SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdar
Potřeboval bych radu ohledně vyhazování jističe.
Svářečka je OMI 246D a při programu 9-10 i při sepnutí naprázdno mi vyhodí jistič 20B.
Pomohla by výměna za charakteristiku jističe C nebo D.
Hlavní jistič u hodin je 25C.
Díky za rady.
mne u me svarecky vymena za C pomohla
Měl by to vyřešit jistič 16A charakteristiky D nebo jistič 20A char. C.
Díky vyzkouším. 🤟
Hmm tyhle trafa obcas ten jistic uplne vydoji a furt pak pada. Staci nekdy vymenit jen za novy stejny.
Adamw140 napsal(a):
Hmm tyhle trafa obcas ten jistic uplne vydoji a furt pak pada. Staci nekdy vymenit jen za novy stejny.
Obecně platí, že jistič je konstruován tak, aby byl stále bezpečný a protože se stárnutí nedá zabránit, je řešen tak, aby změny při stárnutí bezpečnost nezhoršovaly.
Při výměně jističe za stejnou hodnotu v charakteristice C nebo D bych doporučil kontrolu přívodu a změření vnitřního odporu (impedance) sítě. Pomalejší charakteristika jističe je zrádná v tom, že doba pro odpojení tvrdého zkratu se může prodloužit, potřebný proud je větší a hrozí vyšší zahřátí vodičů a z toho vyplývající nebezpečí požáru.
Ano, tuto kontrolu vřele doporučuji i já. Jističe charakteristiky D jsou určeny ke spínání transformátorů, vyžadují však bezchybný stav el. rozvodů. Vybavovací proud jističe D při zkratu je až 20 násobek jmenovitého proudu po dobu do 1 sec, tzn. reálný proud při In=16A může dosáhnout až 320A, limitován by sice byl vstupním jističem asi na 250A, ale i to už je opravdu hodně. Taková dílčí kontrola předmětných okruhů by neměla být finančně nijak náročná, každopádně může zachránit nesrovnatelně vyšší hodnoty.
Hlavně máš obrovskou výhodu v hlavním jističi 25C . To se běžně nevidí a tím jsi vyhrál . Ano trafa při zapnutí běžně vybavují jističe . Doporučené jističe by jsi neměl správně použít pro běžnou zásuvku 230 . Ale pokud máš vývody za chráničem , tak je téměř vše fuk .
Zdravím, mám stejný problém s vypadáváním jističe. Koupil jsem 4 roky starou svářečku OMICRON OMI 165. Doma po připojení a zkoušce při sepnutí naprázdno vyhodí jistič 1f 16A (B) a také jistič 3f 20A (B). Toto se děje při nastavení stupně 3, ale pouze někdy. Při stupních 4,5,6 (což jsou nejvyšší) mi to vyhodí častěji, ale ne vždy (3x z 5. pokusů). Na 6. stupeň mi to vyhodí téměř pokaždé.
Při těchto výpadcích mi bohužel spadne i hlavní jistič u hodin 25A (B). Proudový chránič nevypadne nikdy. Přijde mi divné, že i 25A jistič vypadne.
Svářečka je jednofázová a podle manuálu má být jištěna jističem 16A pomalým(což je charakteristika C nebo D).
Předem moc díky za každou radu i vyjádření.
Proudový chránič hlídá úniky mimo pracovní vodiče, to znamená, že zařízení má dobrý izolační stav. Co se vypadávání hlavního jističe týká, vypni v domě vše (alespoň na fázi, na které máš zapojenou svářečku) a zkus co to bude dělat. Pokud je hlavní jistič zatížen jinou větší zátěží na stejné fázi jako svářečka, může vypadávat díky součtovému proudu. V takovém případě někdy nespadne ani jistič pro samostatný okruh.
OMI 165 by měly mít soft start, ne? Ty starší typy klasické stykače, novější už nějaký modul s relátky. Tak jestli není v háji on. Protože co jsem kdysi s touhle svářečkou párkrát svařoval, tak nevypadával ani jistič 16A/B. A i tady na fóru to kdysi někdo řešil.
Možná zkusit něco takového, mohlo by to fungovat. Jako Re2 použít stykač, má delší dobu přítahu než relé, což je tady výhoda.
https://www.svarbazar.cz/phprs/view.php … 2007080801
Edit.: nevím, proč by OMI 165 měla mít softstart z výroby. Na volně přístupném schéma, keré je na Omicronu, žádný není.
Editoval Zdenek11 (21-06-2020 10:03:35)
Nevím, někdo to tu dával, hledat se mi to nechce. Taková menší krabička s dvěma relátky asi Finger, zalité nějakou hmotou.
Relátka jsou Finder
Garry napsal(a):
Zdravím, mám stejný problém s vypadáváním jističe. Koupil jsem 4 roky starou svářečku OMICRON OMI 165. Doma po připojení a zkoušce při sepnutí naprázdno vyhodí jistič 1f 16A (B) a také jistič 3f 20A (B). Toto se děje při nastavení stupně 3, ale pouze někdy. Při stupních 4,5,6 (což jsou nejvyšší) mi to vyhodí častěji, ale ne vždy (3x z 5. pokusů). Na 6. stupeň mi to vyhodí téměř pokaždé.
Při těchto výpadcích mi bohužel spadne i hlavní jistič u hodin 25A (B). Proudový chránič nevypadne nikdy. Přijde mi divné, že i 25A jistič vypadne.
Svářečka je jednofázová a podle manuálu má být jištěna jističem 16A pomalým(což je charakteristika C nebo D).
Předem moc díky za každou radu i vyjádření.
Je tam stykač nebo KTC5090 ? Treba nový , nebo rezistory ty zelený vymenit ... jen jak sjou opálený kontakty na Finder ...
Zdravím, tak problém vyřešen pomocí softstartu skládajícího se ze dvou stykačů a dvou rezistorů. Teď jistič nevyhodí ani na nejvyšší stupeň.
Díky všem co přispěli radou.