SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Že by špinavý materiál?
Trefils' to přesně; vaříš bez plynu
Zkontroluj si, jestli máš opravdu čistej argon. Mě jednou omylem dali mix 82/18 a dělalo to zhruba tohle. A nemáš na tom zinek? To druhý vypadá na první pohled jako něčím pokovený. To musí pryč.
Předpokládám, že plyn ti opravdu proudí, takovou triviálnost ani neuvažuju.
Ten materiál vypadá špinavě, ale je to spíš okouřený z toho jak to prská. Množství argonu na to nemá vliv a argon mám 4.8.
Takže postupně:
1, svařované místo předem očistit broušením na čistý kov v šířce aspoň 20 mm
2, správně nabroušenou elektrodu (po délce) vysunout max. 3 mm z hubice
3, zkontrolovat hubicovým průtokoměrem průtok argonu - cca 8 l/min.
4, zkontrolovat, zda je v lahvi skutečně argon! - aby to nebyla spíš nějaká směs. Přpadně ověřit svařováním u kamaráda, kterému to funguje.
5, po zapálení oblouku držet jeho délku na 3 až 4 mm
6, drát určený pro TIG svařování nevytahovat z lázně, případně z kužele ochranného plynu
Pokud jsi spnil co zde pise Jirkati tak jeste doplním je dulezity spravny pridavny material.Ted si ale presne nevzpomenu na jeho oznaceni.
Editoval Honza007 (06-06-2020 21:36:49)
podobný začátky si pamatuji, malá rychlost postupu , průvan , špinavý materiál , málo proudu.
Honza007 napsal(a):
Pokud jsi spnil co zde pise Jirkati tak jeste doplním je dulezity spravny pridavny material.Ted si ale presne nevzpomenu na jeho oznaceni.
GI 113?
Tady když to prohlížím, tak souhlasím s tím udělat to, co doporučuje jirkati. To, co doplňuje varok, ten drát GI 113, ten odpovídá am. AWS ER 70-S3. Je to správně, ale doporučil bych místo něho použít drát ER 70-S2. Zejména pokud materiál není dokonale čistý (obroušený a prostý všech oxidů, barev ap.). Drát ER 70-S2 je legován malý % Al, Mo, atd. a tvoří méně porosity i na mírně nečistém materiálu. To zejména pokud jste začátečník. Mimochodem TIG welding na černém materiálu je obtížnější, citlivější na čistotu povrchu, než třeba na nerezu. Někdy se, zejména na uhlík. oceli dosáhne lepšího výsledku obalenou elektrodou... Pokud tedy mermomocí TIG, tak dobré je použít hořák s plynovou čočkou a nepřehřát svarovou lázeň!
Editoval Frank (06-06-2020 23:55:01)
Díky z rady. Nakoupim nove draty a bod po bodu projedu vse od zacatku. S nerezi a hlinikem nemam zadny problem, ale nebavi me porad tahat autogen, kdyz mi to na cernym zacne delat tohle.
Jj jak pise Frank dost casto delaji svareci chybu ze prehrivali lazen a tim vypaluji legury.
Hlavně, jak už je to jednou takhle dofrflaný tak už to můžeš přejíždět jak chceš, musí se to rozřezat a pořádně vybrousit a i tak je to pořát 50/50 že to pěkně zavaříš. protože ten materiál je nějak kontaminovanej, já to dělám tak že když mi to chytne z nějakýho nepochopitelnýho důvodu bublinku, vybrousim to místo a radši hnet probodnu cočkem, protože tím tigem to tam pořát honíš a svár kvete.
nellospeed>
stari "majstri" to zakapli prechodovym drotom (309L/309LSi), a pokracovali dalej - cocko so sebou netahali:D
samozrejme to hore na fotkach, to je katastrofa - to nie je na "zakapnutie"
Editoval rcp (07-06-2020 22:24:14)
Tak to bylo špatnou hubicí. Koupil jsem skleněnou vel. 12 a měla špatně udělanou síťku. Asi tam docházelo k turbulencím a nekrylo to svár.
rcp napsal(a):
nellospeed>
stari "majstri" to zakapli prechodovym drotom (309L/309LSi), a pokracovali dalej - cocko so sebou netahali:D
Správný postřeh! Ano ta 309 pohltí dusík, který v té uhl. oceli způsobuje tu katastrofu!!! A nebo to vařit tou ER 70S-2. Ta má podobný účel, neboť je legovaná Al, Mo, Zr atd... což má příznivý účinek - zamezuje tvorbu porosity, když není úplně dobře pokrytá lázeň argonem, nebo když se někomu klepou ruce a nedodržuje správnou délku oblouku... Zdravím, F.