SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Mado> dva chlazene brzdove kotouce a trubka? Super jednoduchy a docela i pekny!
Dawe napsal(a):
Mado> dva chlazene brzdove kotouce a trubka? Super jednoduchy a docela i pekny!
myslim že by to šlo aj z nechladených :-)
AndyS> no to se mi na tom prave libi, pusobi to robustneji nez z plnych placek
Editoval Dawe (08-07-2020 12:36:44)
Hm, ale blbě se šteluje vejška
AndyS napsal(a):
myslim že by to šlo aj z nechladených :-)
Ale zase sa v lete nepoti prd*l.......
Editoval rcp (08-07-2020 14:20:40)
-dva chlazene brzdove kotouce a trubka? Super jednoduchy a docela i pekny!.
-myslim že by to šlo aj z nechladených :-)
-Ale zase sa v lete nepoti prd*l.......
To je jedno, až to někomu spadne na palec, stejně bude chladit ledem...
No ako ťažke to je dosť ale zase ked do toho buchneš tak sa to neprevrati nejako sa mi to podarilo vyvažiť kotuče su tušim z bavoraka ... trubka je hruba 2mm ... navrch som dal dosku chytil lavičkovymi skrutkami a vrch som "očaluvnil" kobercom. A vyšku si už prisposobiš sam ako ti pasuje ale dalo by sa urobiť aj tak že by to bolo vyškovo nastavitelne
[url=http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.php?image=./uploads/8788_user_scoped_temp_data_msgr_photo_for_upload_1589287444726_6665954686565708896.jpeg]=http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.php?image=./uploads/8788_user_scoped_temp_data_msgr_photo_for_upload_1588344529923_6661999815236583577.jpeg]
[/url]
[/url]
>>Konečně jsem se dokopal k tomu abych se naučil vkládat fotky<<
Dlouho mi trvalo, než jsem pochopil, že svařuješ na na orbitální stanici bez gravitace
Také jsem se dal do výroby stoličky z recyklovaného materiálu získaného na šroťáku. Vše dopadlo dobře - není to hezké, je to funkční, ale potýkal jsem se s jistými problémy, kterým bych se rád příště vyhnul. Nyní má stolička polstrované sedátko a lak RAL7016. Fotky ještě přidám.
Materiál
- spodní plotna má průměr 400mm a tloušťku 4mm
- noha je jekl 30x30mm tloušťky 3mm - délka necelých 500mm
- opěrka je ze stejného materiálu jako noha
- horní plotna pro sedátko má 300mm a tloušťku 5mm
- závitová tyč je M20 a drží na noze v prodlužovací matici
- elektrody Lincoln Electric Supra (E6012) 2,5mm - kouťáky v PA/PB na 90A, tupé svary v PA cca 80-85A
- Fronius Transpocket 150
Aplikovaný postup
- nabodování nohy doprostřed spodní plotny
- po vyrovnání pokus o zavaření kouťákem. Zde jsem narazil na foukání oblouku. Proto jsem po odbroušení neúspěšných pokusů materiál více naklonil. Naklonil jsem i elektrodu. Zemní svorku jsem měl, tuším na jeklu. Toto se nějak podařilo. Vyrobil jsem svár cca a4.
- obdobně jsem zavařil i závitovku k horní plotně - zde bez problémů s foukáním (zem na závitovce)
- bez problémů jsem zavařil i opěrku na nohy
- po nějaké době jsem se rozhodl, že na spodní plotnu dodělám výztuhy, které zabrání průhybu plotny při naklánění se nad stůl. Zde jsem se pokusil o kouťáky v PB na 95A. Opět problém s foukáním oblouku. Zkoušel jsem tedy různě přendavat zem, ale nenašel jsem žádné optimum platné pro všechny svary. Hodně mě překvapilo, když jsem měl zem přímo na druhé straně výztuhy v místě, které jsem se snažil přivařit, a přesto se foukání objevilo
Pomiňme v tuto chvíli, že jsem si předem nerozmyslel přesný postup svařování, a ani jak nejlépe předcházet deformacím zejména na spodní plotně. Také pomiňme smysluplnost a rentabilitu projektu. Svařování je pro mě koníček a jistou formou meditace po celodenním programování.
Zajímá mě zejména
- postup výroby svárů na plotně profesionálem ve smyslu - "jet to všechno na jednu vrstvu eldou 2,5" nebo "kořen 2 a krycí 2,5", "nepoužívat rutil-celulózu, ale bazickou" apod...
- jak efektivně předejít v této situaci foukání oblouku.
- nemá někdo sestavené home-hobby-MMA WPS pro typické vidlácké materiály jako jsou jekly tl.2 a 3mm a pásoviny/L-profily od 2-5mm pro různé polohy?
problematické svary
P.S.: lenost je dobrá věc. Když jsem chtěl dodělat opěrku na nohy, tak jsem byl líný jít ven z baráku, abych si doma nečoudil elektrodou. Proto jsem to zkusil TIGem - povedlo se a opět jsem se něco naučil.
prodlužovací matice a opěrka metodou TIG
Editoval davidma (10-09-2021 11:58:54)
Davidma nemal si tie magnety poblíž miesta zvárania? S Tp a pod. mašinami ktoré dobre zapaluju bazicke elektródy asi lepšie použiť tie,ak to vies s rutilkou tak zas tam je ten zvar krajší
Ano, magnety jsem tam puvodne mel, ale pak jsem je dal pryc, pac mi doslo, ze to bude zlobit. Ted me napadlo, ze to mohl byt problem se zbytkovym magnetismem, takze jsem do toho mozna mel poradne flaknout kladivem. Netusim, zda zbytkovy magnetismus od svar.magnetu u S235 dokaze byt tak silny, aby zpusobil foukani.
Zatim se vyhybam bazickym z duvodu, ze se chci co nejvic naucit s rutilkami, pac to jsou potvory na snadne zavareni strusky - tezko na cvicisti/lehko na bojisti. Musim ale uznat, ze varit koutaky s ER117 byla jista forma sebemrskacstvi. Po 4kg elektrod uz se celkem zacalo darit, ale na 100% to nebylo nikdy .
Editoval davidma (10-09-2021 20:08:04)
Stránky: 1 2