SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
...jsem majitelem sv.průkazu na sváření obloukem a na sváření autogenem(prostě plynem)..jak si ho můžu prodloužit a jestli jde i obnovit...platnost mi skončila před 10 lety...díky za každou informaci...
Pro svářečská oprávnění platí u nás dvě normy. Základní kurzy podle ČSN 05 0705 a tzv. úřední zkoušky podle ČSN EN 284-1,2. Tyto dva systémy nemají spolu nic společného.
Základní kurz má platnost dva roky a musí být ve dvouletých intervalech přezkušován zkouškou z bezpečnostních předpisů. Při nepřezkoušení v dalších dvou letech sice svářeč nemůže svařovat, ale je možné se nechat přezkoušet a začínají běžet další dva roky aktivní svářečské práce. Pokud svářeč prošvihne 4 roky je možné ještě v dalších dvou letech složit novou zkoušku ve Svářečské škole. Pokud projde 6 let bez přezkoušení, není už platné nic a je nutno absolvovat celý nový svářečský kurz a starý neplatný průkaz si můžeme nechat zarámovat jako trvalou připomínku naší nepořádnosti.
Zkouška podle ČSN EN 287-1,2 má platnost dva roky a skládá se vždy znovu před komisařem.
Tato pravidla platí už přes dvacet let, takže nikdo z nás se nemůže vymlouvat na to, že to nevěděl.
takze teoreticki si to mozem nechat obnovit aj kazdich 4 alebo 6 rokov?
ale ci to plati aj na slovensku ???
mato3, plati to aj na slovensku ja si predlzujem preukaz kazde dva roky. Musim sa pozriet ci to nahodou nebude uz tento rok...
Editoval semancko (02-02-2010 13:37:37)
ved prave preto som sa o to a tiel lehoty zacal trocha zaujimat mne to treba uz o mesiac
Mato3, rád bych to uvedl na pravou míru:
1. Zkoušku z bezpečnosti musíš udělat do dvou let.
2. Pokud to do dvou let neuděláš, zkouška je neplatná, ale nepropadá.
3. Pokud si bezpečnost uděláš do čtyř let, stačí napsat pouze test a cena je cca 400 Kč.
4. Pokud to nestihneš do čtyř let a vejdeš se do šesti let je nutno k testu bezpečnosti zavařit i zkušební kusy. Cena je samozřejmě vyšší.
5. Pokud je to déle než šest let je nutno udělat celý kurz nový.
Stránky: 1