicko je pouzitelne taky a jeste ma nejrychlejsi dobu zatmaveni - porad
Jako fakt ? Chapu ze s nimi zily generace, ale videt i nez se zapali oblouk je podle meho k nezaplaceni a to jsem dost konservativni.
doporucuju Kittin 165. Za mne vyborna svarecka mala lehka za super cenu
Na domácí lepení a to co píšete https://www.svarecky-chrudim.cz/eshop/s … y_3m_16mm2 a k tomu https://www.svarecky-chrudim.cz/eshop/e … trody/1096 a k tomu ještě tyto čistý bazicky https://www.svarecky-chrudim.cz/eshop/e … mm_*_250mm U nich už to chce trochu cviku a naučit se s elektrodou škrtat neklepat Elektrody Spezial pr.2,5x350mm OERLIKON se lépe zapalují ale zas se s nimi huře vaří jekl o síle 2 mm na to jsou lepší Bohlerky ty ale zas už vyžadují cvik
Za ušetřený peníze za svářečku si kupte lepší kuklu ta je nejdůležitější při sváření nenablikáte si jak s lacinými Minimálně https://www.svarecky-chrudim.cz/eshop/o … _2__kowax_
Doporučuji jen to co mám doma a co používám
Ten clovek tu uz podla mna ani nechodi ale ten Kittin 165 v pohode, aj ponte 201 most posluzi dobre.
Ze srandy jsem si koupil laston 160 a proti omicronu a kitin 165 je mensi lehci a bez problemu zapalim oblouk s basickou 121-3 coz mi s vyse zminovanymi slo tak dobre ze jsem vzteky roztriskal ty kleste. Ted problem nemam. Dokonce jsem si koupil jeste levnejsi - laston 120 a v prime konfrontaci s kitin 165 v mych rukach chyta lip oblouk ale svar jiz me trochu vic rozprsklej nicmene zadny drama. Kdyz ovsem delsi dobu varim na plny vykon hlinikove kabely pekne hrejou ale svarecka je furt studena (ve vedru neni horka) a nikdy se neprehrala v realnem provozu.
Kukla je samostmivaci skvela vec ovsem do meho provozu se nehodi - uz tak 3x by byla po smrti takhle jen menim sklo. Kdo jednou za cas neco malo polepi nemusi vyhazovat zbytecne ale kazdemu podle chuti.
Stránky: 1