SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Šmarjá, na co? Dyť to má jen vypínač, čudlík na proud, čudlík na slope down a přepínač elektroda/TIG .
Návod mám, ale jak píše pruduchster není moc potřeba
Jestli ho opravdu potřebuješ ozvi se mi na email(szabitch@seznam.cz) obratem ho zašlu
Chlapi,
až vám to začne za rok hořet, to bude v číně pohotovost :-D
Nepomlouvej Berlana!
Hele neví někdo jak sehnat argon a neplatit každej rok nájem láhve??
Pruduch napsal(a):
Šmarjá, na co? Dyť to má jen vypínač, čudlík na proud, čudlík na slope down a přepínač elektroda/TIG .
No ja bych to potřeboval vysvětlit protože vůbec nevím na co to je, nebo jak to funguje. a taky bych potřeboval rychlokurz svařování metodou tig. dneska jsem vyskoušel svařovat obalovanou elektrodou A jede super, ale vůbec nevím jak vařovat tím druhým, nemá někdo nějaký návod jak svařovat?????????
Invertor Berlan můžu doporučit.S 3,15 elektrodami se dají dělat "metry" bez zaváhání. Na svařování 2.5 stačí v pohodě i 10A jistič.No staré trafo jsem už rozebral a odvezl do šrotu.
1b napsal(a):
Chlapi,
až vám to začne za rok hořet, to bude v číně pohotovost :-D
To ho taky nesmíš mít tam,kde se vytváří vodivý prach,třeba broušením,to by mohlo elektroniku uvnitř úplně odrovnat.
chtěl bych se zeptat má BERLAN funkce hot start,arc force a anti stik dík
Antistick nemá určitě.. je to zdroj konstantního proudu, do zkratu teče přesně co je nastaveno. Měřil jsem to.
Pruduch: zajímavý doufal jsem že tyhle tři funkce jsou už na většině invertorech i tak ale berlan vaří při MMA parádně
Už jsem to tu někde psal. V režimu TIG když nastavím např. 120A tak tam teče 120A. V režimu MMA když nastavím 120A tak do zkratu teče 120A, při svařování teče o cca 15% míň. Měřeno TRMS klíšťákem, oscilem jsem na to nekoukal. Jestli to je dobře nebo špatně nevím, prostě to tak je a svařuje to. Jestli tam jsou nějaký specielní vyfikundace netuším. Osobně ač jsem články na svarinfu četl nejsem zcela přesvědčen o tom, že tzv. arc force a hot start fungujou tak nějak standardizovaně a co to vlastně má přesně dělat. Zejména pod arc force nevím co si mám přesně představit - pokud to má být vlastně regulace proudu bez ohledu na vzdálenost elektrody, tak to bych řekl že berlan vzhledem k tomu co jsem napsal dělá.
musí se na TIG použít pouze argon nešlo by to s CO
Nešlo. Jen argon, helium, jejich směsi... možná by fungoval i krypton nebo xenon .
Editoval Pruduch (06-01-2010 23:19:57)
nemůže při přilepení elektrody dojít k poškození
Poškození čeho? Elektrody (wolframové)? Nebo svářečky? Pokud je myšleno poškození svářečky, tak bez detailní znalosti zapojení to na 100% nikdo neřekne, ale vzhledem k tomu že se dle mého skromného názoru jedná o prostý proudový zdroj, tak je to nepravděpodobné (pokud není navržen vysloveně prasecky).
Editoval Pruduch (06-01-2010 23:26:17)
Zdravým nedávno som si kúpil cez Aukro túto zváračku BWIG180 v tom že bude zvárať aj hliník metódou TIG ale sám som prehliadol že je to usmernený inventor čo sa označuje DC a hliník sa zvára len striedavým prúdom AC. Napísal som predajcovi aký mám problém že inventor je plne funkčný a že zvára dobre ale nie hliník a on mi stále tvrdí že aby som ju poslal späť na preskúšanie že tieto mašinky bežne zvárajú hliník. Ja si ale myslím že isto hliník nezvárajú a že ma podviedli .Skúšal som s ňou všetko možné ale hliník len skôr prepalovalo. Kto má pravdu? Ďakujem
na hlinik zabudni, ten berlan je DC TIG masina a s tou mozes hlinik zvarat maximalne s obalenou elektrodou. na hlinik potrebujes AC TIG masinu a rataj aj s tym ze cenova relacia za AC masinu je o dost vyssia....
Editoval 780622 (04-02-2010 18:39:07)
Nikdo tě nepodvedl koukni se pořádně do inzerátu na Aukru,v parametrech stroje je napsáno svařovací proud DC 20-180.V popisu je sice napsáno pro svařování železných i neželezných kovů, ale těmi neželeznými kovy jsou myšleny materiály které jsou běžně svařitelné DC proudem(měd atd).Jak píše 780622 s berlanem mužeš svářovat hliník pouze obalenou elektrodou.Prodejce se musím zastat není to podvodník a zakázky,reklamace vyřizují opravdu skvěle
Szabitch: ja nemám nič proti tomu Berlanovy ale to som prehliadol a jasne som sa ho pítal či tento invertor zvára hliník metodou Tig a napísal mi že áno a teraz ma ešte stále presvieča že zvára a že musí byť porucha v invertori aby som ju zaslal späť, ja so mu síce napísal v čom je problém ale tvári sa stále že mám zlu mašinu.Ale asi moja chyba,inak mašinka to je skvelá
Bohužel prodejce asi není tak znalý aby Ti dokázal jasně odpovědět a pokud jsi se ptal chápu tvoje počínání :)Avšak za ty peníze je to jak říkáš skvělý stroj
asi si budem musieť vyrobiť novú mašinku AC podla návodu čo je tu. Mám ešte jednu otázku dal by sa dorobyť do ivertoru KITin 170 TIG LA
HF zapalovanie a spuštanie plynu cez ventyl ako má BWIG180 , nevie niekto napísat podrobný návod ??
To si snad z nas delas legraci. Nejdriv si koupis stroj za nejnizsi moznou cenu na trhu a chces po nem zazraky a vzapeti polozis dotaz ze slaboproude elektroniky, pricemz mi prijde ze ti bude delat problem zapojit zasuvku. To s tim AC zdrojem si opravdu myslel vazne ?
tiso331 napsal(a):
asi si budem musieť vyrobiť novú mašinku AC podla návodu čo je tu. Mám ešte jednu otázku dal by sa dorobyť do ivertoru KITin 170 TIG LA
HF zapalovanie a spuštanie plynu cez ventyl ako má BWIG180 , nevie niekto napísat podrobný návod ??
HF je sice dobra a uzitecna vec, nicmene to je vychytavka bez ktere se asi da zit , taky mam KITina, oblouk krasne zapalim a to se s tim teprve ucim a vlastne jsem jeste ani nic poradneho nesvaril. Spousteni plynu se da vyresit dodatecnym pridanim elektromagnetickeho ventilu a ovladat bud tlacitkem na horaku nebo slapkou. Podrobny navod ti asi tezko nekdo da.
Ja si k KITin170 TIG LA přikoupil zapalovací jednotku UHF400 pro bezdotikové zapalování ale malé rozčarování na sebe nenechalo dlouho čekat. V režimu TIG LA je pri startu na svorkách jen 10voltu a jednotka pro funkci potrebuje nějakejch 88V . Po přepnutí na MAA už to šlo ale přišel jsem o funkce pulsu a dovaření koncového kráteru. Pouštění plynu zrovna stavím chvilku mi fungovalo ale pak se podělalo, ještě to bude něco málo chtít vychytat.