SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Mam držák vyrobený tvářením z 0.6mm pechu u kterého se v mistě 90 St ohybu utrhl v mistě ohybu cca 10mm kus.
ideální by bylo přivařit to koutovým svárem, ale nemám nic čím bych tak slaby plech svařil a neponičil ho.
Proto zvažuji zad bz to nešlo natvrdo spájet, v tom koutě je cca 2-3mm prosotru na pájku.
Otázkou je čím to spájet a zda to bude držet?
Možnost jedna je klasiky mosazí?
Druhá možnost je použít pájku s 56 procetz stříbra?
U stříbra mě jěště zajima jaké tavidlo použít, jsou nutné nějaké spoecilaní nebo lye ppouží běžné něco jako Rothenberger Brazing Paste LP5?
Jako zdroj tepla mam šperkařský mini autogen https://www.youtube.com/watch?v=4gtwMDULGJM mam sice i hořáky na acetylen, ale používám do 2kg lahvi přity a přepuštšný Pb+O2.
Hantak napsal(a):
Mam držák vyrobený tvářením z 0.6mm pechu u kterého se v mistě 90 St ohybu utrhl v mistě ohybu cca 10mm kus.
ideální by bylo přivařit to koutovým svárem, ale nemám nic čím bych tak slaby plech svařil a neponičil ho.
Proto zvažuji zad bz to nešlo natvrdo spájet, v tom koutě je cca 2-3mm prosotru na pájku.
Otázkou je čím to spájet a zda to bude držet?
Možnost jedna je klasiky mosazí?
Druhá možnost je použít pájku s 56 procetz stříbra?
U stříbra mě jěště zajima jaké tavidlo použít, jsou nutné nějaké spoecilaní nebo lye ppouží běžné něco jako Rothenberger Brazing Paste LP5?
Jako zdroj tepla mam šperkařský mini autogen https://www.youtube.com/watch?v=4gtwMDULGJM mam sice i hořáky na acetylen, ale používám do 2kg lahvi přity a přepuštšný Pb+O2.
Jestli se jedná o plech z uhlík. oceli, tak pájení mosazí je OK. Stříbrná pájka je zbytečný luxus. Nejjednodušší je koupit pájecí dráty už potažené tavidlem.
Také bych volil mosaz. Tady bude asi potřeba ten kout vyplnit. To by bylo se stříbrnou pájkou obtížnější. Mám také tyhle hořáky. Jestli budou stačit záleží na velikosti celého dílu.
Děkuji za rady.
Přesné složení plechu neznám, ale bude to ten nejběžnější , , pravděpodobně za studena válcovaný plech, čili uhlikatá ocel, povrchvá úprava asi fosfátování, prostě takový ten šedý povlak, který lze setřít odrezovačem a používá se třeba na plechchc z kterých se dělájí krabice na PC ATX zdroje.
Pokud jd eo velikost, tak je to sice celkem velké, ale velikost je dána délkou a a misto pojeni je na jednom y konců, cili odvod tepla do materilu samotnéoh držaku je jen jedním smerem a to v sirce necelých 20mm což by při takto slabém plechu neměl bzt problem pto ten muj šperkařský autogenek. Popravdě jsme ho právě na takové věci před lety pořizoval. Mám v garáži i velký autogen s acetylenem, ale to bych si na takovy plíšek netroufl použít,
Zitra proběhnu mistní prodejce a zkusim sehnat mosazné dráty, tavidlo mam a děj se vůle boží
Ještě jednou dík
U toho šperkařského hořáku dej pozor na hadičky. Mě se úplně rozpadly hadičky uvnitř opletu. Musel jsem ji nahradit PU hadičkami 4mm. Funguje dobře až na najmenší trysku, ta asi jen na acetylen. PB hoří moc pomalu.
Kdyby tady tazatele napsali bydlistě tak by bylo jednoduche napsat že neni problem stav se ale takhle s prominutim na každeho prdím.
Honza007 napsal(a):
Kdyby tady tazatele napsali bydlistě tak by bylo jednoduche napsat že neni problem stav se ale takhle s prominutim na každeho prdím.
Ja su od Kubery, zedy z Teplic :-)
Na hadičky mrknu, přeci jen se mi to už přčs rok válí ani neivm kde
Když se tu probírá pájení mosazí.
Mohu se zeptat na správný postup?
Teplota tani mosazi je někde mezi 850C až 900C to odpovida rozhavení pajeného kovu do žluta.
Paji se tak, že se plamen soustředí na ohřátí pajeného kovu nad teplotu tání mosazi a mosazný drát se pak taví až o ten kov nebo naopak primarně ohřívám mosazný pajecí drát a pájený kov může mit i nižší teplotu tj. být třeba jen do červena a mosay na něj odkapává?
Tavidlo
Kdysi se jako tavidlo používal borax, pokud vím zlatnici přidavali par kapek čpavkové vody.
Zde zminěný Rothenberger Brazing Paste LP5 mi popravdě příjde právě jako borax s trochou čpavkové vody, ale třeba se mýlim. Pokročila někam tavidla a je něco výrazně inovativního nebo mohu vesele zůstat u boraxu s čpavkem ala LP5?
Jd emi o použití při tvrdém pájeni mozazí a pájkami s vysokým obsahem stříbra tj. teplotz 650C až 990C
Děkuji