SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
zdravím, potřeboval bych poradit na co se zaměřit a popřípadě opravit, při svařování obalenou elektrodou (jestli se to tak dá vůbec nazvat) jakmile se elektrodou dotknu materiálu, tak ani nezapálí oblouk, všude kolem lítají žhavé kuličky a okamžitě se přilepí a mám na elektrodě zkratový proud trafa, a toto se mi děje ať mám nastaveno 60A nebo 160A.
myslím že bude něco s řízením tyristorů, ale řídící desky se zdají být v pořádku, nebo aspoň co jsem měřil rezistory, diody a vymněňoval IO MAA741.
tak nevím kde hledat jinde, budu rád za každou radu, díky
zde je schéma v .pdf
https://uloz.to/file/iVDHVesTd/wu-161-pdf
Nemáš náhodou osciloskop aby si zmeral výstup ? niektoré stroje sú citlivé na sled fáz. Ak sa fázy nezapoja v poradí správne, tak spínanie riadenia sa nezhoduje s tým ako sú fázovo posunuté jednotlivé prúdy v sieti voči sebe.
Editoval JanoL (12-04-2020 10:29:33)
A ostatní metody jsou v pořádku?
Takovýto chování má zdroj , když je přepnutý na charakteristiku napěťového zdroje a nebo má rozpojenu zpětnou vazbu v proudové smyčce.
Takže na výstup svářečky dát nějaký zatěžovací odpor a měřit chování na OP AMP NA1 , nebo zda není odpojen bočník.Může být taky porušena symetrie. Takže zazkratovat vstup OP AMP NA1
A seřídit na výstupu nulu . Zesílení toho OP AMP NA1 je 100 , takže při měření se zátěží toto ověřit nebo pomocí laboratorního zdroje . No a musí být přítomno +15V ,-15V ( neobcházet tuto podmínku )
Jinak se budete¨vracet do smyčky zpětné vazby proudu -Tam je vada .
Ať se daří.
U všech IO i trandů s drátovými vývody kontroluj mechanicky vývody , šroubovákem . Bývají neznatelně přehnilé .
bobobo napsal(a):
U všech IO i trandů s drátovými vývody kontroluj mechanicky vývody , šroubovákem . Bývají neznatelně přehnilé .
JJ, jednu dobu Tesla dávala na vývody součástek místo měděných pokovené ocelové drátky.
- Sled fází je v pořádku
- ostatní metody se chovají stejně špatně
- takovou zátěž nemám abych ji připojil ke svářečce, napadla mi topná spirála z boileru, OZ MAA741 jsou všechny napájeny +15V -15V, při spouštěné svářečce se nedostanu na nastavování symetrie napájení OZ leda že bych to udělal při vyndané řídící desce na laboratorním zdroji, bočník je připojen, takže zpětná vazba by měla fungovat
- všechny tři MAA 741 jsem vyměnil a dělá pořád to samé
- vypozoroval jsem že když je svářečka jen zapnutá (nesvařuje se) tak TV1, VT3, RP4 a RP5 se zahřejí, jinak ostatní součástky jsou studené
- všechny rezistory, kondenzátory a na desce jsem proměřil a jsou v pořádku
- ještě zkusím vyměnit zenerky.. VZ1 a VZ2
Pokud to naprázdno nevyhodí pojistky, tak není problém na tom měřit, případně si něco nasimulovat( např. zavést místo napetí snímaného z bočníku napětí z cizího zdoje a kontrolovat řízení tyristorů, a p.) Chtělo by to ale osciloskop. Zkusmo šťouchat do jednotlivých součástí asi nikam nepovede.
Viem realizovať opravu WU 161 alebo WU 251 ak by bolo treba. Vlastním tú zváračku, poznám jej zapojenie aj chyby v originálnych schémach. Vlastním aj náhradné dosky a vyrábam náhrady hybridných WNB035. Tel. 0905143323. Som z Nitry.
Dobrý den, našlo by se tu ještě někde schéma na WU161 ? Bohužel odkaz na ulož.to už je nefunkční. Děkuji.