SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zákazník shání nějakej magnetickej nerez, moc mi to nevysvětloval. Já znám respektive používám na své aplikace jenom 304 , 316 , 321 a ty jsou v podstatě nemagnetický. Zná někdo něco sehnatelnýho?
Proč shání zrovna magnetický nerez?
nellospeed napsal(a):
Zákazník shání nějakej magnetickej nerez, moc mi to nevysvětloval. Já znám respektive používám na své aplikace jenom 304 , 316 , 321 a ty jsou v podstatě nemagnetický. Zná někdo něco sehnatelnýho?
Jsou to chromové nerez oceli, např. 410 - 430Ti atd.
17021, 17029 apod. Dříve AK?
edit: AKC...
Editoval davor (26-05-2020 21:28:22)
Zjistim proč to chce, nicméně jiný případ, dělal jsem loni zákazníkovi spešl výfuk a donesl mi koncovou trubku, barevně se to tvářilo jako nerez, neřekl mi třídu materiálu zkrátka nic, nemám to moc rád když mi někdo přinese cosi, to je jako když bych přišel do hospody a donesl kabelu brambor ať mi z toho udělají oběd, a ta trubka byla magnetická. Samozřejmě když jsem se snažil dopátrat co to vlastně je a odkud to je, tak jsem se nic nedozvěděl. Byl to rozměr 65x1 a tuhle variantu třeba italinox vůbec v katalogu nemá. V tomhle případě šlo jenom o konec výfuku, nic se neohýbalo takže jsem to akceptoval. Ale zjistim co to ten zákazník vymyslel, ať v tom máme jasno.
nellospeed napsal(a):
Zjistim proč to chce, nicméně jiný případ, dělal jsem loni zákazníkovi spešl výfuk a donesl mi koncovou trubku, barevně se to tvářilo jako nerez, neřekl mi třídu materiálu zkrátka nic, nemám to moc rád když mi někdo přinese cosi, to je jako když bych přišel do hospody a donesl kabelu brambor ať mi z toho udělají oběd, a ta trubka byla magnetická. Samozřejmě když jsem se snažil dopátrat co to vlastně je a odkud to je, tak jsem se nic nedozvěděl. Byl to rozměr 65x1 a tuhle variantu třeba italinox vůbec v katalogu nemá. V tomhle případě šlo jenom o konec výfuku, nic se neohýbalo takže jsem to akceptoval. Ale zjistim co to ten zákazník vymyslel, ať v tom máme jasno.
Jsou to martenzitické nerez chromovky a myslím, že z některých se vyrábí výfukové potrubí, zejména pro spaliny obsahující síru. (asi diesely). Některé jsou vhodné pro výrobu nožů, jsou kalitelné.
nellospeed napsal(a):
Zná někdo něco sehnatelnýho?
Jasně vezmi jakýkoliv kus nerezu, nemagnetického a ohřej ho. Pak už bude lepit magnet.
Nezkoumal jsem proč to je a jak to je ale v TOO po vaření nebo řezání materiál který nelepil lepí.
Sháněl jsem magnetický nerez na výrobu jádra elektromagnetického ventilu, pracujícího ve slané vodě. Ve firmě, kde nakupuji nerez, magnetický nevedou.
j.bill - chtít v prodejně magnetický nerez nemá smysl. Naprostá většina prodavačů ani netuší, na co jsou v takovém případě tázáni. Na druhou stranu - většina chromových nerezavějících ocelí je magnetická. Takže při nákupu pořádný neodymový magnet do kapsy a vyzkoušet která bude nejlépe vyhovovat.
Pokud ale třeba neshání AlNiCo, protože chce dělat magnet.
Ne, magnet nechci.
jirkati napsal(a):
j.bill - chtít v prodejně magnetický nerez nemá smysl. Naprostá většina prodavačů ani netuší, na co jsou v takovém případě tázáni. Na druhou stranu - většina chromových nerezavějících ocelí je magnetická. Takže při nákupu pořádný neodymový magnet do kapsy a vyzkoušet která bude nejlépe vyhovovat.
jirkati - to jsi špatně pochopil. To není prodejna. To je velká regionální firma specializovaná na nerezové a hutní materiály a jejich dělení a tváření. Oni to samozřejmě na poptávku také umí někde sehnat, ale objednají to pouze na přání a dodají pouze v základních jednotkách. A to je 6m tyčovina. Ale standartně mají všechno z 1.4301 a dělí podle potřeby. Prostě klasický průmysl.
Naopak, pochopil jsem to naprosto správně. Pokud má ona prodávající firma nějaké zásoby nabízeného materiálu, je přece možné si na místě vyzkoušet potřebné vlastnosti. Nebo si myslíš, že ti někdo dá rovnou zodpovědné prohlášení na konkrétní typ materiálu? Neznáme přesné možnosti či potřeby konkrétního výrobku. Kolem elektromagnetů je docela vydatná teorie a skoro kouzelnická praxe. Solidní roli pak ještě u jednotlivých elektromagnetů hraje zbytkový magnetismus v daném aktivovaném materiálu který působí proti samotné síle přítahu. Koercitivní síla, hystereze - to jsou důležité údaje, které je potřeba u jednotlivých materiálů buď předem znát, nebo je s dostatečnou přesností změřit.
To vše se nechá v současnosti buď zjistit z rozsáhlých tabulek materiálů, hodně se dá najít (s určitým omezením) i na internetu.
to je divná firma když je specializovaná jen na 1.4301,
magnetický nerez velikosti "jádra do el. magnetu" ti určitě rád věnuje v rámci programu "Bastlení" nějaký místní šroťák.
Dej sem rozměry.
Je to blecha. Mat. cca Ø10x250 mm. Vůbec mě to ale netrápí...
To je možné, že když navštívím nějaký šroťák s magnetem, že se v kontejneru s nerezí něco objeví. Až bude čas, vyzkouším.
Je ale otázka, jak moc je magnetický nerez silný. Neboli konkrétně jakou mají magnetické nerezy permeabilitu, zjednodušeně řečeno kolikrát , pokud je v jádře cívky ten materiál, ten magnetismus zesiluje.
Třeba jsem našel tabulku na :
https://cs.qwe.wiki/wiki/Permeability_(electromagnetism)
(adresu vložit přes CTRL+C a CTRL+V ručně do řádku prohlížeče, přes systém fóra nefunguje, protože systém nebere podtržítko a závorku)
permalloy 8000
Železa (99,8% čistota) 5000
elektrotechnické oceli 4000
Feritické nerezavějící oceli (žíhaný) 1000 - 1800
Martenzitická nerezová ocel (žíhaný) 750-950
Ferit (zinek mangan) 640 (nebo více)
Ferit (nikl zinek) 16-640
I když u těch feritů se mně to nezdá, u moderních feritů se uvádí běžně permeabilita 2000 i víc.
Jestli magnetická nerez používaná kvůli jiným důvodům, než že je magnetická, bude mít dostatečné magnetické parametry, jestli nebude třeba shánět speciální magnetický materiál, třeba permaloy, příslušně drahý a v potřebném tvaru příslušně obtížně dostupný.
Další adresa:
https://forum.strojirenstvi.cz/viewtopic.php?t=22374
Editoval Radim (24-05-2020 20:43:06)
To je pravda, Radime, co se týče magnetismu, tak jednoznačně parmalloy vede. Tady v tomto případě ty chromové oceli budou na tom co se týče permability asi dost bídně. Jinak v ČR by mělo být vše kolem základních vlastností nerezů dostupné...
http://www.terapol.cz/clanek/no-vap-hlavni-skupiny
Ten kamarád má čokoládovnu a potřebuje vyrobit polykarbonátovou formu kde je součástí nerez plech aby se to dalo očistit a zároveň to musí magnetovat. Z nějakýho důvodu při manipulaci - to mi složitě vysvětloval, je to procedůra při výrobě pralinek. ...No, škoda že mi ten závodník co jsem mu dělal ten výfuk víc nezjistil o tom materiálu protože to byl nerez nebo se to tak tvářilo a magnetoval, ne ve sváru, ale kdekoliv.
je to zajímavé, ale spousta kuchyňských spotřebičů v nerezu "magnetují" (ledničky, trouby, atd.). Prostě na nich drží magnety. Ale chápu, že toto moc informací nepřinese.
To vám nemusí kamarád sdělovat, nerez materiály, co jsou dostupné snad i v ČR, jsou zde v tabulkách v odkazu.
http://www.terapol.cz/clanek/no-vap-hlavni-skupiny
Nerezové austenitické oceli jsou nemagnetické. Při jejich tváření za studena však mohou vykazovat určitý slabý magnetismus, který je výraznější ve vytvarovaných rozích, na opracovaných plochách nebo v okolí vyvrtaných děr. Na celkovém výrobku z nerezové austenitická oceli se může tedy vyskytovat nerovnoměrný slabý magnetismus. Tato nerovnoměrnost je důkazem, že se jedná o austenitickou nerezovou ocel.
Nerezové feritické, martenzitické i duplexní oceli jsou magnetické.
nellospeed napsal(a):
Ten kamarád má čokoládovnu a potřebuje vyrobit polykarbonátovou formu kde je součástí nerez plech aby se to dalo očistit a zároveň to musí magnetovat. Z nějakýho důvodu při manipulaci - to mi složitě vysvětloval, je to procedůra při výrobě pralinek. ...No, škoda že mi ten závodník co jsem mu dělal ten výfuk víc nezjistil o tom materiálu protože to byl nerez nebo se to tak tvářilo a magnetoval, ne ve sváru, ale kdekoliv.
nellospeed napsal(a):
že něco "musí magnetovat" je údaj absolutně k ničemu.
Musí být něco jako "je to tak a tak velké, takového a takového rozměru, takové a takové kvality povrchu a musí to být magnetické aby to například udrželo díl takového rozměru a hmostnosti při takové a takové manipulaci.
Případně aby to dělalo něco jiného na bázi magnetického principu, třeba vychytávalo kovové piliny a štěpiny ze stroje, aby nespadly do těch pralinek atd.
Nebo ať si zjistí, jak a čím to dělá konkurence.
Kolikrát se takové věci, které na první pohled vypadají obrovsky složitě a technicky náročně, mohou zrealizovat úplně jednoduše, pokud se problém začne řešit z jiného konce a jiným způsobem.
Editoval Radim (26-05-2020 09:49:17)
nad dopravníky mouru do velkých kotlů visí elektromagnety obřích rozměrů, nad dopravníky zrní do mlýna a dále v systému kde putuje mouka jsou opravdu silné permanentní magnety.
Ty permanentní jsem chtěl odtáhnout domů, při manipulaci se mi přicvakly k jiným šrotovaným dílům a nešly utrhnout. Přesto jsem jeden velikosti cihly domů dostal, je přicvaklej zvenčí na kontejneru a zatím ho nikdo nedokázal ukrást.